Friday, March 29, 2013

Google Malaysia lancarkan minisite sempena PRU13

Hari ini Google Malaysia melancarkan satu laman web mini berkaitan dengan isu-isu politik sekitar pilihan raya umum ke-13. Ianya bertujuan untuk memandu rakyat Malaysia membuat pilihan dengan sumber maklumat dan berita mengikut parti politik dan isu-isu nasional.

Boleh diakses di http://www.google.com.my/elections/ed/my/home , laman ini bukanlah yang pertama di peringkat global, tetapi sudah beberapa dilancarkan di negara-negara lain menjelang pilihan raya negara berkenaan.

Satu benda menarik ialah tab Trends, iaitu satu tab yang menunjukkan apakah pilihan hasil carian berkaitan parti mana yang paling diakses di internet. Dikelaskan mengikut hari, minggu dan bulan serta carian berita dan carian video, ia memaparkan graf real-time yang menggambarkan pola pilihan carian pada satu-satu masa.

Menurut Google (dipetik dari Malaysiakini) dalam sesi tertutup bersama media Rabu lepas, langkah ini diambil ekoran ramai pengundi muda dan pengundi baru terlibat dalam pilihan raya akan datang dan bergantung kepada Internet untuk sumber maklumat.

Thursday, March 28, 2013

Kerja

(Tulisan kali lebih berteori dan berfalsafah dan ianya pandangan peribadi)

Kerja.
Tugasan.
Works.
Jobs.

Kalau ianya disebut dengan istilah 'amanah', mesti terasa lebih berat.


Dalam sesuatu organisasi bukan Orga Pendekar Laut, setiap unit berfungsi kecil ada peranannya dalam kejayaan dan kelangsungan organisasi berkenaan. Bekerjasama bahu-membahu untuk mencapai sasaran yang ditetapkan.


Kerja-kerja dibahagikan mengikut beberapa kaedah, sama ada kemahiran, bilangan, kedudukan, perwatakan, kelulusan, atau apa-apa saja. Gunanya meringankan beban. Semua orang tidak boleh melakukan semua perkara. Semua kerja tidak boleh hanya dilakukan oleh seorang individu sahaja.


Sudah lumrah dalam menugaskan seseorang pekerja apabila berdepan dengan ketidak seimbangan kerja yang diberikan. Kadang-kadangan ianya disengajakan. Kadang-kadang ianya sesuatu yang tidak terelakkan. Kalau sengaja, ianya suatu kezaliman yang perlu dielakkan. Mengurus penerimaan tugas oleh pekerja dan memberikan tugas kepada mereka seakan sudah sama beratnya pada zaman moden ini. Jika dulu tugas diterima tanpa banyak soal, tetapi sekarang segala-galanya cuba dikaitkan dengan ketidak seimbangan
pembahagian tugas. Dikaitkan dengan duit, upah, gaji. Dikaitkan dengan masa, balik awal, balik lambat. Dengan kesihatan dengan keluarga dengan binatang peliharaan dengan side income dengan diet dengan sambung belajar dengan macam-macam lagilah.

Adatlah ada yang dapat kerja sikit.
Adatlah ada yang dapat kerja banyak.
Ada masanya kerja yang sikit jadi banyak.
Ada masanya orang bekerja banyak tidak buat apa-apa kerana tiada apa-apa yang perlu dibuat.

Berterusan

Apakah yang berlaku kepada mereka yang senantiasa mempunyai kerja dalam sesuatu organisasi? Tidakkah mereka naik angin dengan pekerja mempunyai kerja sedikit sepanjang masa?

Ya, sudah pasti jika ianya tidak diurus secara positif oleh mereka yang bekerja banyak dan mereka yang bekerja sikit.

Mengelak dari kerja banyak dan mengelak dari tempat bekerja yang banyak kerja juga lumrah. Semakin tinggi tingkat pangkat semakin banyaklah tangggungjawab dan tugasannya. Hebat orang yang boleh menyalahi lumrah kerja banyak ini.

Mengukum pihak yang secara natural-nya memang workloads dia sikit, adalah sesuatu yang tidak sepatutnya berlaku. Menghukum seseorang dengan me'load'kan kerja kepadanya ber'loads'-'loads' juga sesuatu yang tidak sepatutnya berlaku.

Masalah bebanan kerja perlu dibincang sebaik mungkin tetapi perlu diingati bahawa istilah adil itu bukan pada sedikit banyaknya kerja seseorang. Tidak boleh dibanding operator dengan dispatcher. Tidaklah boleh juga dibanding unit dengan unit bahagian dengan bahagian kerana pekerjaan yang dibuat setiap unit dan bahagian adalah berbeza.

Mungkin bagi yang berterusan rasa terbeban atau berterusan terasa tiada kerja boleh berubah. Ianya sama ada berubah sikap, lebih positif dan bersangka baik; banyak kerja banyak pahala, sikit kerja sikit pahala jadi perlu lebih banyak inisiatif sendiri, atau berubah tempat kerja.

Friday, March 08, 2013

8 Mac 2008

Aku bertolak balik Kelate dengan keta Izam. Din join sekali. Aku lupa Kak Shidah ke Eja yang join jugak... Kami bertolak awal, tapi selepas Subuh. Hari tu hari besejarah bagi aku secara peribadi. Sebab tu aku tak sabar nak balik kampung.

Aku masih ingat mendaftarkan diri di pejabat pos dalam bandar KB (dekat area Mydin lama yg terbakar tu). Daftar guna alamat kampung. Masa tu beberapa bulan lepas cecah umur boleh daftar.

Masuk sempadan Kelantan memang meriah betul benderanya. Jalan sesak tapi tak sesesak seperti balik kampung di kala Hari Raya Puasa. Seronok melihat kibaran bendera sepanjang jalan, peraih-peraih undi dan pelbagai gelagat lagi.

Sampai di rumah dalam 2 petang atau 3 petang, tak ingat dah. Rushing, tapi sampai mesti rehat & makan nasik dulu. Mak masak, sedapnya mesti dirasa sebelum apa-apa yang lain. Din kemudian ke Kampung Kota, mengundi di sana. Aku, Izam ke Sekolah Kebangsaan Kampung Chengal, sekolahku dan adik-adikku untuk menunaikan tanggungjawab dan kewajipan itu. Sempat tak silap aku tunggu Din balik.

Sebelum sampai sekolah, Abah berhenti bawak Din masuk markaz biru sebelah kanan jalan (kalau menghala ke sekolah sebelah kanan). Depan sikit bertentangan jalan markaz hijau. Aku stay je dalam keta. Abah & mak dah mengundi dah awal lagi.

Sampai di sekolah, ada lagi cikgu-cikgu yang masih mengenali diri aku. Aku pulak yang ingat-ingat lupa. Ada polis, suasana lengang sebab dah nak pukul 4 petang, ramai dah mengundi. Aku bagi IC, cek nama kat daftar belum dipotong dan aku ke tempat memangkah.

Dengan bismillah aku memangkah. Undi rahsia, tapi blog aku ni dah terang lagi bersuluh menjelaskan aku undi apa... Hehehe... Alhamdulillah.

Selesai, senyum berbalas dengan para petugas, cikgu-cikgu aku juga, then naik kereta semula balik rumah.

Malam tu, aku tak stay pun tunggu keputusan, sebab penat travel & tidur agak awal.

Bangun pagi esok, kemenangan masih kekal kepada pihak yang sama di Kelantan. Alhamdulillah. Anjakan perubahan berlaku seluruh Malaysia amat mengejutkan tetapi sangat menggembirakan.

Sedar tak sedar, sudah 5 kali kita melangkah 8 Mac tapi masih dengan parlimen yang sama. Mcm mana? Bila nak bubar ni? Memang senang kalu kerajaan inform awal, untuk merancang.

Oh ya, Hari Isnin, 9 Mac 5 tahun lepas ialah hari 'menanda' kami berdua....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...