Wednesday, December 12, 2012

Orang Lembah Klang

Orang Lembah Klang
Yang terkenal
Dengan kepantasan dan kecepatan
Dengan keculasan dan ketidak sabaran
Isyarat saja tidak mencukupi
Lajak dan jarak juga
Mesti diambil kira

--

Hok aloh
Bo kreto staro demo
Loh gi nok gomo gak
Jange behe ore sudoh

Monday, December 10, 2012

Alhamdulillah

Alhamdulillah, di atas ulang tahun ke-4 perkahwinan kami.
Semoga kami sekeluarga dirahmati ALLAH sepanjang masa hingga ke syurga bersama-sama.

Monday, October 22, 2012

Membuka Jalan Membelah Cabaran

Hudud.

Sedar tidak sedar setiap hari kita menggunakan root word perkataan hudud ini. Dalam bahasa Arab, hudud adalah jama' taksir dari perkataan had. Hudud secara bahasanya bermaksud had-had atau banyak had. Had bermaksud sempadan atau batasan. Penggunaannya dalam nama-nama syarikat Sdn Bhd & Bhd (Private Limited; Pte Ltd; Sendirian Berhad & Limited; Ltd; Berhad) pantas sekali dilupakan masyarakat.

Mengingat kembali kuliah Zohor Dr. Azhar Yaakob di Surau Menara TM awal Oktober lepas, beliau mengulas secara ilmiah berkenaan antara 3 alasan utama pihak umat Islam yang menolak pelaksanaan hudud ini.

Mereka merasakan hudud belum sesuai dilaksanakan kerana masyarakat perlu dididik terlebih dahulu mengenai hudud.

Mereka merasakan hudud belum sesuai dilaksanakan kerana kita tidak boleh terburu-buru.

Mereka merasakan hudud belum sesuai dilaksanakan kerana suasana belum kondusif.

Cabaran alasan ini perlu dijelaskan supaya pelaksanaan hudud dapat dicerahkan jalannya. Dr. Azhar memberi penerangan untuk membetulkan persepsi dari 3 alasan ini, mengikut kerangka penjelasan akademik sesuai dengan kepakaran beliau.

Alasan pertama.

Dalam satu hadis Nabi SAW yg disampaikan secara mafhum pada kuliah berkenaan, Baginda diberitakan menyatakan bahawa semaju mana tamadun manusia pun, umat tidak akan terlepas dari tiga perkara: penyakit, kejahilan dan kemiskinan.

Apa yang menjadi polemik pelaksanaan mahu pun penangguhan hudud di Malaysia sudah secara tidak langsung mendidik masyarakat di sini. Mereka semakin kenal dengan hudud. Mereka semakin mengetahui siapa yang mahu melaksanakan & siapa yang mahu menghalang. Program-program ilmiah seperti tazkirah, kuliah, debat mahu pun konvensyen sudah pun dibuat. Namun, walaupun kelihatan grand, tetapi masih tidak dilihat sebagai satu tindakan yang mainstream. Sukatan pelajaran berkaitan undang-undang Islam di peringkat primer & sekunder diringkaskan sehingga menimbulkan ketidak fahaman di kalangan penuntut. Ketidak fahaman ini menunaskan kejahilan dan penentangan terhadap pelaksanaan hudud.

Mengaitkan hadis Nabi SAW tadi, jika nak tunggu mendidik masyarakatlah sehingga reti baru nak dilaksanakan hudud, setiap waktulah perlu dilaksanakan program-program pendidikan intensif berkenaan. Mana tidaknya, setiap masa di sini ada saja zuriat-zuriat yang baru menjengah dunia, dalam keadaan fitrahnya 'jahil' namun masih suci & bersih. Tunggu mereka baligh, nak didik mereka ni. Alamatnya sampai bila takkan terlaksana hudud di Malaysia ni,

Alasan kedua.

Mereka yang beralasan membawa hadis Nabi Muhammad SAW yang mafhumnya, terburu-buru itu adalah dari syaitan, beransur-ansur atau bersabar-sabaran adalah dari ALLAH SWT.

Ulama memberi tafsiran gopoh dalam hadis ini seperti analogi ini: solat zohor masuk waktu pada 1.15 petang,  namun seseorang telah datang ke masjid dan solat pada pukul 1.00 petang. Demikianlah maksud terburu-buru di dalam hadis berkenaan.

Dr. Azhar menjelaskan, pelaksanaan hudud tidak pernah langsung dibuat secara terburu-buru. Ambil contoh di Kelantan. Kerajaan negeri tidak segera melaksakannya. Memang 22/10/1990, 23/10/1990 terus buat. Tidak begitu. Ulama ada menerangkan dalam pelaksanaan hudud di peringkat perundangannya, perlu ada dua peringkat: pengkanunan & penguatkuasaan.

Kelantan telah mengkanunkannya pada 1992 dan pemindaan pada 1998. Namun memandangkan bidang menguat kuasa adalah bidang persekutuan, polis, kastam, SPR, mahkamah-mahkamah semuanya di bawah kawalan & kuasa persetujuan kerajaan persekutuan, maka penguatkuasaannya belum boleh dijalankan. Ditangguh dengan paksaan kerajaan pusat secara tidak langsung. Ditambah lagi dengan surat PM ketika itu Tun Dr. Mahathir Mohamad yang mengugut kerajaan negeri, maka kepimipinan kerajaan Kelantan mengambil keputusan untuk menangguhkan pelaksanaan hukum yang sudah dikanunkan ini.

Jika ada ayat-ayat atau perengggan-perenggan atau frasa-frasa yang masih ada kekurangan, maka kenapa tidak pihak yang mahir berkenaan menjalankan dialog dengan kerajaan negeri untuk membetulkan atau menambah baik kanun berkenaan. Sepatutnya sokongan yang diberikan, bukannya menghina atau memburuk-burukkan kanun yang tidak dilaksanakan bukan dengan sebab si pengkanun (kerajaan negeri) sendiri.

Namun jika ada mereka yang mahir lagi, mereka pasti bersetuju, bahawa apa yang sudah dikanunkan berkenaan sudah pun tepat. Mengapa? Kerana perkara yang diperselisihkan bukanlah perkara utama, tetapi perkara yang cabang sahaja. Terpulang kepada ijtihat pengkanun & pelaksana berdasarkan kefahaman mereka untuk mewartakan apa yang sudah teliti dikaji dan diperhalusi oleh mereka.

Alasan ketiga.

Apabila suasana masyarakat sudah kondusif, apa lagi guna hukum hudud? Bilakan suasana kondusif itu akan dapat dicapai? Namun ALLAH SWT yang Maha Mencipta sudah pasti Maha Mengetahui akan keadaan hamba-hambaNya. Lihat pada zaman jahiliyyah, maksiat apa jenayah yang bagaimana tidak wujud di zaman jahiliah; memeras, membunuh, merampas, menganiaya, namakan saja. Hudud diturunkan untuk memurnikan masyarakat memandu umat pada zaman berkenaan kepada fitrah kemanusiaan. Mengeluarkan manusia dari kegelapan kejahilan kepada cahaya hidayah.

Apa bezanya kebejatan zaman jahiliyyah dengan kebobrokan yang berlaku sekarang?

Dengan bilangan jenayah yang meningkat, masalah sosial yang semakin buruk apakah umat Islam masih mahu menolak kaedah pencegahan terbaik yang diturunkan oleh ALLAH SWT, yang terbukti dapat membetulkan, terbukti pengamalannya selama ribuan tahun, diakui oleh para ilmuwan dan sarjana, yakni hukum hudud? Adakah hukum konvensional yang sudah terbukti tidak mampu mengurangkan kadar jenayah, yang penuh ketidak adilan, yang menindas dan membebankan, masih lagi mahu dijadikan pilihan umat Islam?

Tepuk dada tanya iman.

Wallahua'lam.

Monday, October 15, 2012

MCA Yang Anti Islam Sebenarnya

MCA Anti Islam

1. Presiden MCA  Datuk Seri Dr Chua Soi Lek sejak kebelakangan ini dilihat begitu ketara mempamerkan sikap prejudis terhadap Islam dan syariatnya.  Lebih malang, UMNO sebagai parti sekutunya pula kelihatan tidak bertindak bagi mempertahankan kesucian Islam mahupun mengambil tindakan tegas ke atas Presiden MCA tersebut.

2. Antara sikap prejudis Presiden MCA terhadap Islam ialah :

• Mengaitkan negara Islam sebagai negara teokratik.
• Mencerca dan menghina ajaran Islam yang melarang perempuan dan lelaki yang bukan mahram dari bersentuhan.
• Memprovokasi dan menyindir sambutan Aidil Adha dengan menggambarkan seolah-olah pihak berkuasa tempatan di Kelantan memaksa supaya kedai-kedai di tutup pada Hari Raya.
• Mengaitkan Islam sebagai punca kepada  negara yang mempunyai majoriti rakyat beragama Islam menjadi tidak demokratik, mundur, tidak mencapai taraf pembangunan global, dipalit rasuah dan lain-lain lagi.

3. Semasa Berkempen dalam Pilihanraya Kecil DUN Tenang, Presiden MCA  pernah menyebut :

• “What’s so great about knowing Muslim values?”
“Apa baiknya untuk mengetahui tatasusila/nilai orang Islam?”

4. Presiden MCA, Chua Soi Lek. Dalam ucapannya pada satu majlis di sebuah Tokong cina di Dun Tenang, Labis, Johor.

• “Normala will not come here to Chinese temple, she doesn’t even shake hands with the people. I have received complaints about this. She like Anwar Ibrahim’s wife. She wears gloves when she shakes hands. If you can accepts this kind of Islamis value, go ahead and vote for PAS”

“Normala tidak akan datang ke Kuil Cina, dia juga tidak akan berjabat tangan dengan orang. Saya menerima aduan tentang ini. Dia (Normala) seperti Isteri Anwar Ibrahim yang memakai sarung tangan. Jika anda boleh terima nilai Islam yang sebegini silakan mengundi PAS”

5. Sebelum ini, pada 6 Ogos 2010 di Konvensyen Tahunan ke-33 MCA Kedah di Alor Star Dr Chua telah mendakwa  bahawa Umno dan PAS menggunakan agama bagi meraih sokongan di kalangan masyarakat Melayu. Apabila dua parti Melayu yang dominan itu bersaing. Dr Chua mendakwa bahawa kesannya akan wujudlah dasar yang tidak progresif  lalu menyebabkan negara terperangkap dalam kategori penduduk berpendapatan sederhana untuk lebih 10 tahun.(tidak maju)

6. Akhbar  MCA Hina Islam: “Undang-undang itu (Enakmen Jenayah Syariah Selangor) jika dilaksanakan adalah langkah kebelakang dan terlampau bodoh untuk digambarkan” The Star.

7. “MCA sedia keluar BN jika HUDUD dilaksanakan”- Presiden MCA Chua Soi Lek 23 September 2011. Keesokkan harinya pula pada 24 September Datuk Seri Najib mengeluarkan kenyataan berikut untuk menjaga hati MCA : “Hudud tidak akan dilaksanakan di Malaysia, Hudud tidak berpaksi kepada realiti”

8. Pengerusi MCA Selangor, Datuk Donald Lim Siang Chai tegas menghalang sebarang usaha penubuhan kerajaan Islam di Selangor . Penegasan dibuat kepada ahli-ahli MCA pada Konvensyen MCA Negeri Selangor bertarikh 18 Ogos 2012

9. Ng Kiam Nam seorang peguam dan ahli seumur hidup MCA membantah laungan azan yang berkumandang  di Masjid Khadijah Pantai Dalam. Kononnya azan itu dengan suara yang kuat Lalu JAWI mengarahkan masjid perlahankan Azan.

10. Pada 16 Januari 2012- Menteri Pelancongan, merangkap naib presiden MCA, Dato' Sri Dr. Ng Yen Yen, memperlekeh dan 'menghentam' langkah Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) yg melarang pekerja muslim dari bekerja di tempat - tempat hiburan yang terlibat dgn arak. Katanya langkah itu mesti dibatalkan kerana bertentangan dengan hak asasi manusia. (sedangkan Kerajaan Selangor berusaha dapatkan pekerjaan alternatif kepada orang Islam yang sedang bekerja di premis arak)

11. Bekas ADUN MCA Subang Jaya, Lee Hwa Beng telah menulis dalam Twitternya bahawa negara Islam seperti dicanangkan oleh PAS akan mengharamkan semua agama. Katanya, "Sebagai penganut Kristian, kita seharusnya takut akan negara Islam daripada perkara yang lain. Mengapa DAP menolong PAS mencapai tujuan itu." soal Lee kepada penyokong DAP. Katanya lagi "Salah satu Perintah Tuhan ialah menentang negara Islam.

12. The Star [ Akhbar MCA ] adalah antara akhbar yang kerap mempersendakan Islam. Sebagai contoh :

•  Pertama ialah tulisan seorang editor The Star yang mempertikaikan tindakan Mahkamah Syariah di Pahang yang menjatuhkan hukuman sebat terhadap seorang wanita yang meminum arak.

• Kedua adalah kes daging babi panggang untuk berbuka puasa yang disiarkan bulan Ramadhan. (The Star pada 10 Ogos 2011. Di bawah tajuk tersebut ada ditulis penerangan iaitu "Authentic prime pork ribs will certainly delight your taste buds".)

• Ketiga penyiaran gambar penyanyi Amerika, Erykah Badu yang bertatoo nama Allah pada dadanya yang terdedah.

13. Terkini Pengerusi MCA Negeri Kedah Datuk Chong Itt Chew mempertikai dan memperkecil usaha Majlis Bandaraya Alor Star memperkenalkan Kod Pakaian model Papan Tanda Iklan yang meletakkan pakaian yang menutup aurat bagi model Muslim dan berpakaian sopan bagi non muslim.

14. Sekali lagi, apa yang malang ialah sikap membisu sejuta bahasa oleh UMNO sebagai sekutu rapat MCA dalam Barisan Nasional berdepan sikap pemimpin MCA yang konsisten memperlekeh dan mempersenda Islam dan syariatnya.

Nasrudin bin Hassan
Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia.


Salam Perjuangan dari ~ Aku Pejuang IsLam ~ [ API ]

Tuesday, September 25, 2012

Liverpool versus Man Utd: A September 2012 comment

Well, fairly said, the clash between these two English giants won't be a clash without controversies. The commemorative 'ritual' before the game to mark the revelation of truth behind Hillsborough disaster has been committedly observed by both supporters. The warm handshake between Evra and Suarez further demonstrate the respect to the tragedy remembrance.

Man Utd has played unsually slow against Liverpool. Even though after Shelvey's red card, they did not seem as a winner in that match. No solid chances, poor ball possession and giving Liverpool too much room to progress.

While everybody tends to take the 2nd half penalty decision as controversial, I did think that tackle from behind cannot be accepted and left unpunished. The penalty kick that take too long thanks to the treatment given to Agger nearly costed van Persie a goal, when Reina correctly guest the direction of the ball. The powerful shot finally blasted to the top corner of the goal.

The 2-1 undeserved win by Man Utd shall put Rodgers under more pressure than ever. The win will boosts the Devils' confidence to win (in the later time of a match, late is always better than nothing) before taking two tough and unpredicted opponents successively; namely Newcastle on Capital One League Cup home encounter tomorrow and against Tottenham in Premier League match this Saturday.

Ok, let's put this thing until just here. I want to look forward to my native team's game, Kelantan FA against Arbil FC tonight. Can they turn the four goal deficit to advance to the AFC Cup semi? I'm in the full of hope that, that will happen...

Monday, August 27, 2012

Jalan Mudah Sampai Sudah

Kami pulang berhari raya baru-baru ni guna route yang kami tak pernah lalu lagi, yakni route PLUS arah utara exit Simpang Pulai - Cameron - Lojing - Gua Musang - Ketereh, Kota Bharu. Route ni dah established lama dah, cuma kami yang reluctant nak guna.

Tahun lepas, balik guna laluan Grik - Tanah Merah. Tahun ni, sebab bertolaknya adalah selepas amik half-day dan selepas solat Jumaat, maka perlulah satu route yang tidak jammed dan selamat dari ancaman laluan gajah di waktu senja & malam...

Bertawakkal kepada ALLAH, kami bulat tekad pilih laluan route PLUS arah utara exit Simpang Pulai - Cameron - Lojing - Gua Musang - Ketereh, Kota Bharu. Bertolak pukul lebih kurang 3pm selepas meninjau pemasangan pagar & grill rumah yang bakal diduduki Insya ALLAH, seusai solat Jumaat & beli Domino Pizza di sebelah Masjid Kepong.

Jalan ke utara ada yang perlahan, terutama yang 2 lane. Ada beberapa kemalangan kecil sepanjang jalan tu.

Rehat qasar asar di R & R Tapah.

Berbuka dalam kereta waktu Pahang.

Dalam 30km sebelum sampai Gua Musang, kami jumpa satu surau. Area Lojing barangkali. Sejam berhenti rehat, makan berat & jama' ta'khir di situ. Kami sampai di Ketereh dalam pukul 1.30 mlm. Jalan Gua Musang - Kuala Krai & Kuala Krai - Kota Bharu tidaklah sesesak yang kami jangkakan. Bukan sepanjang jalan. Satu dua tempat je.

Pulang kami bercadang guna jalan biasa, Gua Musang - Kuala Lipis - Raub - Bentong. Cuma kali ini bertolak seawal 3.30 pagi 26 Ogos dari Morak, singgah di Ketereh menambah konvoi kenderaaan & mengambil barang-barang yang tertinggal serta bersalam-salaman dengan keluarga di Ketereh. Alhamdulillah sampai di Gua Musang, R & R lama jam 6.30 pagi. Terus solat subuh. Perjalanan kami teruskan hingga sampai di Masjid Penjom, Kuala Lipis.

Rehat bersarapan dan mandikan anak-anak.

Sampai di Kepong dalam 12.30 tengah hari. Singgah di Giant kami sampai di kuarters dalam 1.30 petang.

Alhamdulillah. Lama dah tak rasa sekejap (7 jam dari kebiasaan 10 - 12 jam) journey balik KL sewaktu musim raya ni.

Tuesday, August 21, 2012

Tumpah Darah Putus Saraf

Pada tanggal 2 Syawal, kami ke rumah jiran yang letaknya lebih kurang 400m dari rumah di Kg But. Rumah Pok Cik Hasan aku namakan di sini.

(Pada pagi ni aku sms kawan2 ucapan salam 'Eid yang 'PAKATan' tu)

Lutfi asalnya tak nak ikut. Serius menolak. Namun bila melihat seorang sepupunya (Afiqah, 5 tahun) menyertai kami berziarah, terus berubah niat asalnya.

Sesampai di rumah Pok Cik Hasan, bersalam-salam kami. Lutfi dengan sangat girang dan suka hati tak tahu kenapa berlari-larian ke sana ke mari ditemani Afiqah. Barangkali asyik melompat-lompat di atas karpet yang menyerupai kulit harimau putih yang dilapah. Bukan kulit harimau betul. Ada dua karpet tu di rumah Pok Cik Hasan, disusun dekat-dekat.

Seketika kami di ruang tamu, Pok Cik Hasan & isterinya Mok Cik Badariah mengajak kami masuk ke ruang makan di dapur. Aku, Abah, Jea & Hanan pergi la makan ketupat kat sana dengan Pok Cik Hasan. Afiqah teman Lutfi, bermain di ruang tamu, berlari-lari keseronokan menguasai ruang tamu berkenaan yang luas. Aku sedang nak habiskan ketupat sebijik bila Mok Cik Badariah menjerit memanggil kami.

Kami keluar dan tengok dahi Lutfi berdarah teruk. Dahinya berlubang, keningnya terkoyak, darah bersembur di lantai. Tangisannya sangat menyeksakan, susah nak dicakapkan. Meraung-raung menjerit-jerit kesakitan.Terkedu kami semua. Mok Cik Badariah, seorang misi di wad O & G HUSM. Terus dipekupnya luka berkenaan dengan sehelai tuala kecik. Jea amik alih dan pujuk Lutfi. Aku pegang adik Hanan. Afiqah cakap dia dah larang Lutfi supaya jangan buas sangat tapi nasihatnya tak diendahkan.

Abah pucat, aku terpempan seketika.

Katanya, Lutfi dahi Lutfi terkena kaki meja di ruang tamu, meja kayu jati yang kakinya berukir-ukir. Kami tak tahu macam mana dia jatuh. Kami sudah tidak fikirkan beraya lagi. Initial assessment Mok Cik Badariah, tak kena jahit. Tapi, lepas berjaya hentikan pengaliran darah, kami perasan dalamnya dan seriusnya luka yang sangat perlu untuk ditutup, sama ada dengan plastik atau pun jahitan.

Kami mohon maaf ke Pok Cik Hasan sekeluarga, dan dalam 11.30 pagi kami pulang ke rumah, decide untuk ke Klinik Kesihatan Ketereh sebelum terus ke HUSM. Aku cadang nak bawak Abe. Abe, aku minta tolong dia follow kami anak beranak (aku, Jea, Lutfi & Hanan).

Abe kami bawa sebab dia kerja di A & E HUSM sebagai... err, sebagai R.A je ... :). Namun pertolongan dia sangat dihargai bagi memudahkan urusan.

Esak-esak tangis masih kedengaran & Abe Long Hadi (Lutfi le tu) masih conscious. Kami ke KK Ketereh guna jalan kampung, dan sampainya di sana, hati berbunga sebab pagarnya tidak ditutup. Selepas parking Persona di depan klinik gigi, aku & Abe jalan ke pintu gril utama klinik.

"PEGAWAI ON-CALL BERTUGAS MENGHANTAR PESAKIT KE HOSPITAL" tulis notis bertaip komputer di depan pintu.

Tanpa berlengah kami terus ke HUSM, guna jalan Ketereh - Melor. Semasuknya kami di Jalan Pasir Puteh, jalan sesak...!

Sunday, August 19, 2012

Salam 'Eidul Fitri

Salam 'Eidulfitri diucapkan kepada kawan-kawan dan juga sesiapa yang membaca blog ini. Mohon maaf zahir dan batin di atas segala kesilapan yang pernah dilakukan. Kullu 'am wa antum bikhairin. TaqobbalALLAHu minna wa minkum, taqobbal ya Karim.

Tuesday, August 14, 2012

Abang Long dan Adik Hanan

Semakin meningkat usia semakin bertambah, berubah-ubah kelakuan, keletah & kerenah mereka berdua. Pandai dan bijak mengajuk, merajuk & memujuk. Selalu menggembirakan terkadang menyedih & memarahkan.

Abang Long sukakan Ultraman, Kamen Rider, Super Sentai... ni pengaruh abi la ni. Juga tak ketinggalan Transformers Prime. BoBoiBoy jugak Upin & Ipin serta Ben10 tidak ketinggalan. Baju Ultraman kalau boleh nak pakai setiap hari.

Dulu suka je tengok Indahnya Iman Astro Oasis, tapi sekarang kata tak best. Dulu suka je tengok NatGeo Wild, tp sekarang dah kurang tengok. Kalau tengok Imam Muda atau iklannya, mesti Abang Long sebut, "Abi! Abi!"

Abang Long sekarang tengah terpengaruh dengan kawan-kawan dia, yang dah tak pakai pampers kat nurseri. Keterpengaruhan dia tu menyebabkan dia suka nak bukak pampers waktu nak qadha hajat tanpa masuk ke bilik air. Masih tercari-cari cara nak sebut di mulut barang kali. Sudah dipesan supaya bagi tahu abi & ummi kalau nak qadha haja, namun tak juga jadi. Takpe. Proses pembelajaran diteruskan.

Sekarang, sangat suka berkawan dengan adik. Agak protective dan caring walaupun ada ketikanya keganasan domestik kanak-kanak dilakukan terhadap adiknya itu. Adik Hanan sekarang pandai mengatakan jangan, malas, taknak (naknak bunyinya) kepada sesuatu atau nilai yang tidak digemari olehnya. Juga memberi respon sedemikian rupa terhadap nilai-nilai tak elok jika abangnya yang buat. Ada kala, risau tengok gurauan abang-adik ni, walaupun mereka boleh tergelak terkikik-kikik sewaktu bergurau, berkejar-kejaran.

Abi & ummi cuba memandu & membantu Abang Long dan Adik Hanan mengenal ALLAH Yang Maha Kuasa. Cabaran yang ada bukannya sedikit. Ganjarannya pun bukan sedikit :).

Wednesday, July 11, 2012

Wakaf Lebuhraya Kelantan

Q & A Wakaf Lebuhraya Kelantan

What?
Pembinaan Lebuhraya tanpa tol 4 lorong dua hala dari Kota Bharu - Kuala Krai, sepanjang 73km.
When?
Sekarang, sudah dirasmikan pecah tanah pada akhir Mei lepas untuk Pakej 1 (Machang - Kuala Krai sejauh 43km).
Who?
Kerajaan Negeri Kelantan melalui syarikat-syarikat pembangunan terpilih.
Why?
Sumber kewangan yang terhad ekoran pelbagai sekatan langsung dan tidak langsung Kerajaan Pusat. Juga menunggu janji kerajaan Pusat berkenaan pembinaan lebuhraya yang tak sampai-sampai, maka kerajaan negeri ambil inisiatif sendiri.
How?
Melalui sumber kewangan kerajaan negeri yang terhad di samping sumbangan derma wakaf rakyat Kelantan.


Yang nak dijelaskan di sini ialah, memang kerajaan negeri Kelantan bertanggung jawab & perlu berusaha memajukan rakyat di bawahnya. Walaupun ada suara-suara sumbang cakap dah ini tanggungan kerajaan kenapa nak derma, tapi ingat baik-baik ini ialah permohonan wakaf. Maka siapa menyumbang dapat pahala.

Perlu dijelaskan juga kerajaan Pusat juga ada dan perlu bertanggung jawab di atas tanggungannya yakni kerajaan negeri Kelantan. Tapi, ianya tidak ditunaikan seperti yang sepatutnya...

Sumbangan, sama ada dari warga Kelantan atau bukan warga Kelantan boleh dimajukan ke akaun Bank Islam bernombor 03036 01 000 3031. Semoga sumbangan ini dikira ALLAH SWT dalam memberatkan mizan amalan kita ke jannah kelak...

Monday, June 25, 2012

Berubah

Suka tengok orang berubah dari baik kepada lebih baik.
Orang-orang berkenaan menjadi lebih baik dari beberapa segi berbanding diriku sendiri.
Perubahan bermakna orang-orang berkenaan meningkat ke satu level yang lebih baik dari aspek hidupnya. Nilai dirinya.
Kuasa ALLAH SWT, melalui wasilah hamba-hambaNya menjadikan perubahan itu satu realiti bukan anganan mainan mimpi. Barangkali melalui pesanan dan ingatan. Mungkin juga melalui azam dan kemahuan. Atau pelbagai wasilah yang lain. Boleh jadi tiada alasan, cuma mahukan perubahan.
Mereka yang mengalami pengalaman berubah berkemungkinan besar ada rahsia tersirat, mengapa perubahan berkenaan dilakukan.
Orang yang berubah kepada lebih baik itu pastilah lebih tinggi martabatnya di sisi ALLAH dari orang-orang yang stay maintain je. Err, mungkin lebih hebat dari sejumlah orang.
Usahlah dipersoalkan tentang niat. Itu urusan mereka dengan ALLAH SWT.
Bersyukurlah dan bergembiralah dengan zahir perubahan ke arah kebaikan yang berkenaan.
Berdoalah semoga diteruskan berada dalam kebaikan. Berdoalah semoga rahmat perubahan itu dilembayungkan kepada diri kita juga. Berdoalah semoga ada nilai dalam diri kita berubah juga ke arah yang lebih baik.
Kepada mereka yang berubah, setiap perubahan pasti ada harganya. Cabaran dan dugaan tidak akan sunyi dalam hidup kalian.

Firman ALLAH SWT dalam Surah Hud ayat 88, maksudnya, " Syu’aib berkata: "Hai kaumku, bagaimana fikiranmu jika aku mempunyai bukti yang nyata dari Tuhanku dan dianugerahi-Nya aku daripada-Nya rezeki yang baik (patutkah aku menyalahi perintah-Nya)? Dan aku tidak berkehendak menyalahi kamu (dengan mengerjakan) apa yang aku larang. Aku tidak bermaksud kecuali (mendatangkan) perbaikan selama aku masih berkesanggupan. Dan tidak ada taufiq bagiku melainkan dengan (pertolongan) Allah. Hanya kepada Allah aku bertawakkal dan hanya kepada-Nya-lah aku kembali. "

FirmanNYA lagi dalam Surah al-Qasas ayat 56, maksudnya, " Sesungguhnya kamu tidak akan dapat memberi petunjuk kepada orang yang kamu kasihi, tetapi Allah memberi petunjuk kepada orang yang dikehendaki-Nya, dan Allah lebih mengetahui orang-orang yang mahu menerima petunjuk. "

FirmanNYA lagi dalam Surah al-Ankabuut ayat 2 - 3, maksudnya, "Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: "Kami telah beriman", sedang mereka tidak diuji lagi? [2] Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta. [3] "

Sirru 'ala barakaatillah!

Tahniah Dr Muhammad Mursi

Alhamdulillah & tahniah ditujukan kpd Dr Muhammad Muhammad Mursi 'Isa al-Ayyat di atas kemenangan beliau dan partinya dalam pemilihan Presiden Mesir semalam. Beliau dari Parti Kebebasan dan Keadilan, sayap jamaah Ikhwanul Muslimin, memperolehi 51.73% undi, sekitar 13.23 juta pengundi. Jumlah turun mengundi direkodkan sekitar 15.58%.

Dr. Mursi mendapat sejumlah 13,230,131 undi (51.73%) manakala lawannya, bekas Perdana Menteri Ahmad Muhammad Shafiq menerima undi sebanyak 12,347,380, atau 48.27%.

Semoga ALLAH memberkati Dr. dan para saf pimpinan, para pengundi, petugas, penyokong dan pendokong Islam di Mesir.


إذا جآء نصْر الله والفتْح

ورءيْت النّاس يدْخلون في دين الله أفْواجًا

فسبِّح بحمْد ربِّكَ واسْتغفرهُ إنه كان تــوَّابا

Monday, June 18, 2012

sedikit ilmu

Silibus guna mengingatkan diri ini yang selalu lupa..
Kadang2 gerakan tu boleh buat namun nama gerakan tu yang mungkin salah.
Sebarang penambah baikan amatlah dialu2kan!

Asas gerakan simbat suk
  1. Rejam (rejam depan balas libas sisi kanan bertapak balas libas belakang bertapak)
  2. Memerang (memerang depan balas memerang sisi kanan bertapak balas libas belakang bertapak)
  3. Memerang songsang (memerang songsang depan balas memerang songsang sisi kanan bertapak balas libas belakang bertapak)
  4. Sunat (sunat depan balas sunat sisi kanan bertapak)
  5. Sunat taji (        )

Gulungan 21 simbat suk

    Bersedia tapak menyerang (kaki kanan di belakang)
  1. Rejam melangkah ke hadapan
  2. Memerang melangkah ke hadapan
  3. Memerang songsang melangkah ke hadapan
  4. Juring kiri
  5. Juring kanan
  6.  

  7. Juring ke kiri
  8.  
  9. Duduk anak harimau




  10. Juring kiri
  11. Balas juring melangkah ke kanan

  12.  
  13. Juring 45 darjah ke kiri
  14. Duduk anak harimau

Asas elakan simbat suk (5 gerakan)
A: Menyerang
B: Menanti

1.
A: Merejam bertapak ke hadapan
B: Mengelak ke dalam (langkah kaki kanan) A sambil tangkis memerang atas

2.
A: Merejam bertapak ke hadapan
B: Mengelak ke dalam (langkah kaki kanan) A sambil tangkis memerang depan ke dada A

3.
A: Merejam bertapak ke hadapan
B: Mengelak ke dalam (langkah kaki kiri) A sambil tangkis memerang songsang ke dada A

4.
A: Merejam bertapak ke hadapan
B: Mengelak ke dalam (langkah kaki kanan) A sambil sunat penyawa A

5.
A: Merejam bertapak ke hadapan
B:

Kombat 21 simbat suk
A: Serang
B: Menanti

1.
A: Merejam bertapak ke hadapan
B:

2.
A: Merejam bertapak ke hadapan
B:

3.
A: Merejam bertapak ke hadapan
B:

4.
A: Merejam bertapak ke hadapan
B:

5.
A:
B:

6.
A:
B:

7.
A:
B:

8.
A:
B:

9.
A:
B:

10.
A:
B:

11.
A:
B:

12.
A:
B:

13.
A:
B:

14.
A:
B:

15.
A:
B:

16.
A:
B:

17.
A:
B:

18.
A:
B:

19.
A:
B:

20.
A:
B:

21.
A:
B:

Pentas simbat suk
A: Serang
B: Menanti

Haji dan Politik

Kenyataan Media Presiden PAS : Haji dan Politik

Saya tidak menyangka bahawa tulisan saya yang menyebut haji dan pilihanraya secara sepintas lalu menjadi polimik hangat beberapa hari. Saya hanya menyebut bahawa masyarakat Islam kebanyakannya tidak tahu perbezaan diantara wajib mudoyyak dan wajib muwassa yang tidak ada dalam pelajaran fardu ain.

Apabila Ketua Penerangan PAS, Ustaz Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man membuat kenyataan susulan, beliau menjadi sasaran serangan media UMNO yang berpelurukan kenyataan berbagai pihak. Maka UMNO tidak mengambil kira musim haji atau musim puasa dan sebagainya, kerana UMNO tidak menjadikan Islam itu dasar panduan perjuangannya. Tuan Haji Subki Latif pernah menjadi sasarannya apabila menyentuh perkara ini ketika menjadi ketua penerangan PAS.

Media jurubicara UMNO mendedahkan kebebalan mereka berkenaan hukum Islam dan mendedahkan kejahilan pemimpin utama mereka sendiri, seterusnya mendedahkan ada dikalangan tokoh agama termasuk berjawatan mufti, bahawa roh dan jasadnya bersama UMNO. Paling malang dan menjadi lebai malang ialah kalangan yang jahilnya murakkab, tidak mengenali ilmu usul feqah dan maqasid syariah.

PAS tetap berpegang kepada ajaran Islam yang tidak memisahkan politik daripada agama Islam, walaupun politik tidak termasuk dalam rukun Islam seperti ibadah haji dan tidak termasuk rukun iman. Begitulah juga wajibnya menutup aurat dan menjelaskan hutang sesama manusia, perkara ini tetap wajib ditunaikan serta-merta, walaupun tidak dimasukkan secara sebutan dalam rukun Islam. Para ulama menegaskan bahawa perkara-perkara yang tidak disebut dalam rukun itu, tetap termasuk dalam rukun pertama dua kalimah syahadah dan tidak boleh dipisahkan daripada mana-mana rukun iman.

Dalam perkara wajib, para ulama usul fiqh bukan sahaja membahagikan kepada fardu ain dan fardu kifayah. Perkara wajib juga dibahagikan dari segi kesesuaian kadar waktu menunaikannya, sama ada wajib disegerakan, tidak boleh ditangguh, yang dinamakan wajib mudoyyaq seperti puasa ramadhan dan sembahyang diakhir waktu. Ada juga wajib yang boleh ditangguh kerana luas waktunya dan tidak berdosa menangguhkannya seperti haji dan sembahyang wajib yang lama masanya diawal waktu. Perkara ini dinamakan wajib muwassaa.

Apabila bertembung dua perkara yang sama wajibnya, maka didahulukan kepada menunaikan wajib mudoyyaq seperti wanita kematian suami yang wajib menunaikan idah berada di rumah dalam masa beberapa bulan yang ditetapkan oleh Al Quran, dalam masa yang sama dia berharta dan mampu menunaikan haji kali pertama yang wajib dan menjadi rukun Islam. Hukumnya hendaklah menunaikan idahnya terlebih dahulu, wajib berada di rumah kerana wajibnya mudoyyaq dan menangguhkan haji kerana wajibnya muwassa'. Walaupun perkara idah tidak termasuk dalam rukun Islam. Begitu juga dengan seseorang yang cukup duitnya menunaikan haji, dalam masa yang sama dia berhutang dan diminta membayar segera, maka hendaklah membayar hutangnya terlebih dahulu atau keluarga wajib diberi nafkah, maka tunaikan nafkah dengan cukup terlebih diutamakan walaupun perkara-perkara tersebut tidak termasuk dalam rukun Islam.

Rasulullah SAW menangguhkan ibadat hajinya walaupun diwajibkan lebih awal, ada kalangan ulama yang menyatakan sejak zaman Nabi Adam. Ada yang menyatakan sejak zaman Nabi Ibrahim dan ada yang menyatakan ditahun ketujuh hijrah. Rasulullah SAW membebaskan Makkah (Fathul Makkah) daripada Jahiliyyah terlebih dahulu daripada menunaikan haji dan menghadapi qabilah Hawazin dalam peperangan Hunain. Walaupun banyak harta dan bekalan berada dalam tangan melimpah ruah dan sudah masuk bulan syawal (bulan haji), namun terus pulang ke Madinah tanpa menunaikan haji. Rasulullah SAW menugaskan sahabatnya Abu Bakar R.A supaya memimpin umat Islam menunaikan haji pada tahun kesembilan hijrah. Adapun Rasulullah SAW menangguhkan haji sehingga tahun kesepuluh hijrah, sebelum sedikit kewafatan baginda. Para ulama menegaskan bahawa wajib haji adalah muwassa', boleh ditangguh dan Rasulullah SAW mendahulukan urusan politik negaranya dengan menerima rombongan yang datang menyerah diri masuk Islam atau sedia berdamai.

Dalam peristiwa Hudaibiyah pula, Rasulullah dan para sahabat telah memakai pakaian ihram bagi menunaikan umrah. Tiba-tiba dihalang memasuki Makkah dan berakhir dengan perjanjian Hudaibiyah yang salah satu syaratnya menangguhkan umrah. Maka ditangguhkan umrah dan dibayar dam(denda) tanpa menunaikan umrah pada tahun tersebut. Umrah ditangguh kerana perjanjian Hudaibiyah memberi kemenangan politik yang tidak boleh ditangguhkan.

Kepada PAS, pilihanraya adalah amalan politik yang menjadi hak memilih pemimpin dan kerajaan. Politik adalah sebahagian daripada ajaran Islam, walaupun pilihanraya itu dikatakan asalnya dari Barat. Passport dan visa haji juga berasal daripada Barat, kedua-duanya tidak termasuk dalam syarat dan rukun haji. Para ulama usul Fiqh menetapkan kaedah bahawa perkara yang menjadi halangan menunaikan yang wajib kalau tidak melakukannya menjadi wajib juga. Begitulah pilihanraya adalah cara memilih pemimpin dan kerajaan yang menjadi perkara wajib mengikut semua mazhab Islam dengan nas dan ijmak, kecuali mazhab yang sesat. Al Quran menyebut ayat-ayat yang banyak dalam beberapa surah menunjukkan memilih pemimpin dan kerajaan adalah perkara yang akan dihisab pada hari qiamat nanti. Amaran ini berulang kali lebih banyak daripada ayat haji dan umrah.

PAS tetap mendidik ahli dan penyokongnya bahawa politik tidak boleh dipisahkan daripada agama Islam, laksana tidak boleh dipisahkan kepala dengan badan. Imam Al Ghazali seorang tokoh ulama tasawuf juga menegaskan, "agama adalah asas, kuasa pemerintahan(politik) adalah pengawas. Kalau tidak ada asas runtuh, kalau tidak ada pengawas, hilang tercicir". Maka banyak hukum-hakam Islam dihilangkan kerana politik Islam ditinggalkan. Almarhum Syed Alawi Al Haddad, Mufti Kerajaan Johor ditahun 50-an menyatakan dalam fatwanya yang diterbitkan berkenaan kewajipan pilihanraya dan parti mana yang wajib dipilih. Kepada imam-iman yang masih kuat menyokong UMNO di Johor, sila cari buku fatwa ini.

PAS yang bersama Pakatan Rakyat, sekiranya diberi kuasa memerintah negara tidak mengizinkan musim haji menafikan hak rakyat menunaikan kewajipan politik ini tanpa mengira menang atau kalah, kerana hak politik adalah amanah besar dalam ajaran Islam. Rasulullah SAW menegaskan bahawa menghilangkan amanah ini menjadi salah satu sebab berlakunya kiamat yang menamatkan alam dunia dengan kehancurannya.

Akhirnya percayalah bahawa diam lebih baik daripada bercakap kejahilan, kerana bercakap dalam perkara yang tidak diketahui mendedahkan kebodohan diri sendiri. Beginilah jadinya apabila lesen memandu dijual, boleh membawa kemalangan. Kalau tauliah ilmu juga boleh dijual beli dengan harta dan pangkat, boleh menyesatkan orang ramai. Namun cahaya ilmu Islam pasti bersuluh dan dipelihara Allah. Sesuapa yang mengkhianati ilmu Islam pasti tersungkur akhirnya.

Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang
Presiden PAS

Thursday, June 14, 2012

Darah nifas

Semalam belajar tentang darah nifas dalam bahagian perkara-perkara yang mewajibkan mandi dari kitab Fiqhul Manhaji Mazhab Syafi'ie. Ada kuliah Zohor di surau.

Ustaz cakap ramai orang masih jahil tentang darah nifas ni.

Mudahnya, darah nifas ialah darah yang keluar selepas kelahiran. Dipanggil nifas kerana darah keluar dari rahim bersama dengan nafs iaitu jiwa. Wanita-wanita yang berdarah nifas dipanggil nufasa'. Tempoh masa ialah minimum sehari semalam, kebiasaan (istiqra') 40 hari dan maksimum 60 hari dari hari bersalin. Selepas 60 hari, jika masih ada darah keluar, darah berkenaan dikira darah istihadhah (penyakit). Maka dari selepas 60 hari, jika masih keluar darah, wajiblah seseorang wanita mandi dan menunaikan solat. Hukum wanita yang ada darah nifas ditetapkan sama seperti wanita yang mengalami haid, iaitu tidak boleh solat, puasa, tawaf dan lain-lain.

Berbalik kepada point ustaz di atas. Ramai wanita sewaktu hendak melahirkan tumpah darah, sedikit atau pun banyak, sudah tidak solat fardhu. Pada hal, darah yang tumpah belum lagi dikira darah nifas, kerana keluarnya adalah sebelum kelahiran.

Memang kita sedia maklum, saat-saat menjelang kelahiran boleh jadi saat sangat-sangat menyakitkan. Mungkin berjam-jam atau sampai berhari-hari. Namun ianya tidak menggugurkan kewajipan solat fardhu walaupun jika keluar darah sekali pun. Jika mampu, tunaikanlah hatta dengan hati sahaja. Namun, jika tidak mampu solat dengan hati juga akibat kesakitan yang amat sangat, qadhalah solat berkenaan pada waktu suci yang akan datang.

Wallahua'lam.

Monday, June 11, 2012

Dedikasi

Cikgu,
Untuk kesekian kalinya,
Aku kembali bergelanggang,
Ampun dan maaf kupohon,
Andai gerak langkahku kali ini,
Restu dan izinmu tidak mendahului,
Aku keputusan dalam menghubungimu.

Cikgu,
Untuk kesekian kalinya,
Aku kembali bergelanggang,
Selepas sirna yang panjang,
Guna menuntut secebis ilmu anugerah Ilahi,
Dari insan-insan terpilih,
Dengan ilmu simbat suk di dada.

Cikgu,
Untuk kesekian kalinya,
Aku kembali bergelanggang,
Dengan semangat yang membara,
Risau dan cuak sedikit melanda,
Kerana lamanya tidak bergelanggang,
Namun begitu terkadang aku tidak dapat menghalang,
Komitmen yang lebih utama perlu kupenuhi,
Komitmen yang menghaibkan aku beberapa jenak,
Dari lapangan pergelanggangan dan persilatan.

Cikgu,
Untuk kesekian kalinya,
Aku kembali bergelanggang,
Terima kasih di atas banyaknya asas ilmu,
Bertapak mengelak berganjak,
Menumbuk menendang mengambur,
Juga yang langsung mahupun tidak,
Ianya banyak membantuku.

Cikgu,
Ini titipan dari sesi pertama dari beberapa sesi,
Akan diajarkan asas-asasnya,
Rejam, memerang, memerang songsang, sunat, sunat songsang,
Elakan berjumlah lima gerak,
Sesi lainnya kombat, kunci dan pasangan pentasnya,
Semoga diriku mudah mengingat dan tidak lupa.

(tukang upload kat fb tu silap eja kursus)

Buat cikgu-cikgu silatku
Allahyarham Cikgu Rejab Ahmad (PSSGM SMKAF, 1997)
Cikgu Yusni Kosnan (PSSGM KISAS 2000-2001)
Cikgu Mohd Fauzi Md Fadzil & Cikgu Rasol Ghani (PSSGM UPM 2003-2006)
Cikgu Rizal (belakang pasar borong Selayang, 2008, 2010)

Wednesday, June 06, 2012

Shinji Kagawa 'masuk' Man U

Sumber laman web Man Utd.

Kagawa can be a Reds star

We spoke to Japanese football journalist Koki Harada, of Tokyo Chunichi Sports, about United's newest recruit...

Was United’s interest in Shinji one of football’s worst-kept secrets?
I guess it was. The speculation has been all over the English and Japanese media for weeks and many fans have been waiting for the transfer to happen. Now it’s been confirmed and everyone in Japan will be really excited. There have been Japanese players in the Premier League in the past – Junichi Inamoto at Fulham, Hidetoshi Nakata at Bolton and, last season, Ryo Miyaichi at Bolton. But United is a bigger club than those and Kagawa has the potential to be a big star.

What sort of player is Kagawa and is he like any of the current United squad?
United have no similar players. He’s a bit like Samir Nasri or Luka Modric and creates lots of chances, but scores more goals than either of them. His best position is just behind the striker, where he played at Dortmund, but he can also play on the left, though he’s not the quickest of players. I can see Sir Alex tinkering with his formation to play him in a 4-3-2-1. It’s brilliant that he’ll get the chance to work with a wonderful midfielder like Paul Scholes.

What kind of success did he have at Dortmund?
He adapted very quickly after moving to Germany from the J-League in 2010 and has been instrumental in helping them to back-to-back Bundesliga titles, particularly in last season’s Double triumph. He’s shown a very high level of performance, scoring and creating plenty of goals. Dortmund were reluctant to let him go but for Shinji, it’s hard to turn down United.

And what about his impact at national level?
He’s undoubtedly one of the stars of the current Japan team, though you’re more likely to see him on the wing as Keisuke Honda usually occupies that role behind the striker at international level. With Kagawa in the side, Japan have an excellent chance of qualifying for the World Cup finals again. Nakata was once our country’s biggest star, then Honda, but now it’s Kagawa.

Can you see him having a long and career at United?
Certainly. He doesn’t speak English very well yet and may struggle to understand Sir Alex at first, but if his time in Germany is anything to go by, he’ll adapt to the culture in England very quickly. His time with Dortmund will benefit him and I also think Ji-sung Park will be a big help. Park can be his role model, as an Asian player who moved to United and enjoyed success. The good thing about Kagawa is his attitude: he always wants to learn and that’s why I think he’ll do well at United.

Who will Shinji have spoken to about moving to the Premier League?
He’s been on international duty recently and we know that he spoke to Miyaichi about what it’s like to play in England. Japan faced Oman in a World Cup qualifier last week and he also had a chat with their goalkeeper Ali Al-Habsi, who plays for Wigan.

What will the news mean to United fans in Japan?
It’s huge. We know United have an enormous following in Japan. I think they’re the most popular European club for the older generation, while they’re perhaps second behind Barcelona for younger fans – though that might change now! You can expect to see plenty of United shirts with ‘Kagawa’ on the back in Tokyo! 

Friday, May 25, 2012

3 Kecelaruan Utama Yang Melanda ISMA

Sumber dari sini.

Saya rasa tajuk artikel ini tidak melampau kerana pemimpin ISMA pernah menulis artikel terbuka kepada umum berkenaan apa yang dikatakan sebagai krisis indentiti PAS. Maka, jika saya yang tak ada nama ini menulis artikel menggunakan tajuk ini, ia tidak sebesar apa yang ISMA pernah lakukan pada PAS. Artikel ini agak panjang, namun saya tidak berhasrat untuk membahagikannya menjadi artikel bersiri kerana isu ini perlu dijelaskan secara terus agar dapat memberikan kefahaman yang menyeluruh. Mohon maaf kepada yang kurang berminat dengan penulisan yang panjang lebar.

Berkenaan isu kerjasama dan persepakatan antara PAS dan UMNO, saya tidak menafikan ia merupakan idea yang baik. Namun, saranan ini perlulah dijelaskan dengan lebih detail terutama berkaitan bentuk kerjasama dan syarat yang Islam tetapkan dalam kerjasama itu. Melontarkan idea kerjasama ini kemudian mencampuradukkan penjelasannya hanya akan menggambarkan pendirian yang tidak tetap. Sekejap kata PAS tidak perlu keluar PR tetapi mesti jadi dominan dalam PR, sekejap kata PAS wajib tinggalkan PR. Bukankah ia mengelirukan dan menggambarkan pendirian yang tidak tetap?

Di dalam dunia demokrasi hari ini, kerjasama antara PAS dan UMNO boleh berlaku di dalam dua keadaan. Pertama, kerjasama isu dan kepentingan bersama. Kedua, kerjasama politik. Saya tidak pasti kerjasama apa yang dimaksudkan oleh ISMA. Tetapi ada dua pendapat yang saling bercanggah.

Pertama pendapat yang mengatakan persepakatan Melayu tidak mewajibkan pergabungan parti, tetapi cukup untuk bersepakat di dalam isu yang melibatkan kepentingan umat Islam dan parti Melayu baik di dalam BN dan PR, mesti menjadi dominan. Pendapat ini dikarang oleh aktivis ISMA, Zaizul Azizi Zaman di dalam web ISMA bertarikh 14 Mac 2012. Pendapat kedua adalah pendapat 'berteraskan' Usul Fiqh yang dikarang oleh Ust Mohd Hazizi Ab Rahman di dalam blog beliau bertarikh 29 April 2012 yang menyebut wajib PAS bergabung dengan UMNO dan wajib juga meninggalkan DAP.

Seruan Kerjasama Berteraskan Isu, Tetapi Kerjasama Politik PAS-DAP Yang Diserang

Saya melihat ISMA selalu menyatakan bahawa seruan ISMA adalah untuk perpaduan Melayu Islam. Dengan kerjasama yang melibatkan kepentingan umat Islam, PAS dan UMNO akan mengukuhkan kedudukan umat Islam di Malaysia. Saya akuinya. Cuma yang saya ingin bertanya, jika seruan kerjasama isu menjadi fokus, kenapa hubungan politik PAS di dalam PR terutamanya DAP menjadi sasaran kecaman ISMA saban hari? Kenapa 'serangan' yang sama tidak pernah dilafazkan pada UMNO?

ISMA nampaknya meletakkan hukum bahawa dengan kerjasama politik yang terjalin antara PAS dan DAP, maka PAS tidak akan mempedulikan isu-isu yang melibatkan orang Islam dan membiarkannya tanpa membantu. Jika ini yang berlaku, maka ia amat dikesali. Sedangkan dengan jelas terbukti PAS selama mana berkerjasama dengan DAP, kebajikan dan hak-hak orang Islam terus diperjuangkan di mana-mana sahaja terutama di negeri-negeri yang ditadbir PR. Dakwah, hak Bumiputera, ekonomi orang Melayu dan apa jua perkara demi kebaikan orang Melayu, semuanya diperjuangkan PAS tanpa kompromi, namun berstrategi.

Jika perpaduan Melayu yang ISMA cari, maka ISMA sepatutnya menjadi jambatan yang akan menghubungkan antara PAS dan UMNO di dalam banyak isu yang memberi keuntungan kepada orang Melayu Islam, tetapi gagal disepakati kerana dendam politik. Isu hudud, royalti, ceramah agama yang dihalang, Sekolah Agama Rakyat dan yang terbaru seruan Tuan Guru Haji Abdul Hadi tentang pindaan takrifan agama daripada religion kepada Ad-Din. Semua isu ini adalah demi kebaikan umat Islam tetapi digagalkan sehingga membawa kesengsaraan kepada orang Melayu Islam.

Namun, apa yang diperbesarkan oleh ISMA saban hari adalah menafikan ijtihad ulama PAS berkenaan tahalluf siyasi yang PAS lakukan bersama PKR dan DAP, dalam keadaan kerjasama politik PAS ini sama sekali tidak menghalang PAS untuk memberikan komitmen bersama UMNO untuk isu-isu yang menyentuh kebaikan umat Islam. Seolah-olah seruan perpaduan ini hanya pada PAS sedangkan ianya untuk UMNO juga. Satu persatu kenyataan pimpinan ISMA menyerang PAS sebagai punca gagalnya penyatuan Melayu Islam hanya kerana PAS bersama dengan DAP di dalam politik

Inilah kecelaruan pertama yang saya nampak terdapat pada pimpinan ISMA iaitu apa yang digariskan tidak sama dengan apa yang dilakukan. Yang digariskan adalah seruan kerjasama PAS-UMNO di dalam isu bersama tetapi yang dilakukan adalah serangan terhadap PAS disebabkan PAS jalin kerjasama politik dengan DAP. Perkara ini berterusan sebulan dua ini walaupun PAS bersama ulamanya sudah menerangkan berkali-kali berkenaan tahalluf siyasi ini, namun pernah ISMA cuba untuk memahami dan menghormati PAS?

Masalah Umat Islam Boleh Diselesaikan Tanpa Pergabungan Politik

ISMA terus menerus mengatakan bahawa masalah umat Islam hanya boleh selesai jika UMNO dan PAS bersatu, di mana yang saya lihat kesatuan yang ISMA maksudkan adalah kesatuan politik (disebabkan serangan berterusan mereka kepada ijtihad tahalluf siyasi PAS). Dengan maksud yang lain, masalah orang Melayu tidak akan selesai selagi mana PAS dan DAP bergabung dalam kerjasama politik.

Di sini, saya ingin mengatakan bahawa masalah yang dihadapai orang Melayu yang selalu diulang-ulang oleh ISMA dan diletakkan kesalahan kepada PAS seperti murtad, kebangkitan liberalisme, LGBT, hedolisme dan lain-lain boleh diselesaikan tanpa PAS dan UMNO melakukan pergabungan politik. Ramai cendikiawan termasuk Dr MAZA sendiri mengatakan bahawa PAS dan UMNO tidak perlu bersatu dalam erti kepartian, tetapi dalam bentuk kerjasama isu yang memberikan keuntungan kepada umat Islam. Sistem dua parti adalah penting sebagai check and balance dan mengelakkan monopoli kuasa yang akan menyebabkan ketidakstabilan politik di negara berbilang bangsa seperti Malaysia.

Satu penyelesaian yang boleh dilakukan yang telah pun dicadangkan oleh Presiden PAS, Tuan Guru Haji Abd Hadi adalah pindaan atau perubahan pentafsiran perkataan 'agama' di dalam Artikel 3 Perlembagaan Persekutuan. Mengikut penghakiman kes Suzie Teoh tahun 1987, pengislaman Suzie Teoh disimpulkan sebagai tidak sah kerana walaupun pengislamannya sah mengikut undang-undang Islam, tetapi ia bersifat sebaliknya di sisi undang-undang sivil.

Agama Bagi Persekutuan Adalah Pada Urusan Ritual Dan Keagamaan Sahaja

Di dalam kes ini, Artikel 3 diperbahaskan terutama pada perkataan 'agama' bagi menentukan hukum Islam Suzie Teoh yang sah di sisi undang-undang Islam itu, juga sah di sisi perlembagaan dan undang-undang sivil. Pentafsiran perkataan 'agama' telah dirujuk kepada standard Perlembagaan Komenwel disebabkan Perlembagaan Malaysia adalah di bawah naungan Komenwel. Maka, takrifan yang digunapakai adalah perkataan 'agama' ini membawa maksud 'religion' iaitu tertakluk kepada urusan ritual dan keagamaan sahaja seperti yang diamalkan oleh negara Komenwel lain di Eropah.

Dengan penafsiran ini, maka Islam Suzie Teoh dikatakan tidak sah kerana Islam sebagai agama bagi Persekutuan hanya pada urusan ibadah dan keagamaan sahaja, bukan hukum hakam. Apabila dirujuk kepada Artikel 11 yang menghalang orang di bawah 18 tahun mengubah agamanya dan Artikel 4 yang mengatakan undang-undang yang bercanggah dengan perlembagaan akan terbatal, maka Suzie Teoh dihukumkan sebagai tidak sah di sisi undang-undang sivil. Namun, atas jasa Tun Salleh Abas yang menyorokkan fail perbicaraan selama 2 tahun dan membacakan keputusannya setelah Suzie Teoh berumur 18 tahun, maka selamatlah aqidah seorang anak Cina!

TGHH mengajukan cadangan pindaan ini demi untuk keselamatan aqidah dan kepentingan umat Islam. Dengan menukarkan takrifan 'agama' daripada 'religion' kepada 'Ad-Din', maka Islam diiktiraf oleh perlembagaan sebagai cara hidup. Ia merangkumi ibadah, hukum hakam dan undang-undangnya. Dengan pindaan ini, hukum hakam Islam menjadi sebahagian daripada perlembagaan. Ia akan menyelesaikan pelbagai masalah termasuk ancaman liberal dan LGBT yang kerap menggunakan Artikel 10 (kebebasan bersuara) sebagai hujah dan juga menyelamatkan aqidah umat Islam dari murtad yang kerap menggunakan Artikel 11 (kebebasan beragama) sebagai hujah untuk murtad.

Namun, saya ingin bertanya kepada ISMA dan mohon menjawab dengan jujur. Siapakah suara Melayu Islam pertama yang membantah dan tidak bersetuju dengan idea terbaik ini malah menuduh ia mainan politik PAS? Jika tidak tahu jawapan, saya ingin memberitahu merekalah pemimpin Melayu Islam kita iaitu UMNO! PAS membawa satu cadangan pindaan perlembagaan yang penting demi kebaikan umat Islam, yang menentangnya adalah orang Melayu Islam yang ingin disatukan dengan PAS oleh ISMA iaitu UMNO. Maka, bagaimana PAS dikatakan punca perpecahan Melayu sedangkan PAS dikhianati oleh rakan sebangsa dan seagama hanya kerana dendam politik!

PAS Terus Menerus Dikhianati

ISMA memberikan idea perpaduan Melayu Islam, saya pula membantu dengan memberikan dalilnya. Di dalam Al Quran, surah Ali Imran ayat 103 berbunyi :
وَاعْتَصِمُواْ بِحَبْلِ اللّهِ جَمِيعاً وَلاَ تَفَرَّقُواْ
Bermaksud : Berpeganglah kamu semua dengan tali (agama) Allah dan janganlah berpecah belah.

Bersatu di sini hendaklah di atas ajaran Islam, menepati kehendak Al Quran dan Hadith, selaras dengan prinsip-prinsip yang Islam gariskan sesuai dengan Islam yang terkenal sebagai agama syumul dan lengkap. Bertepatan dengan ayat ini, UMNO dan PAS mampu untuk saling bantu-membantu, bersatu pada perkara yang memberikan keuntungan kepada umat Islam. Walaupun berbeza parti, tetapi atas dasar satu agama dan bangsa, kerjasama boleh terjalin demi kebaikan umat Islam.

Terdapat banyak peluang lain yang boleh menyatukan UMNO dan PAS. Contoh ringkas yang dapat saya berikan seperti isu hudud, royalti minyak Kelantan, sekolah agama rakyat (SAR), pergerakan dakwah, matlamat negara Islam, pendidikan agama, masalah hedolisme dan pelbagai lagi isu yang tidak dapat saya sebutkan semuanya. Semua yang disebutkan ini adalah masalah dan isu utama umat Islam di Malaysia di mana selagi ianya tidak selesai, maka perpecahan dan kelemahan umat Islam akan menjadi lebih besar dan membarah.

Sekali lagi saya ingin bertanya, siapakah yang menggagalkan semua ini kerana dendam politik? Rakyat Kelantan 90% adalah Melayu Islam. Pengkhianatan UMNO terhadap royalti milik rakyat Kelantan telah menyebabkan mereka terjerut dengan kemiskinan dan masalah kewangan sejak sekian lama. Undang-undang hudud dihalang perlaksanaannya, ia merupakan pengkhianatan kepada hukum Allah. Seruan wajib bersatu yang dinyatakan oleh Ustaz Usul Fiqh ISMA sepatutnya ditujukan lebih khusus kepada UMNO. Pengkhianatan UMNO inilah yang merupakan titik permulaan kepada perpecahan dan masalah lebih besar kepada umat Islam di negara kita.

Saya memohon ISMA untuk menyeru kepada UMNO untuk membantu PAS di dalam menyelesaikan masalah ini demi kebaikan umat Islam. ISMA sebagai NGO Islam boleh meminta UMNO untuk menyokong pindaan Artikel 3 yang TGHH cadangkan. Minta juga UMNO untuk membantu perlaksanaan hudud di Kelantan. Cadangkan juga agar royalti minyak diberikan kepada kerajaan Kelantan. Kemudian mohon untuk memberikan bantuan kepada SAR. Meminta kerajaan tidak menyekat pendakwah yang diakui ilmunya untuk berdakwah. Membantu PAS untuk merealisasikan negara Islam dan membantu untuk menerangkan kepada bukan Islam tentang keindahan Islam. Laksanakan pendidikan agama yang lebih kukuh dan menggarap hiburan yang dibenarkan Islam di Malaysia.

Maka, hukum haram tidak bersatu yang ISMA ingin lontarkan sepatutnya kepada UMNO. Tetapi apa yang berlaku di sebaliknya. PAS terus menerus dikatakan punca perpecahan orang Melayu hanya kerana PAS bekerjsama dengan DAP sedangkan PAS banyak mengusahakan untuk menyelesaikan masalah perpecahan, aqidah, ekonomi, pendidikan dan serangan sekularisme terhadap umat Islam. Namun,adakah UMNO membalasanya?

Di sinilah kelihatan jelas kecelaruan ISMA yang kedua iaitu seruan dan tindakan dibuat tanpa melihat realiti yang berlaku. Hinggakan seruan yang sepatutnya lebih ditujukan kepada UMNO, diarahkan kepada PAS. PAS dikatakan haram berkerjasama dengan DAP sedangkan ia perlu dilontarkan kepada UMNO yang banyak mengkhianati umat Islam.

Iklim Politik Negara Memerlukan PAS Untuk Bergabung

Di dalam lapangan politik, PAS selaku satu-satunya parti yang berteraskan Islam, yang memperjuangkan syariat dan perlaksanaan Islam di dalam pemerintahan negara tidak mampu untuk menang dengan sendirinya 112 kerusi Parlimen bagi mendapat majoriti mudah, apatah lagi 148 kerusi untuk majoriti 2/3. Waqi' politik di Malaysia memerlukan PAS untuk bergabung dengan parti-parti lain bagi membentuk kekuatan menguasai majoriti di Parlimen, seterusnya menubuhkan kerajaan untuk menjalankan dasar yang diperjuangkan.

Bagi idea bergabung ini, suka saya membawakan satu ayat dari surah Al Ma'idah ayat ke 2 di hujungnya berbunyi :
وَتَعَاوَنُوا عَلَى الْبِرِّ وَالتَّقْوَى وَلا تَعَاوَنُوا عَلَى الْإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ
Bermaksud : Dan bertolong bantulah kami dalam perkara kebaikan dan ketaqwaan dan jangan kamu bertolong bantu dalam perkara kemungkaran dan melampaui batas. Bertaqwalah kepada Allah sesungguhnya siksaan Allah itu amat berat.

PAS mesti mencari rakan parti yang membantu ke arah kedua-dua perkara ini iaitu kebaikan dan ketaqwaan. Dengan ayat mudah, PAS mesti mencari rakan politik yang membolehkan PAS melaksanakan perjuangan dan dasar Islam yang dibawa seperti negara Islam dan hudud. Namun, sejauh manakah PAS mampu mencari rakan yang boleh bersama membawa dan menjayakan dasar Islam yang PAS bawa?

Tiada Yang Terima Dasar Islam, Bagaimana Pula Dasar Kebaikan Dan Keadilan?

Kita sedia maklum, tiada mana-mana parti selain PAS yang ingin membawa dasar Islam di dalam pemerintahan negara. ISMA mungkin mengatakan UMNO membawa dasar Islam, saya serahkan kepada para pembaca samada untuk bersetuju atau tidak. Bagi saya, tiada selain PAS yang membawa dasar Islam. UMNO dengan kebangsaan dan sekularnya, MCA dan MIC juga dengan bangsa mereka dan sekular, PKR dengan sosialisnya, DAP dengan sekularnya. Maka, dengan pertimbangan apa pula seterusnya untuk PAS mencari kawan politiknya?

Jika dasar ketaqwaan tidak dapat dicari, maka ciri kedua yang menjadi penentu siapakah rakan politik PAS adalah kebaikan, keadilan, dan ketelusan. Elemen ini amat dituntut dalam Islam dan menjadi ciri-ciri utama pemerintahan yang dicadangkan Islam. Seperti tercatat di dalam kitab Tafsir Qurtubi bahawa perkataan 'Al Bir' itu membawa maksud kebaikan yang khusus untuk sesama manusia. Maka, siapakah di kalangan parti-parti politik selain PAS yang mendokong dasar keadilan dan ketelusan ini.

Jika ISMA menjawab UMNO, saya serahkan sekali lagi beserta senyuman kepada para pembaca untuk menilai. Dalam penilaian PAS, UMNO-BN adalah sangat jauh dari ciri keadilan dan ketelusan ini. Sudah menjadi rahsia umum bahawa BN terutamanya UMNO adalah terkenal dengan rasuah, penyelewengan, pembaziran, ketidaktelusan dan korupsi. Sejak 50 tahun lalu terutamanya dua dekad terakhir ini, berapa billion wang negara lesap, samada melalui pembaziran, ketirisan dan penyelewengan.

Tiada Kerjsama Dengan Parti Rasuah!

Di sinilah PAS melihat terdapat persamaan perjuangan keadilan, ketelusan dan kebaikan ini pada PKR dan DAP. Ini terbukti sepanjang 4 tahun pemerintahan mereka di Selangor dan Pulau Pinang. Rekod menunjukkan betapa banyak penjimatan dapat dibuat, betapa banyak pendapatan dijana dan betapa banyak hasil dipulangkan kepada rakyat. Manakala cuba cari mana-mana pertuduhan penyelewengan dan ketirisan yang dapat dibuktikan di mahkamah disabitkan kepada mereka. Nilai inilah yang menjadi titik persamaan mereka dengan PAS. Walaupun tidak membawa dasar Islam seperti PAS, mereka membawa dasar keadilan yang diperjuangkan Islam. Ia sangat berbeza dengan UMNO di mana Islam tidak diperjuangkan, manakala penyelewengan menjadi imej utama UMNO.

Bertepatan dengan ayat Quran di atas tadi, PAS sama sekali tidak akan menjalinkan kerjasama politik dengan UMNO selagi mana UMNO kekal dengan budaya rasuah, pembaziran, ketirisan, penyelewengan dan ketidaktelusan. Ini adalah kerana PAS selaku parti memperjuangkan keadilan Islam, jika bergabung dengan UMNO seolah-olah akan memadamkan dosa penyelewengan UMNO dan meredhai kezaliman yang UMNO lakukan. Penggabungan dengan UMNO juga akan memberikan kekuatan politik dan kemenangan moral kepada UMNO untuk terus memerintah negara dengan budaya penyelewengan yang berterusan.

Bersama DAP dan PKR juga, PAS dapat melaksanakan dakwah Islam dengan lebih luas, jauh lebih baik daripada zaman tahalluf siyasi dengan UMNO-BN pada tahun 1969-1978. PAS diberikan ruang seluasnya untuk menerangkan Islam. Dakwah Islam diterima dengan sangat baik. Dakwah disampaikan pada semua golongan tidak kira Mat Rempit, artis, pegawai kerajaan, orang seni, sasterawan, tua, muda, kaya, miskin. Tidak pernah lihat masyarakat menerima Islam secara afwaja seperti hari ini.

Peluang menjadi sebahagian daripada kerajaan di beberapa buah negeri digunakn sepenuhnya untuk menyampaikan Islam. Hinggakan isu yang dahulunya menjadi ketakutan kepada bukan Islam seperti hudud dan negara Islam, kini orang bukan Islam telah memahaminya dengan baik, malah duduk sekali di dalam majlis dakwah umat Islam! Sangat berbeza dengan UMNO sehinggakan hasrat untuk melihat satu ceramah agama dan dakwah di Putrajaya International Convention Centre pun dibatalkan hanya kerana ustaz yang akan menyampaikan ceramah itu dilabel sebagai Ustaz PAS. Apa kata ISMA dalam hal ini?

Tahulluf Siyasi PAS

Atas pertimbangan inilah ulama PAS membuat keputusan untuk mengadakan apa yang dinamakan tahlluf siyasi (kerjasama politik) bersama DAP dan PKR berdasarkan persamaan di dalam perjuangan menentang kezaliman dan rasuah.Adapun kerjasama ini sama sekali tidak akan membuatkan PAS mengorbankan perjuangan Islam yang dibawa sekian lama. PAS kekal dengan prinsip dan cita-cita untuk menegakkan Islam sepenuhnya di dalam negara, walaupun secara berstrategi.

Tidak dinafikan terdapat 'usikan nakal' rakan-rakan PAS berkenaan hasrat PAS ini. Tetapi, PAS tidak membalasnya dengan hunusan keris, pekikan Hang Tuah apatah lagi dengan senaman punggung. PAS balas dengan penerangan demi penerangan disamping kekal bertegas dengan prinsip. Hasilnya, DAP dan PKR kini mengenali PAS bukan parti yang mudah mereka umpan untuk meninggalkan perjuangan Islam. Hasil ini jauh lebih baik dari 'dakwah' UMNO kepada MCA sehinggakan UMNO diam menikus apabila MCA menjerkahnya berkenaan isu hudud!

Namun, kenapa ISMA seolah-olah tidak mahu faham dan terus menerus mempertikaikan ijtihad politik PAS ini. PAS bersama ulamanya yang merupakan ahli di dalam lapangan jihad siasah di Malaysia langsuung tidak dihormati oleh ISMA. ISMA terus menerus menganggap PAS salah segalanya dan ISMA betul segalanya. Walaupun yang diseru adalah penyatuan Islam, tetapi tahalluf siyasi inilah yang dipermainkan ISMA setiap hari.Inilah kecelaruan ketiga yang melanda ISMA iaitu bertindak mengatasi bidang pengkhususannya sehingga menafikan ijtihad ahli bidang tersebut.

Di Manakah Pendirian ISMA?

Di dalam kelantangan ISMA menghujum PAS, saya ingin bertanya, di manakah pendirian ISMA di dalam isu-isu penyelewengan dan ketidaktelusan yang berleluasa di negara kita. Dalam isu rasuah NFC, di manakah suara ISMA? Adakah perjuangan mempertahankan hak rakyat bukan agenda umat? Di dalam isu Bersih dan penyelewengan pilihan raya, apakah pendirian ISMA? Tak mengapa, saya dah tahu. Tak perlu perjuangkan sangat kerana umat Islam belum menjadi suara majoriti. Lagipun ia tidak membawa agenda umat!!

Mampukah ISMA bersuara lantang di hadapan UMNO untuk menentang penyelewengan seperti lantangnya mereka mengkritik PAS. Adakah ISMA ingin menafikan membersihkan negara dari penyelewengan dan ketidakadilan bukan keutamaan di dalam pemerintahan Islam. Saya pasti, ramai ahli ISMA yang ikhlas untuk mendapat tarbiyah, mengenal Islam dan mendapat bimbingan dakwah merasa kecewa dan keliru dengan kenyataan dan pendirian yang pimpinan ISMA keluarkan setiap hari.

Inilah tiga kecelaruan yang dapat saya kenal pasti berlaku kepada ISMA. Ia tidaklah sebesar krisis identiti PAS yang didakwa oleh ISMA sebelum ini. Saya menyeru ISMA untuk kembali kepada pendirian yang benar iaitu NGO yang bebas, mengkritik dengan ikhlas dan seimbang, berpandukan penilaian Islam yang syumul, menghormati ijtihad jemaah lain dan bertolong bantu pada keadilan dan kebaikan.

Jika tidak, ISMA sedang merosakkan thiqah masyarakat kepadanya dengan terus-menerus membiarkan dirinya dipergunakan oleh pihak berkepentingan untuk kelangsungan kuasanya samada secara sedar atau tidak sedar. Pendirian senget sebelah yang dikemukan dibimbangi menjadi tongkat kekuatan buat pihak yang rasuah. ISMA boleh menafikan, tetapi tindakan pimpinan mereka membenarkannya. Mohon berlapang dada dengan artikel terbuka yang kurang ilmiah ini, bukan dari orang besar pun. Hanya teguran ikhlas dari seorang hamba Allah yang biasa.

Mohd Azrul Azuan bin Idris
Bukan pakar Usul Fiqh
21 Mei 2012, 9.36 malam.
Hussien, Kaherah.

Wednesday, May 16, 2012

Training Photoshop

Alhamdulillah pada 2 hingga 4 Mei yang lepas aku berkesempatan menghadiri latihan Adobe Photoshop di TMTC Jalan Semarak. Banyak ilmu baru dan refreshers yang aku dapat.

Aku kenal Photoshop sejak version 7.0 Aku kenal Fireworks sebelum Photoshop jadi agak tak terbiasa dgn environment Photoshop dulu2 tu. Tp dah agak ok, lps explore dan banyak belajar.

Cumanya, banyak lagi tak reti guna, juga banyak lagi creativity yang kurang aku rasakan.

Kat sini aku rasa nak share sikit sekadar termampu apa yg aku buat dalam 3 hari tu. Kat sini, saiz gambar dah dikecilkan utk muat dengan frame width blogpost ni.

 Gambar 1 - aku belajar draw guna Marquee. Gambar matahari tu asalnya xde effect glow


Gambar 1 ni antara basic ilmu Photoshop ni. Tajuknya ialah Layer. Disuruh masukkan apa2 gambar ke dalam Photoshop ni then tengok kat Layer berapa gambar tu. Alih2 gambar, ubah yang mana duk depan mana duk belakang...



 Gambar 2 - Moto yang aku dah buang dia punya background asal

Yang kedua belajar dengan cara nak amik sesuatu objek dalam gambar yang ada background. Aku draw guna ecliptical marquee tool utk jadikan shadow kat bwh moto tu. Then set feather banyak sikit. Color hitam. Adjust fill/opacity layer tu supaya nampak mcm ni. Background guna gradient round.

 Gambar 3 - Honda CBR yang sama, Google je gambar yg perspective dia lain sket.

Pelajaran yang sama, cuma cara nak remove background image gambar asal ni, guna magnetic lasso atau polygonal lasso tool instead of guna magic wand atau lasso tool. Nak buang background ada banyak cara. Eraser pun boleh guna. Ikut kesesuaian. Tp kena hati2 membuang latar belakang untuk menjadikan objek nampak real.

Gambar 4 - Bermain dengan layer. Aku tambah effect lens flare

Yang ni pelajaran buat poster. Imej orang kat depan perlu dibuang background asal. Juga perlu diubah brightness/contract mana yang patut supaya nampak real orang tu mengadap kamera membelakangi matahari. Entah real ke tidak gambar ni. Gambar NatGeo tu draw sendiri. Tulisan kat atas pun tapi sendiri.

 Gambar 5 - Bentuk

Yang ni pulak kenal dan lukis bentuk yang dah sedia ada dalam Photoshop.

Oklah untuk kali ini. Insya ALLAH akan disambung lagi.

Cina ajak minum teh, melayu ajak minum arak - mana satu pilihan anda?

Salinan asal dari sini.


بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ, الحمد لله رب العالمين, وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد وآله وصحبه أجمعين. السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللَّهِ وَبَرَكَاتُهُ

Banyak kali dah rasanya aku ditanya (atau diserang) mengenai "kenapa PAS lebih sanggup bekerjasama dengan kafir banding dengan saudaranya (UMNO la tu)"? Dan banyak kali jugak la aku menjawab soalan ini dalam pelbagai versi. Sampai naik muak rasanya utk aku jawab benda yang sama sampai banyak kerja aku sangkut.

Untuk kesekian kalinya, dan harapannya buat kali terakhir (aku banyak lagi kerja lain nak dibuat), aku akan menjawab persoalan ini insya Allah secara detail.

Untuk memulakan penulisan, suka aku ambil contoh klasik yang diberikan oleh Ir Khalid Samad ketika mengulas hal ini, yang diulanginya dalam satu artikel Harakah keluaran terkini -

Ada seorang melayu ajak kita minum beer kat pub, dan dalam masa yang sama ada sorg cina ajak kita minum teh kat warung mamak. Kita pun follow cina tu minum teh sebab minum beer tu haram, walaupun tukang ajaknya ialah cina.

Melayu yang ajak minum beer tu marah kita, kata kita lebih utamakan bangsa lain dan lupa daratan sebab bersama2 bangsa lain dan menidakkan ajakan rakan sebangsa. Kita pun kata kat dia yang beer tu haram, tapi dijawabnya "hang minum la coke. Aku minum la beer. Apa susah?"

Got the picture?

Baik. Sememangnya umat Islam dituntut supaya bersatu padu. Firman Allah swt dalam surah al Hujurat ayat ke 10, "Sebenarnya orang-orang yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikanlah di antara dua saudara kamu (yang bertelingkah) itu; dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu beroleh rahmat."

Dari Abu Hurairah r.a, Rasulullah s.a.w bersabda, "Janganlah saling mendengki, saling menipu, saling membenci, saling memutuskan hubungan dan janganlah sebagian kamu menipu dalam urusan sebahagian yang lain, jadilah kalian hamba-hamba Allah yang bersaudara. Seorang muslim itu saudara muslim yang lain, tidak boleh menzaliminya, membiarkannya (tidak memberikan pertolongan kepadanya), mendustainya dan tidak boleh menghinakannya. Taqwa itu berada di sini (beliau menunjuk dadanya tiga kali). Cukuplah seorang (muslim) dianggap (melakukan) kejahatan karena melecehkan saudara muslimnya. Setiap muslim atas muslim lain haram darahnya, hartanya dan kehormatannya". (HR. Muslim dan Ibnu Majah)

Ini adalah antara dalil yang digunakan untuk menyeru kesatuan ummah ini. Benarlah kata2 Allah dan RasulNya, tiada keraguan padanya.

dalam satu ayat yang lain, Allah berfirman dalam surah Ali Imran ayat 118, “Hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu mengambil bithanah (teman kepercayaanmu) dari orang-orang yang bukan dari kalanganmu (kerana) mereka tidak henti-hentinya (menimbulkan) kemudharatan bagimu. Mereka menyukai apa yang menyusahkan kamu. Telah nyata kebencian dari mulut mereka, dan apa yang disembunyikan oleh hati mereka lebih besar lagi. Sungguh telah Kami terangkan kepadamu ayat-ayat (Kami), jika kamu memahaminya”.

Ini pula adalah dalil betapa kita dilarang mengambil "bithanah" atau teman kepercayaan dari mereka yang bukan dari kalangan kita. Misalnya, kalau kita muslim, kita dilarang menyerahkan kepercayaan kepada org kafir.

Tetapi, apakah dalil2 ini sememangnya begitu? Bersifat surface?

Baik. Kita ulang balik ayat 10 surah Al Hujurat itu - "Sesungguhnya orang2 mukmin itu bersaudara". Kenapa Allah sebut ORANG2 MUKMIN dan bukan ORANG2 ISLAM? Apakah bezanya? Tidak semua orang Islam itu beriman sepenuhnya walaupun secara zahirnya, depa bertasyahhud dan melakukan amal ibadah seperti solat, puasa dan sebagainya. Kerana apa?

Erti Iman (الإيمان) secara harafiah dalam Islam adalah bererti percaya kepada Allah. Dengan itu orang yang beriman adalah ditakrifkan sebagai orang yang percaya (mukmin). Siapa yang percaya maka dia dikatakan beriman. Perkataan Iman (إيمان) diambil dari kata kerja 'aamana' (أمن) -- yukminu' (يوءمن) yang bererti 'percaya' atau 'membenarkan'. Perkataan Iman yang bererti 'membenarkan' itu disebutkan dalam al-Quran, di antaranya dalam Surah At-Taubah ayat 62 yang bermaksud, "Dia (Muhammad) itu membenarkan (mempercayai) kepada Allah dan membenarkan kepada para orang yang beriman."

Takrif Iman menurut istilah syariat Islam ialah seperti diucapkan oleh Ali bin Abi Talib r.a. yang bermaksud: "Iman itu ucapan dengan lidah dan kepercayaan yang benar dengan hati dan perbuatan dengan anggota."

Aisyah r.a. pula berkata: "Iman kepada Allah itu mengakui dengan lisan dan membenarkan dengan hati dan mengerjakan dengan anggota."

Imam al-Ghazali menghuraikan makna Iman adalah: "Pengakuan dengan lidah (lisan) membenarkan pengakuan itu dengan hati dan mengamalkannya dengan rukun-rukun (anggota-anggota)."

Iman ialah membenarkan dengan hati, menyatakan dengan lisan, dan melakukan dengan anggota badan. Ringkasnya orang yang beriman ialah orang yang percaya, mengaku dan beramal. Tanpa tiga syarat ini, seseorang itu belumlah dikatakan beriman yang sempurna. Ketiadaan satu sahaja dari yang tiga itu, sudah lainlah nama yang Islam berikan pada seseorang itu, iaitu fasik, munafik atau kafir.

Secara kesimpulannya, walaupun orang itu mengaku Islam tetapi belum tentu dia beriman, kerana jika dia Islam tetapi dia tetap melakukan kemungkaran seperti minum arak sebagaimana yang dipercontohkan kat atas tadi, makanya dia belum cukup beriman. Kerana apa? Dia bertasyahhud "tiada Tuhan selain Allah" tetapi dia tidak meninggalkan larangan2 Allah. Jadi, mana imannya sedangkan iman itu perlu dengan perbuatan juga?

Kita ambil konteks di Malaysia. Ramai orang terutamanya UMNO mahukan kesatuan antara UMNO dan PAS atas dasar "sebangsa". PAS hanya mahukan satu syarat - "Islam sepenuhnya" dan syarat inilah yang menjadi snag bagi UMNO. Seperti yang kita tahu, PAS wujud sebagai satu bentuk bantahan terhadap kebejatan UMNO satu ketika dulu yg memperkenalkan begitu banyak perkara mungkar dalam negara dan hingga kini, UMNO selaku parti yang bermajoriti Islam masih tidak menunjukkan tanda2 untuk menginsafi atas setiap kemungkaran yang depa lakukan. Depa masih mempunyai pimpinan yang memegang saham dalam syarikat arak dan judi, masih menyeleweng, rasuah, menipu, merompak harta rakyat, membazir dan pelbagai perkara lagi. Yang terkini, depa menjadi samseng dan kaki pukul pulak dah.

Kesatuan ummah ini tidak bersifat tahalluf. Ianya bersifat 'aqad. Bagaimana mahu ber'aqad dengan sesuatu pihak yang melakukan kemungkaran dan kerosakan? Aku bagi contoh mudah - kita, selaku org lelaki, boleh berkawan dengan ramai wanita sepanjang kehidupan kita. Kita tak pilih bulu berkawan dengan sesiapa sahaja. Tapi apakah kita tidak memilih bulu atau berkriteria atau cerewet bila nak cari pasangan hidup yakni isteri?

Begitulah perihalnya dengan PAS. Allah berfirman dalam surah Ali Imran ayat 103, “Dan berpegang teguhlah kamu sekalian dengan tali Allah dan janganlah kamu sekalian berpecah belah, dan ingatlah nikmat Allah atas kamu semua ketika kamu bermusuh-musuhan maka Dia (Allah) menjinakkan antara hati-hati kamu maka kamu menjadi bersaudara sedangkan kamu diatas tepi jurang api neraka, maka Allah mendamaikan antara hati kamu. Demikianlah Allah menjelaskan ayat ayatnya agar kamu mendapat petunjuk”.

Sila perhatikan ayat itu - kenapa Allah menyebut "berpeganglah pada tali Allah" yakni peganglah atas syariat Islam dengan kukuh baru Allah sebut pasal "janganlah kamu berpecah belah"? Sebab itulah prasyarat kesatuan mukmin - BERPEGANG KEPADA ISLAM SEPENUHNYA. Tadak sekerat2 mcm sekeratnya tudung para wanita UMNO. Cuma puak2 UMNO ni biasanya akan qaul bab "wala tafarraqu" je tapi lupa bab "pegang tali Allah" tu. Jadi kalau benar kita hendak bersatu, maka itulah prasyarat utamanya. Bukan Haji Hadi atau Nik Aziz yang letak, tapi Allah yang letak.

Soalnya, mahukah UMNO berpegang kepada tali2 Allah itu sekukuhnya?

Berbalik kepada isu "berkawan dengan kafir". Aku tak berminat nak menyentuh tentang perihal UMNO berkawan dengan MCA dan MIC sekian lama sejak sebelum merdeka. Aku juga tanak sentuh ttg perihal "pemahaman" dan sebagainya. Cuma, aku ingin berbalik kepada konsep tahalluf iaitu kerjasama.

Rujuk balik ayat 118 surah Ali Imran di atas - mengambil bithanah. Dalam konsep tahalluf, itu bukan bithanah. Bithanah ni bermakna kita memberikan kepercayaan kepada kafir utk memegang rahsia2 jemaah Islam misalnya. Atau Malaysia memberikan kepercayaan kepada APCO memegang rahsia negara dan menjadi penasihat sulit 20% ttg urusan keselamatan negara ni. Itu maksudnya "larangan mengambil bithanah dari orang yang bukan kalangan kita".

Dalam konsep tahalluf, ianya hanyalah sebentuk kerjasama. Ia tidak melibatkan 'aqad. Satu pakatan yang terbina berdasarkan satu atau lebih matlamat bersama dan tahalluf yang baik terbina dari matlamat yang baik. Ini bersesuaian dengan firman Allah dalam surah al Maidah ayat 2, "Tolong-menolonglah kamu dalam perkara kebaikan dan ketaqwaan, dan jangan sekali-kali kamu memberi pertolongan di atas perkara kejahatan dosa yang membawa kepada perseteruan, dan takut olehmu akan Allah. Sesungguhnya Allah akan mengenakan seksaan yang amat dasyat".

Dalam rekod sahabat2 PR, tidak ada satu rekod pun yang menunjukkan depa melakukan kerosakan terhadap negara. Kita ambil satu contoh mudah - Lim Guan Eng, yang dipenjara kerana membela sorg anak gadis bawah umur yang dirogol oleh bekas Ketua Menteri Melaka dan juga bekas Ketua Pemuda UMNO, Rahim Tamby Chik. Kalau kita kaji, kesepakatan PAS dengan PR membawa natijah pembentukan kerajaan negeri yang telus, berhemah, bebas rasuah dan cakna - Satu perkara yang amat asing bagi UMNO. Laporan audit negara mengesahkan segala2nya. Sedangkan jika kita bersatu dengan UMNO, dan UMNO masih mengekalkan stail politik depa sekarang, kemungkinannya kita diminta utk membenarkan tindakan depa. Pemuda2 PAS akan dipaksa mengedarkan video terkini Anwar Ibrahim. Nisa2 kita akan turut sama menyinsing lengan mempertahankan Shahrizat. Na'uzubillah.

Jadi, berbalik kepada isu asal - antara cina ajak minum teh dengan melayu ajak minum arak, yang mana kita akan ikut?

Tuesday, May 15, 2012

5 tahun... [2]

Jumaat minggu lepas adalah hari terakhir beberapa personal folders berkenaan berada di laptop ini. Ianya telah accidentally di'deleted' sewaktu proses memformat laptop 8440p ini berlangsung.

Walaupun ada backup di PC, namun banyak yang dah hilang.... terutama emel kawan-kawan & pelbagai emel berkaitan kerja, PO, monthly reports dll.

Sewaktu run live CD ubuntu 10.10 untuk copy files sebelum format laptop, aku terlupa yang ada personal folder emel .pst yang masih ada duk dalam2 dalaaammm direktori standard Outlook yang susah nak dihafal tu. Akibatnya, terlepaslah beberapa personal folder untuk disalin ke D:\.

Era baru bermula.


Friday, May 04, 2012

5 tahun...

"Tengku, tempat akak nak pakai orang."
Senyap.
"You hantar laa CV kat akak..."
"Nantilah kak. Bagi saya istikharah dulu."

Monday, February 27, 2012

Ibrah buat...


(Dipetik dari kuliah Zohor di Surau Menara TM sekejap tadi. Ustaz sedang mengkuliahkan Hadis Pertama dari Hadis 40 Imam Nawawi rahimahullah. Kemudian dia menceritakan satu kisah seorang ahli ibadah yang dipetik dari kitab Majalis As-Saniah. Majalis As-Saniah adalah salah satu kitab syarah Hadis 40 Imam Nawawi. Apa yang aku tidak pasti, adakah kisah ini berkait dengan Hadis Pertama dari Hadis 40 berkenaan, atau berkait dengan buku Hadis 40 itu sendiri.)

Diceritakan bahawa seorang ahli ibadah yang sangat suka menolong hendak berkhulwah (berkhalwat, bersendirian untuk beribadah kepada ALLAH SWT) di sebuah bukit. Dalam perjalanannya, apabila sampai di kaki bukit, dia terserempak dengar seekor ular. Dia terdengar ular itu menyebut, "Tolonglah aku! Tolonglah aku!"

Dia membalas, "Apa yang boleh aku tolong?"

Ular itu berkata, "Aku sedang diburu oleh pemburu-pemburu ular. Tolonglah aku untuk bersembunyi dari mereka!"

Lantas tanpa berlengah, ahli ibadah tadi terus membentangkan kain yang dibawanya dan menyuruh ular berkenaan masuk. Dia akan bungkus sewajarnya kain berkenaan seterusnya melindungi ular berkenaan dari dijumpai para pemburu.

Ular berkata, "Demi ALLAH! Aku akan masih dijumpai jika aku bersembunyi sedemikian rupa!"

Ahli ibadah berkenaan membalas, "Jika engkau keberatan, bagaimanakah caranya lagi aku boleh membantu engkau wahai ular?"

Ular itu menjawab, "Benarkan aku masuk ke dalam mulut engkau!"

Terkejutlah ahli ibadah berkenaan. Namun kerana azamnya untuk membantu ular berkenaan menyembunyikan diri dari pemburu ular, dia pun mengangakan mulutnya dan membenarkan ular tersebut masuk ke dalam mulutnya. Sesampainya ular berkenaan di perut ahli ibadah itu, ular itu berasa sangat selesa.

Seketika kemudian sampailah para pemburu ular dan mereka menyoal ahli ibadah itu, "Adakah engkau nampak seekor ular di sini?"

"Tiada, aku tidak nampak!" jawab ahli ibadah berkenaan, berhelah. Memanglah dia sudah tidak nampak lagi ular itu disebabkan haiwan berkenaan telah berada di dalam badannya.

Setelah puas mencari dan berpuas hati yang ular itu tidak berada di situ, pemburu berkenaan beredar.

Sesudah beberapa ketika, ular berkenaan bertanya, "Adakah pemburu berkenaan masih berada dekat atau pun sudah jauh dari sini?"

"Ya, mereka sudah jauh," jawab ahli ibadah itu. "Jadi bolehkah engkau keluar sekarang?"

"Demi ALLAH aku tidak akan keluar dari sini melainkan aku membunuh engkau atau pun aku makan sedikit hati engkau!" tegas ular berkenaan, berubah.

"Subhanallah!" Terkejutlah si ahli ibadah. Tidak disangkanya pertolongannya kepada ular berkenaan akan memberikan bencana kepadanya. Memang tidak disangka sekali niat jahat ular berkenaan. Namun dia tidak berputus asa. "Wahai ular, masihkah ada pilihan lain untukku?"

"Tidak!" Ular berkenaan bertegas. "Demi ALLAH aku pernah berjanji dengan Adam a.s. dan aku pernah memungkirinya. Mengapa engkau boleh lupa akan hakikat ini?"

Dengan balasan berkenaan, sedarlah ahli ibadah itu yang dia sudah tidak ada pilihan yang lain. Maka dia meminta untuk menunaikan solat dua rakaat, sebagai solat penghadapannya kepada ALLAH SWT yang terakhir sebelum dia dibunuh. Ular berkenaan mengizinkan.

Seusai solat, hamba ALLAH ahli ibadah berkenaan berdoa mengadu nasibnya kepada ALLAH. Doanya membuatkan 'Arasy ALLAH SWT bergegar, kerana keikhlasan yang ditunjukkan dan kezaliman yang menimpa ahli ibadah berkenaan. Para malaikat pun bergegas untuk membantu ahli ibadah berkenaan. Selepas berdoa, datang malaikat membawa daun dari syurga dan disuruh ahli ibadah berkenaan memakannya, mengunyahnya sampai lumat dan menelannya.

Sebaik saja masuk daun itu ke dalam perut ahli ibadah, ular berkenaan mula tidak selesa. Maka keluarlah ular berkenaan dari dubur ahli ibadah berkenaan dalam bentuk daging seketul demi seketul tanpa tinggal sebarang kesan pun di dalam perut ahli ibadah berkenaan.

Pengajaran: Antaranya yang disebut oleh ustaz, setiap perbuatan menolong makhluk yang kita buat pasti ada ganjarannya di sisi ALLAH, walaupun kelihatannya perbuatan berkenaan membahayakan diri kita sendiri.

Thursday, February 23, 2012

Breastfeeding: satu perkongsian [2]

Aku mula dimakan janji dek kerana kelantangan aku bersuara mempertahankan suruhan menyusu selama 2 tahun genap. Aku bersikap sedikit keras dalam hal ini.

Aku rasa inilah benda ketiga yang dikafarahkan kepadaku oleh ALLAH SWT disebabkan kelantangan aku. Ada banyak, tapi mungkin tiga perkara ini adalah yang utama.

Sewaktu Lutfi berusia lebih kurang 6 bulan, Ummu Lutfi disahkan mengandung anak kedua kami. Kemudian pada usia Lutfi 9 bulan, Lutfi mula menolak susu badan Umminya. Habis cara dah ikhtiar supaya dia menyusu badan, akhirnya kami mengalah. Dia berhenti menyusu badan yang kami suspek sebab Ummi mengandungkan adiknya. Mulalah kami beri susu formula kepada Lutfi.

Itulah yang aku kira aku dimakan janji. Lain kali jangan telalu lantang dan berkeras sangat.

(Pertama sewaktu aku berjanji untuk pulang bergerak kerja di DPPK Putrajaya, selepas 2 tahun dari tempoh berkahwin, yang aku lafazkan depan sahabat-sahabat seperjuangan DPPK Putrajaya. Aku gagal. Nasib baiklah aku duk di DPPK Segambut ni.

Kedua, aku sebelum ada kereta mengutuk dengan agak hebat berkenaan lampu brek & signal belakang kereta Proton Saga baru yang berbentuk bulat, tak cantik di mataku. Aku suarakan ketidak puasan hatiku kepada abangku. Dia kata, janganlah "jeh" sangat, mungkin orang2 lain minat design lampu belakang mcm tu. Akhirnya ALLAH tentukan aku untuk memiliki sebuah Proton Persona, yang lampu brek & signal belakang keretanya berbentuk bulat! Masya ALLAH...!)

Well, aku mula tercari-cari, alasan, escapism dan yang sewaktu dengannya. Sebabnya? Sebab aku yang tulis note dalam Facebook aku berkenaan penyusuan badan penuh selama 2 tahun. Tapi, alih-alih kami sendiri tak diizinkan ALLAH untuk melaksanakannya.

Suatu hari sewaktu aku dengar kuliah Zohor di Surau TM Annexe 2 oleh Ust Ismail, beliau membawakan bab penyusuan dari Jilid 4 buku Fiqhul Manhajiyy. Sedikit demi sedikit aku jadi lebih faham tentang hakikat penyusuan ibu, hukum penyusuan ibu, hukum upah penyusuan, penyusuan oleh ibu: hak atau kewajipan, hukum-hukum berkenaan anak susuan dan lain-lain.

Memang kena rujuk orang / kitab yang lebih perinciannya dan tidak mencukupi dengan hanya memahami ayat Al-Quran semata-mata.

Dalam mencari kefahaman tentang penyusuan ni, aku jumpa banyak alasan orang yang tidak mahu menyusukan anak mereka. Antaranya boleh aku terima seperti masalah fizikal (i.e perlukan pembedahan corrective puting susu). Mungkin juga aku boleh terima yang ibu dan anak duduk berjauhan lantaran sambung belajar atau komitmen tugas yang menyebabkan EBM pun tak dapat nak dibekalkan.

Alasan susu tak keluar memang susah sikit hendak diterima. Banyak teknik merangsang pembekalan susu yang optimum dengan kehendak bayi boleh dipelajari, sama ada melalui teknik-teknik tradisional atau teknik-teknik konvensional. Pemakanan ibu, posisi penyusuan, suasana penyusuan, masa dan kekerapan, sokongan suami dan ahli keluarga sangat-sangatlah mempengaruhi keluar tak keluarnya susu. Iringlah usaha dengan doa juga.

Aku pernah jumpa satu alasan tak boleh blah seseorang tu yang tak nak menyusu sangat anak dia. Aku tak tahu / jumpa terus pun. Just berkebetulan. Sebabnya ialah dia tak nak breast dia tak cantik tak tegang dah kalau kerap menyusu! Aku terkejut sebab ada jugak ibu macam tu. Untuk yang ni aku sarankan baca majalah Pa&Ma bulan Januari 2012 & Februari 2012. Belek-belek sikit, perhati, dan jumpalah apa tips yang dihajati berkenaan isu ini.

Semoga aku diberikan kekuatan untuk meyambung lagi perkongsian ini.

Wallahua'lam.

mungkin berkaitan:

Mimpi

Semalam tidur dah dekat 12.30 tgh malam selepas balik dari Seksyen 20 Shah Alam pukul 11.30 lebih kurang. Ingatkan sebab kepenatan, boleh terus lelap bila jejak kaki kat rumah. Tapi, lama jugak nak dapat ke tidur tu.

Tiba-tiba perut pulak meragam. Try minum segelas susu Marigold HL moga-moga hilang sakitnya.

Dalam tidur yang sebentar-sebentar terganggu semalam, datanglah mimpi yang entah kenapa aku rasa aku nak share. Dalam mimpi tu seolah-olah kami baru selesai berprogram. Program tu waktu malam. Dalam program tu ada Tok Guru Nik Aziz... Tok Guru pakai jubah putih berserban. Masa nak makan tu (biasalah lepas program pengisian, ada makan-makan), ada nasi lemak bungkus dihidangkan. Tampak gembira dia melayan kitorang. Then aku gi amik nasi lemak aku, then sampai kat tempat Tok Guru duk bersila (semua orang tgh makan duduk bersila), aku tgk Tok Guru tak ada lagi nasi lemak. Then aku pun berilah nasi yang supposedly aku ambik untuk aku tu kpd Tok Guru. Tok Guru pun suka, buka bungkus nasi lemak tu dan tengok sambalnya tak banyak mcm yang orang lain punya. Then dia makan laa. Then aku gi pulak amik yang aku punya kat tempat orang (muslimat, tak kenal sapa) ramai2 tengah mengedar nasi lemak bungkus.

Then aku tak ingat aku sempat ke tidak aku makan nasi lemak tu aku tersedar. Termenung aku kejap. Then perut datang lagi sakitnya. Dalam duk melayan kemeragaman perut tu aku terlelap lagi. Maka bermainlah satu lagi wayang mimpi yang berkaitan dengan perhimpunan anak-anak Pesaka Gayong di Kedah hujung minggu ni. Aku terhadir ke situ, tak sure sebagai apa tapi sempat tengok ramai anak-anak Pesaka Gayong berkumpul. Hebat-hebat semua. Sayang aku tak sempat melihat mereka beraksi... Aku tak faham sikit mimpi yang ni.

Pagi tadi aku cirit birit. Then terus mandi. Aku ingarkan dah lambat. Tapi bila wife aku cakap, "bang, kenapa nya? Baru pukul enam..." Aku terkejut sikit. Aku salah tengok jam rupa-rupanya. Then aku start motor gi solat Subuh kat surau Taman Beringin.

Pulang dari surau aku termenung-menung mengingatkan mimpi tu. Aku memang dah lama tak jumpa Tok Guru face-to-face. Last masa Ijtima' Tarbawi Oktober tahun lepas. Cuma semalam aku ada tengok gambar Tok Guru yang ni, lama aku tenung-tenung:


Kalau korang familiar atau baca media alternatif sehari dua ni, korang akan tau gambar ni pasal apa. Kalau tak tau klik sini.

Then tengah hari semalam atau Rabu kelmarin dulu aku ada tengok video demo Gayong yang dimuat naik kat muka buku PSSGM Selangor & Pusat. Jugak aku ada post poster ni kat wall Facebook aku:


Aku happy sebab dapat serve Tok Guru walaupun dalam mimpi. Serve pun walaupun dalam bentuk paling minimum tapi rasa happy jugak.

Kepada anak-anak PSSPGM, selamat berhimpun dari aku anak Gayong Malaysia (PSSGM).

Monday, February 20, 2012

Merasa kerdil di tengah-tengah hebatnya insan

Alhamdulillah berlangsung sudah reunion Sabtu lepas di De Palma Shah Alam. Kehadiran, emm dalam 40 orang lebih.

Aku lebih suka duk di belakang monitor apa yang anak-anakku buat. Sekurang-kurangnya ada yang boleh menegur andai ada yang tertinggi pitching suara, berkejar-kejaran sesama mereka.

Well, ramai lagi yang tak berkesempatan hadir pada hari berkenaan.

Yang hadir ini pun sudah cukup menghadirkan rasa kerdil di dalam diri.

Ramai sudah yang berprofesion hebat-hebat.

Ada seorang yang menjadi pujaan massa.

Ramai sudah yang memilih jalan perubahan dalam hidup menjadi lebih baik.

Ada yang berilmu duniawi dan ilmu ukhrawi tinggi-tinggi; peringkat sarjana dan bakal menyambung PhD.

ALLAHummaj'al jam'ana haza jam'an marhuma. Wa tafarruqona mim ba'dihi tafarruqan ma'suma...

Thursday, February 16, 2012

Breastfeeding: satu perkongsian [1]

updated
Originally posted dalam my Facebook note on Tuesday, 23 February 2010. Masa ni Ummu Lutfi belum pregnant second baby lagi. Lutfi pulak dah berusia empat bulan lebih...

--

Kami berdua suami isteri mula terfikir bila terjumpa ayat Allah dalam surah Luqman, sepetik dari ayat ke-14 yang maksudnya lebih kurang, "...dan pisahkanlah dari menyusu dalam tempoh dua tahun... (wa fisoluhu fi 'amaini)."

Kenapa, sedikit sangat orang yang menyusu badan penuh selama dua tahun?

Kenapa, seawal usia 6 bulan lagi, anak-anak dah diperkenalkan dengan makanan pejal selain susu ibunya? Antara sebab yang biasa didengari, [1] susu ibu saja tak cukup nutrien [2] polisi pemakanan kebangsaan [3] ramai orang buat camtu so ikut je laa... [4] ibu makan koksei dan so anak takkan dapat yang terbaik

So ada beberapa persoalan yang timbul dari kami berdua:
1. Apakah tujuan Allah letak cap 2 tahun di dalam ayat di atas? Adakah wajib (wa wassoinal...) menyusu badan semata-mata selama 2 tahun?
2. Adakah berdosa tidak memisahkan anak-anak dari susuan badan selepas mereka berusia 2 tahun?
3. Apakah hubung kaitnya ayat Al-Quran di atas dengan pengkelasan najis mukhaffafah (ringan) dalam Mazhab Syafi'ie, iaitu air kencing kanak-kanak lelaki yang berusia 2 tahun ke bawah (sekali lagi ada 2 tahun) yang tidak makan & minum melainkan susu ibunya semata-mata?
4. Adakah logik penyusuan badan sepenuhnya sebagai makan minum anak-anak selama 2 tahun dilaksanakan?

Saya pernah jumpa & tanyakan seorang doktor muslimah, rakan kpd isteri saya, dalam satu Program PAPISMA di Wisma Belia beberapa ketika dahulu, tapi beliau menyuruh saya merujuk persoalan ini kepada ustaz.

Alhamdulillah, pada Rabu 10/2/2010, saya jumpa Ust Azhar Yahya secara peribadi di Surau TM Annexe 2. Saya bertanya semua soalan ni. Agak-agaknya bagi diri ini, sudah berpuas hati dengan jawapan berkenaan.

Jawapan-jawapan di bawah tidaklah mengikut susunan soalan-soalan di atas. Ini kerana, setiap penjelasan ada saja sampukan saya, sbb rasa ingin tahu yang tinggi.

1. Tidak wajib menyusu badan selama 2 tahun. Namun amatlah digalakkan. Ianya adalah sunat yang dituntut namun tidaklah sampai taraf sunat muakkad. Allah menyebut dlm ayat berkenaan, pastinya mampu dilakukan oleh manusia. Susu ibu akan keluar juga bila dihisap anaknya. Walaupun lambat & sedikit, ianya akan keluar juga & Insya ALLAH anak akan kekenyangan. Ibu-ibu yang bermasalah, sudah pasti tidak akan Allah biarkan anak-anak berkenaan kelaparan, jika dihisapnya puting susu ibu, nescaya akan keluarlah susunya, Insya ALLAH. Ibu-ibu perlu belajar teknik menyusu yang betul. Ibu-ibu juga kreatif dalam menyusukan anak utk elakkan anak merasa bosan.

2. Masalah tiada/kurang susu yang dihadapi sewaktu awal kelahiran bayi, terutama kepada anak pertama, boleh diselesaikan dengan semangat ukhuwwah Islamiyyah. Mintalah tolong ibu-ibu muslimah yg ada di hospital/klinik/tempat kelahiran yg sama utk susukan sementara anak-anak kita yg baru lahir. Namun begitu, ibu-ibu perlu juga menyusu, agar anak dapat merasa susu awal ibu yg kaya dengan kolostrum yg amat baik utk mengelak jaundis (kuning). Selebihnya, buatlah seperti yang dianjurkan tadi. Cumanya, 5 kali susuan orang lain yg mengenyangkan anak kita akan menyebabkan anak kita dengan anak ibu tadi jatuh dalam hukum anak-anak susuan (jadi mcm adik beradik sendiri - so tak ada masalah tentang aurat nanti antara adik-beradik susuan, haram berkahwin antara adik-beradik susuan dll). Rujuk bab hadhanah dalam kitab-kitab fiqh utk penerangan lanjut. Bila menyusu, kenyangnya anak boleh dilihat bila air susu melimpah dari mulutnya - tanda dah tak boleh masuk sebab dah kenyang. Perlu dibezakan antara tanda tersedak/tercekik susu & kekenyangan susu.

3. Najis mukhaffafah adalah air kencing yg terhasil dari susuan ibu semata-mata terhadap anak-anak lelakinya yg di bwah usia 2 tahun. Tercampur sedikit saja dengan bahan makanan lain bila-bila dari awal lahir hingga umur 2 tahun, maka gugurlah taraf najis mukhaffafah berkenaan. Jadilah air kencing kanak-kanak lelaki berkenaan najis mutawassitoh (pertengahan).

4. Tidak berdosa lewat memisahkan susu anak-anak melebihi umur 2 tahun anak-anak berkenaan. Ayat di atas bukanlah suruhan mutlak dari ALLAH. Ianya adalah perkara sunat yang jika diamalkan akan mendapat pahala & jika ditinggalkan tidak ada apa-apa.

Sebarang teguran atau pandangan balas amatlah dialu-alukan.

Wallahua'lam.
mungkin berkaitan:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...