Monday, August 27, 2012

Jalan Mudah Sampai Sudah

Kami pulang berhari raya baru-baru ni guna route yang kami tak pernah lalu lagi, yakni route PLUS arah utara exit Simpang Pulai - Cameron - Lojing - Gua Musang - Ketereh, Kota Bharu. Route ni dah established lama dah, cuma kami yang reluctant nak guna.

Tahun lepas, balik guna laluan Grik - Tanah Merah. Tahun ni, sebab bertolaknya adalah selepas amik half-day dan selepas solat Jumaat, maka perlulah satu route yang tidak jammed dan selamat dari ancaman laluan gajah di waktu senja & malam...

Bertawakkal kepada ALLAH, kami bulat tekad pilih laluan route PLUS arah utara exit Simpang Pulai - Cameron - Lojing - Gua Musang - Ketereh, Kota Bharu. Bertolak pukul lebih kurang 3pm selepas meninjau pemasangan pagar & grill rumah yang bakal diduduki Insya ALLAH, seusai solat Jumaat & beli Domino Pizza di sebelah Masjid Kepong.

Jalan ke utara ada yang perlahan, terutama yang 2 lane. Ada beberapa kemalangan kecil sepanjang jalan tu.

Rehat qasar asar di R & R Tapah.

Berbuka dalam kereta waktu Pahang.

Dalam 30km sebelum sampai Gua Musang, kami jumpa satu surau. Area Lojing barangkali. Sejam berhenti rehat, makan berat & jama' ta'khir di situ. Kami sampai di Ketereh dalam pukul 1.30 mlm. Jalan Gua Musang - Kuala Krai & Kuala Krai - Kota Bharu tidaklah sesesak yang kami jangkakan. Bukan sepanjang jalan. Satu dua tempat je.

Pulang kami bercadang guna jalan biasa, Gua Musang - Kuala Lipis - Raub - Bentong. Cuma kali ini bertolak seawal 3.30 pagi 26 Ogos dari Morak, singgah di Ketereh menambah konvoi kenderaaan & mengambil barang-barang yang tertinggal serta bersalam-salaman dengan keluarga di Ketereh. Alhamdulillah sampai di Gua Musang, R & R lama jam 6.30 pagi. Terus solat subuh. Perjalanan kami teruskan hingga sampai di Masjid Penjom, Kuala Lipis.

Rehat bersarapan dan mandikan anak-anak.

Sampai di Kepong dalam 12.30 tengah hari. Singgah di Giant kami sampai di kuarters dalam 1.30 petang.

Alhamdulillah. Lama dah tak rasa sekejap (7 jam dari kebiasaan 10 - 12 jam) journey balik KL sewaktu musim raya ni.

Tuesday, August 21, 2012

Tumpah Darah Putus Saraf

Pada tanggal 2 Syawal, kami ke rumah jiran yang letaknya lebih kurang 400m dari rumah di Kg But. Rumah Pok Cik Hasan aku namakan di sini.

(Pada pagi ni aku sms kawan2 ucapan salam 'Eid yang 'PAKATan' tu)

Lutfi asalnya tak nak ikut. Serius menolak. Namun bila melihat seorang sepupunya (Afiqah, 5 tahun) menyertai kami berziarah, terus berubah niat asalnya.

Sesampai di rumah Pok Cik Hasan, bersalam-salam kami. Lutfi dengan sangat girang dan suka hati tak tahu kenapa berlari-larian ke sana ke mari ditemani Afiqah. Barangkali asyik melompat-lompat di atas karpet yang menyerupai kulit harimau putih yang dilapah. Bukan kulit harimau betul. Ada dua karpet tu di rumah Pok Cik Hasan, disusun dekat-dekat.

Seketika kami di ruang tamu, Pok Cik Hasan & isterinya Mok Cik Badariah mengajak kami masuk ke ruang makan di dapur. Aku, Abah, Jea & Hanan pergi la makan ketupat kat sana dengan Pok Cik Hasan. Afiqah teman Lutfi, bermain di ruang tamu, berlari-lari keseronokan menguasai ruang tamu berkenaan yang luas. Aku sedang nak habiskan ketupat sebijik bila Mok Cik Badariah menjerit memanggil kami.

Kami keluar dan tengok dahi Lutfi berdarah teruk. Dahinya berlubang, keningnya terkoyak, darah bersembur di lantai. Tangisannya sangat menyeksakan, susah nak dicakapkan. Meraung-raung menjerit-jerit kesakitan.Terkedu kami semua. Mok Cik Badariah, seorang misi di wad O & G HUSM. Terus dipekupnya luka berkenaan dengan sehelai tuala kecik. Jea amik alih dan pujuk Lutfi. Aku pegang adik Hanan. Afiqah cakap dia dah larang Lutfi supaya jangan buas sangat tapi nasihatnya tak diendahkan.

Abah pucat, aku terpempan seketika.

Katanya, Lutfi dahi Lutfi terkena kaki meja di ruang tamu, meja kayu jati yang kakinya berukir-ukir. Kami tak tahu macam mana dia jatuh. Kami sudah tidak fikirkan beraya lagi. Initial assessment Mok Cik Badariah, tak kena jahit. Tapi, lepas berjaya hentikan pengaliran darah, kami perasan dalamnya dan seriusnya luka yang sangat perlu untuk ditutup, sama ada dengan plastik atau pun jahitan.

Kami mohon maaf ke Pok Cik Hasan sekeluarga, dan dalam 11.30 pagi kami pulang ke rumah, decide untuk ke Klinik Kesihatan Ketereh sebelum terus ke HUSM. Aku cadang nak bawak Abe. Abe, aku minta tolong dia follow kami anak beranak (aku, Jea, Lutfi & Hanan).

Abe kami bawa sebab dia kerja di A & E HUSM sebagai... err, sebagai R.A je ... :). Namun pertolongan dia sangat dihargai bagi memudahkan urusan.

Esak-esak tangis masih kedengaran & Abe Long Hadi (Lutfi le tu) masih conscious. Kami ke KK Ketereh guna jalan kampung, dan sampainya di sana, hati berbunga sebab pagarnya tidak ditutup. Selepas parking Persona di depan klinik gigi, aku & Abe jalan ke pintu gril utama klinik.

"PEGAWAI ON-CALL BERTUGAS MENGHANTAR PESAKIT KE HOSPITAL" tulis notis bertaip komputer di depan pintu.

Tanpa berlengah kami terus ke HUSM, guna jalan Ketereh - Melor. Semasuknya kami di Jalan Pasir Puteh, jalan sesak...!

Sunday, August 19, 2012

Salam 'Eidul Fitri

Salam 'Eidulfitri diucapkan kepada kawan-kawan dan juga sesiapa yang membaca blog ini. Mohon maaf zahir dan batin di atas segala kesilapan yang pernah dilakukan. Kullu 'am wa antum bikhairin. TaqobbalALLAHu minna wa minkum, taqobbal ya Karim.

Tuesday, August 14, 2012

Abang Long dan Adik Hanan

Semakin meningkat usia semakin bertambah, berubah-ubah kelakuan, keletah & kerenah mereka berdua. Pandai dan bijak mengajuk, merajuk & memujuk. Selalu menggembirakan terkadang menyedih & memarahkan.

Abang Long sukakan Ultraman, Kamen Rider, Super Sentai... ni pengaruh abi la ni. Juga tak ketinggalan Transformers Prime. BoBoiBoy jugak Upin & Ipin serta Ben10 tidak ketinggalan. Baju Ultraman kalau boleh nak pakai setiap hari.

Dulu suka je tengok Indahnya Iman Astro Oasis, tapi sekarang kata tak best. Dulu suka je tengok NatGeo Wild, tp sekarang dah kurang tengok. Kalau tengok Imam Muda atau iklannya, mesti Abang Long sebut, "Abi! Abi!"

Abang Long sekarang tengah terpengaruh dengan kawan-kawan dia, yang dah tak pakai pampers kat nurseri. Keterpengaruhan dia tu menyebabkan dia suka nak bukak pampers waktu nak qadha hajat tanpa masuk ke bilik air. Masih tercari-cari cara nak sebut di mulut barang kali. Sudah dipesan supaya bagi tahu abi & ummi kalau nak qadha haja, namun tak juga jadi. Takpe. Proses pembelajaran diteruskan.

Sekarang, sangat suka berkawan dengan adik. Agak protective dan caring walaupun ada ketikanya keganasan domestik kanak-kanak dilakukan terhadap adiknya itu. Adik Hanan sekarang pandai mengatakan jangan, malas, taknak (naknak bunyinya) kepada sesuatu atau nilai yang tidak digemari olehnya. Juga memberi respon sedemikian rupa terhadap nilai-nilai tak elok jika abangnya yang buat. Ada kala, risau tengok gurauan abang-adik ni, walaupun mereka boleh tergelak terkikik-kikik sewaktu bergurau, berkejar-kejaran.

Abi & ummi cuba memandu & membantu Abang Long dan Adik Hanan mengenal ALLAH Yang Maha Kuasa. Cabaran yang ada bukannya sedikit. Ganjarannya pun bukan sedikit :).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...