Monday, October 25, 2010

Bowling di Ampang Superbowl


Alhamdulillah, berjaya memenangi tempat pertama berpasukan dengan jatuhan pin yang sama dengan pasukan di tempat kedua. Baru tahu, jika jumlah jatuhan pin berpasukan adalah sama di antara para pemenang, pemenang sebenar ditentukan melalui jumlah jatuhan pin berpasukan yang paling banyak pada game pertama.

Terlebih dahulu, dikhabarkan pertandingan boling yang beryuran RM12.50 ini hanyalah untuk tujuan suka-suka. Dipanggil pada saat terakhir untuk menggantikan beberapa orang bos yang tidak dapat menghadirinya. Menjadi bidan terjunlah barangkali.

Mengesahkan corak permainan dengan penganjur supaya ianya selari dengan syariat Islam dan tidak jatuh dalam kategori haram perjudian adalah perkara vital. Setelah pengesahan diperolehi, jadual aktiviti hujung mingggu disemak dan segalanya kelihatan meyakinkan, maka pengesahan kehadiran diberikan melalui sms Jumaat lepas.

Sebelum permainan dimulakan Ahad semalam, telinga kami semua yang menanti lane disediakan, disajikan dengan alunan muzik dan nyanyian Maher Zain. Sungguh, tak pernah mendengar ianya dimainkan di mana-mana pusat boling sebelum ini. Memang satu fenomenalah kita katakan kepada penghibur global ini. Masakan tidak, pengusaha pusat boling berkenaan memecah tradisi dengan memainkan lagu Maher Zain. Walaupun satu pusingan album sahaja, berbaloilah sebagai permulaan.

Satu saja. Pakaian sesetengah kaum hawa yang menjadi peserta. Aku cukup rimas. Adakah tidak ada cara berpakaian yang lebih baik untuk digayakan? Pemain profesional pun tidak berpakaian sedemikian rupa. Namun yang demikian, ketidak profesionalan kalian bukanlah tiket untuk berpakaian sedemikian rupa. 'Tiket-tiket' seperti santai hujung minggu, acara membebaskan diri dari kurungan baju kuung, busana muslimah terkini ala-Rosmah, hak peribadi hak asasi dll sama sekali tidak boleh untuk diterima. Ini bukannya sesi berjalan di tepi pantai, juga bukan sesi lawatan dan menyinggah ke sauna dan butik mewah. Berapa kali demikian daa....

Lepas ni sebarang jemputan main boling kena dalami dan pertimbangkan lagi sebaik mungkin jika ini adalah hasilnya...

p/s anak Dzul namanya Damiya sudah besar setahun lebih, sangat comel dan pandai dah berjalan...

1 comment:

~SaHiDa~ said...

hehe dah ada busana muslimah ala rosmah