Tuesday, March 24, 2009

Seputar penggantungan Harakah

Firman ALLAH Ta'ala:

"Dan (ingatlah, ketika orang-orang kafir (Quraisy) memikirkan daya upaya terhadapmu untuk menangkap dan memenjarakanmu atau membunuhmu, atau mengusirmu. Mereka memikirkan tipu daya dan Allah menggagalkan tipu daya itu. Dan Allah sebaik-baik Pembalas tipu daya." Surah al-Anfal, ayat 30.

Tindakan menggantung Harakah selama tiga bulan bermula semalam menampakkan ketidak betulan Kementerian Dalam Negeri. Mengapa 'mengaku kalah' menggantung penerbitan akhbar alternatif yg menzahirkan 1001 kebenaran di dalamnya itu? Apakah salah Harakah, yang sepanjang dictatorship mantan PM Tun Dr M, tidak pernah langsung digantung pun (walaupun hanya dijarakkan kekerapan penerbitannya)?

Kebenaran tidak pernah padam. Ianya tidak akan hilang begitu saja. Adakah ini perbuatan Najib? Adakah ini angkara sorang spoiler dari keturunan Syed yang bergelar menteri? Wallahua'lam. Namun, besar dosanya menutup kebenaran dengan kebatilan & menyembunyikan kebenaran dengan kebatilan.

Allah berfirman lagi dalam Surah Al-Baqarah ayat 42, maknanya, "Dan janganlah kamu campur adukkan yang hak dengan yang batil dan janganlah kamu sembunyikan yang hak itu sedang kamu mengetahui."

Fikir-fikirkanlah!

No comments: