Thursday, September 22, 2011

nota MS PowerPoint 2011-09-20-22

title bar
ribbon
tab
group
contextual tab

slides tab
outline tab
note pane

status bar

quick access toolbar

office button

mini toolbar

3 colours

Shift + Tab - tambah / kurangkan level bullets. Create new slides dalam outline from 1st level bullet

bullet: 6 atau 7 per slide

subtitle font - 32pt

converting outline to presentation - outline kena siap-siap ada dalam MS Word

Reuse slides vs create new slide from existing slides

boleh apply theme to selected slides only. kalau tak puas hati dengan colours dalam theme tu, boleh ubah colours

kalau dah ada table dalam Excel, copy table berkenaan:
1. kalau select placeholder & paste, akan jadi powerpoint table
2. kalau select placeholder & paste - paste special - paste link, akan jadi excl table yg link dengan source asal
3. kalau select placeholder & paste - paste special - paste SAJA, akan jadi excl table yg TAK ADA LINK dengan source asal

Cara lain, boleh Insert - Object - create from file - browse file excel berkenaan.

Chart Tools boleh guna Edit Data atau Select Data. Select Data digunakan kalau table tak adjacent. Tak perlu tarik2 handle biru.

Quick Layout dalam Design: nak ubah layout chart dengan cepat

View - Slide Master - nak edit slide master. Boleh add multiple slide masters

insert - hyperlink - bookmark - guna ni kalau nak ke slides di dalam file yg sama

Action Button dalam insert.
Ubah action utk action button yg di'selected' dalam Insert - Action

To edit .pps / .ppsx : Right click onto the file's icon, select new or open from within PowerPoint

Jump to whichever during slides show... tekan no. & Enter. akan ke slide berkenaan w/pun slides tu hidden

simultaneous slide show. extend dulu secondary display (melalui display properties) then dlm PowerPoint, tekan Fn key

--
Mungkin berkaitan:

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...