Thursday, January 12, 2012

Mandian baby yang halal

Ya, halal bukan pada yang makan sahaja.

Selama ini kami guna mandian baby Pureen untuk our babies, yang yogurt ataupun yang bukan. Hari ini aku baru tahu yang yogurt tu ialah Kids Toiletries product kalau ikut Pureen product page, dan yang satu lagi termasuk dalam Baby Toiletries product range.

Mula2 dapat anak sulung, main beli je. Belasah tak kira untuk babies atau kids, sebab tak reti nak beza. Dia tak nyatakan umur berapa2 kat botol tu. Sebab selalu pergi membeli, aku perasan yang produk-produk macam ni pun ada yang ada logo halal dan ada yang tak ada. Harga mungkin berbeza dengan Johnson's & Johnson's and the likes, tapi sebab ada halal, takpelah mahal.

Pureen sendiri bukan semua Kids Toiletries & Baby Toiletries product ranges diorang yang disahkan JAKIM halal.

Yang ini, insya ALLAH, ada logo halal:

 
Baby Head To Toe Wash with Pro-Vitamin B5 & Vitamin E
Baby Bath with Aloe Vera & Vitamin E

Wangi? Sebelum tu tengok yang yogurt yang aku pakai sebab ada logo halal ialah yang Kids Yogurt Head-to-Toe Wash warna kuning dari imej di bawah (bukan warna oren). Antara produk ni ada lagi yang masih takde logo halal:


Kids Yogurt Head-to-Toe Wash dengan Yogurt Shampoo dengan Yogurt Bath

Wangi ceritanya bila aku satu kali nak beli, tapi takde satu baby/kids bath Pureen kat store (rahsia) pun berlogo halal. Then aku try tengok brand lain yang ada logo halal.

Inilah dia:

Masih lagi belum semua flavour ada logo halal, tapi aku amik yang biru. Wangi je!

Carrie Junior pernah masuk Kosmo! Online, bagi tahu ianya diiktiraf halal. Ye tapi mungkin bukan semua lagi product lines dia. Klik sini kalu nak baca artikel dari Kosmo! tu.

Itulah saja buat setakat ni. Brand lain? Mungkin ada, tapi belum discover lagi.

2 comments:

~SaHiDa~ said...

aku pun tak perasan selama ni. aku guna yg 1st tu, tp botol besar. Yg yogurt nanti balik nak check

tengku azri said...

huhuh... tu la tak perasan kan...? Semalam gi kedai, aku ada tengok sabun buku yang ada logo halal...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...