Monday, May 16, 2011

Ikut blog the easier way

Apa yg dinyatakan di bawah hanya boleh dilakukan dalam browser Mozilla Firefox 3.0 dan ke atas. Say yes to Firefox & say no to IE! (Tapi kat office dipaksa juga guna IE)

Konsep

Di dalam Firefox, terdapat satu function yang dipanggil Live Bookmark. Apakah Live Bookmark ini? Ianya susah nak diterangkan dengan kata-kata. Anda buka Firefox anda dan akan nampaklah button Latest Headlines ini:


Sebelum diklik


Selepas diklik

Function ini mencari latest feeds bagi sesuatu website yg ada feeds dan dipaparkan sedemikian rupa.

So mcm mana nak follow site yang ada RSS Feeds ni?

Mula-mula pergi kat website tu (contoh di sini website BPL):

Ni website EPL. Abaikan muka Avram Grant al-Israeli yg kena pecat tu.

Cari ikon RSS Feeds. Klik dan akan kuar mcm ni:

 RSS Feeds page

So, kita klik kat button subscribe now, biarkan Live Bookmark tu masa klik. Akan keluar pop-up ni:


Ada beberapa pilihan, Kalau pilih yg atas ni, maka akan duk kat Bookmark Toolbar, sebaris dengan Latest Headlines.

Tapi kalau nak letak kat dalam boleh jugak. Terpulang. Tapi kena buat folder dalam Bookmarks - Organize Bookmarks.


Bookmarks Organizer dalam Firefox

Contoh yg dah siap:




Yang tricky sikit ialah mencari ikon / page RSS Feeder tu. Kalau dalam blog-blog wordpress atau blogger/blogspot, ada kat address bar, spt skrin di bawah. Klik ikon tu, amik salah 1 option dan akan keluar page RSS Feeds. Dari situ kita boleh pilih nak subscribe through Live Bookmark atau mcm mana.

Contoh my own blog

Boleh tanya kalu tak faham. Selamat mencuba!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...