Friday, November 21, 2008

Mozilla to end support for Firefox 2

adoi...aku dah la suke Firefox 2 nih...latest version 2.0.0.18 pun dah download...

(http://news.zdnet.com/2424-9595_22-250172.html)

By Matthew Broersma ZDNet.co.uk
Posted on ZDNet News: Nov 18, 2008 6:08:07 AM
The Mozilla Foundation is planning to end support for the Firefox 2 browser in mid-December, despite the persistence of significant flaws in the most-recent version of the popular browser.
The 'end of life' (EOL) plan for Firefox 2 is part of Mozilla's policy of ending support for previous versions of a product six months after a new version's release. It is designed to allow Mozilla developers to focus their efforts on the current browser version, Firefox 3, released in mid-May.
For users, the policy means an end to security and stability updates for the existing versions, as well as an end to releases of new features.
Support will also cease for the Gecko 1.8 layout engine that underlies both Firefox 2 and the Thunderbird 2 email client. The move will affect a range of third-party Gecko-based browsers, such as SeaMonkey, the Mac-only Camino and the Unix/Linux browser Galeon.
Mozilla confirmed the move on the web page devoted to older versions of its software, stating: "Firefox 2.0.0.x will be maintained with security and stability updates until mid-December, 2008. All users are strongly encouraged to upgrade to Firefox 3."
Mozilla is pressing on with the transition despite criticisms of Firefox 3 from some quarters, including some organizations that have found the newer browser unusable due to particular bugs. Some users have noted that Firefox 3 appears to be more prone to crashing than the older browser, and has problems with using too much memory. The browser's new location bar has also come in for criticism. Earlier this month, a system administrator for the University of Bergen commented that a bug related to the use of network drives had meant the organization could not install Firefox 3.
Firefox 2 is still receiving significant numbers of bug-fixes in new releases. Last week, Mozilla released Firefox 2.0.0.18 and Firefox 3.0.4, addressing a dozen security flaws, half of which were ranked as critical. Mozilla's current plan is to release only one more update to Firefox 2, version 2.0.0.19.
Mozilla assured developers that support would continue for Thunderbird 2 past December, despite the fact that it is based on the now-outmoded Gecko 1.8 engine.
"Mozilla (in some form) will provide support for Thunderbird based on the official lifecycle policy," said Mozilla's Michael Connor in a recent message to the Mozilla planning mailing list.
The support situation for third-party browsers based on Gecko 1.8 is more ambiguous, according to Firefox director Mike Beltzner. While he acknowledged that Mozilla developers' focus would no longer be on Gecko 1.8, he said third-party developers would still be free to maintain the software and fix bugs.
"EOL doesn't mean 'everyone stop coding and doing reviews', more that 'we don't have a team doing weekly triage on blockers and milestone releases'," Beltzner wrote in a recent Mozilla mailing list post.
In October, Beltzner said two-thirds of Firefox users were already using version 3. Mozilla set a world’s record for its more than eight million downloads of Firefox 3 in June.

Tuesday, November 18, 2008

sebenarnya...

Bila ada masa free, malam2 aku sempat la tengok drama The Legend of Bruce Lee, kat 8TV. Walaupun cerita dia banyak cakap tak banyak aksi pertarungan (biasalah cerita from China, not from Hong Kong), tapi falsafah-falsafah seni mempertahankan diri yang dia bawak tu amat2lah mengesankan di jiwaku ini. Lantas, ianya membangkitkan 'selera' dan rinduku untuk kembali bertempur semula. Jurus pukulan seinci Wing Chun yang ditunjukkan oleh pelakon watak Bruce Lee dalam siri tersebut mengingatkan aku kepada seni-seni 'memukul' karate Goshin-Ryu yang diajar & ditunjukkan oleh Mr Ch'ng masa kat KISAS dulu. Ke'tidak kenaan' yang boleh memusnahkan. Mr Ch'ng Teng Hong adalah cikgu Fizik di KISAS.

Antara falsafah berkenaan ialah mengelak sambil menyerang atau menyerang sambil mengelak...yang turut membawa aku mengimbau kembali gerak2 asas elakan bengkung kosong Gayong Malaysia, iaitu asas elakan kelima & keenam. [Lima - elak balas serentak tepis siku serentak tumbuk rusuk muda, enam - elak balas serentak juring pelipat kanan serentak pancung tengkuk.]

Jeet Kune Done Bruce Lee dilaksanakan dengan langkah2 tdk bertapak sangat berbanding dengan gayong Malaysia. Namun, tapak gerak yang rendah adalah antara asas latihan untuk memiliki kestabilan gerak langkah.

Tapi itulah semua itu tinggal teori je kalu aku ni tak turun padang menggerakkan empat kerat tulang aku nih...it's ok w/pun tanpa partner. Kalau ada partner latihan seni gerakan jadi jauh lebih berkesan. Hari tu TKP DPPWP pun ada tny tak nak buka kelas silat ke kat Putrajaya, aku jawab la balik, aku ni takde tauliah lagi nak mengajar...

Antara partner best masa bersilat...emmm may be.... shauqi ex KISAS, zul janggut (la ni ngajar di an-Nuuriyah Ust Md Noor...bukan ngajar silat la...dia pun rindu2an nak bersilat tapi takde partner), ropizam yg la ni jadi presiden PSSGM UPM & amin sahar yg kije kat arenanet skrg...

Sesungguhnya aku rindu nak bersilat kembali...

Thursday, November 06, 2008

Kemenangan Obama

Barack Obama akhirnya disahkan sebagai pemenang dengan jumlah undian 349 berbalas 163, dengan bilangan negeri yang dimenangi 27 plus Washington DC berbanding lawannya John McCain, 21 (setakat 6 Nov '08 1223 MYT). Kemenangan Obama bukanlah sesuatu yang mengejutkan walaupun persaingan sengit diramal berlaku sebelum ini.

Kemenangan ini sememangnya diharapkan mampu mengubah Amerika Syarikat khususnya dan lanskap dunia, termasuk dunia Islam umumnya. Harapan menggunung masyarakat terhadap kemenangan ini untuk mewujudkan suasana yang lebih baik dari sebelumnya akan digalas oleh Obama. Polisi-polisi mengarut dan agresif selama ini yang diguna pakai Amerika terhadap Palestin, Iraq, Syiria, Iran dan lain-lain memang diharapkan akan diubah dengan pemerintahan Obama kelak.

Adakah ia akan berlaku semata-mata kerana kemenangan Obama? Sudah pasti tidak. Lemah sungguhlah kita bila kita mengharapkan kemenangan itu bakal merubah segala-galanya. Bagi umat Islam, tidak ada apa yang boleh mengubah diri mereka melainkan diri mereka sendiri. Faktor-faktor luaran hanyalah penggalak dan pembantu semata-mata. Dalam kita berharap dan bersangka baik dengan kemenangan ini, kita masih dituntut untuk melaksanakan perubahan bagi mewujudkan komuniti Islam yang lebih baik dan teratur seterusnya membangunkan sebuah daulah dan khilafah.

Jadi, apa yang telah dijalankan sebelum ini tidak harus dihentikan begitu saja, malah mesti berterus-terusan ditambah baik. OK, sambung kerja!

Malaysia hails Obama win as a boon for peace

Source: AFP (Agence France-Presse - 11/5/2008 9:20 AM GMT)

Malaysia hails Obama win as a boon for peace

Malaysia said Wednesday that Barack Obama's victory could mean less use of American force in solving world conflicts, and more respect for smaller nations.

"Malaysia... hopes Obama's government will be more sensitive to the sovereignty of smaller nations and will not use force in resolving global conflicts," Foreign Minister Rais Yatim said in a statement.

"Obama's victory is seen as bringing change and hope to the world," he added.

"Malaysia welcomes him as the new light in the struggle for democracy. As America's first black president his victory has shown that Americans can accept a leader regardless of colour, religion or beliefs."

Rais said that Malaysia, a predominantly Muslim nation, hoped the new administration would also pay greater attention to developing countries as well as to humanitarian and developmental issues.

Opposition leader Anwar Ibrahim, a former deputy premier who was strongly backed by the United States after being sacked and jailed in 1998, said Obama would boost prospects for engagement between the US and Muslim countries.

"Some of the most contentious issues of our time, including the ongoing conflicts and confrontations in the Middle East, require a commitment to diplomacy, a willingness to engage in a meaningful dialogue and a departure from the aggressive unilateralism witnessed in recent years," he said.

"In this we anticipate that president-elect Obama will show leadership where previous administrations have failed."

Malaysia has been a long-term critic of the US intervention in Iraq, with former premier Mahathir Mohamad branding incumbent US President George Bush a "war criminal".

Monday, October 27, 2008

Jamuan

Dulu aku yang diraikan, sekarang, aku jadi tetamu jemputan...bolehlah...

Gambar-gambar yg sempat diambil...

Ni Fadli. Tersengih-sengih....ikut mu la pali!















Luqman & amin! betapa scandalous-nya cara mereka duduk...huhuhuh...















Sahabat baru yang bakal meneruskan perjuangan...















Kepada organizer, terima kasih kerana menunggu aku begitu lama utk start majlis. Tak tunggu pun takpa sebab ada 2 lagi alumni yg boleh bagi ucapan.

Oklah.

Tahniah Kak Ya & suami

After all the hardships & obstacles, finally you'd successfully tied the knot in the previous Ramadhan. The ceremony held on the second day of Syawal will remain as the most precious moment of yours I think...

The picture here was from my K530i, a bit blurred. Congratulation & barakallah lakuma!


Bila dua hati dah terjalin
Selamatlah pengantin kami doakan
Moga redha ALLAH bersinar selalu
Tanda bermula bahtera hidup...

p/s ida, ibah, e-pu, your turns await!

Wednesday, October 22, 2008

Tembelang LOI kepada EUROCOPTER


Komen:

Surat ini adalah luahan (yakah?) rasmi salah satu penender (tenderer) bagi Tender Helikopter TUDM utk menggantikan Nuri. Mengikut posting saya ini (klik), memang model ini telah disenarai pendek oleh TUDM sebagai salah satu model yg berkelayakan utk ganti Nuri. Tender akan dipanggil untuk pembekal model ini (local partner) seperti biasa. Begitu juga 3 model lain yang telah disenarai pendek oleh Kem. Pertahanan / TUDM. Tiada yg lebih tidak ada yg kurang utk keempat-empat model berkenaan, semuanya mempunyai peluang yg sama, sehinggalah LOI yang tidak betul ini dikeluarkan.

Dapat dilihat di sini betapa satu proses pengurniaan LOI yang amat tidak adil & tidak telus. Belum pun selesai proses penilaian tender, LOI sudah dikeluarkan, itu pun bukan oleh pegawai tertinggi Kem. Pertahanan. Pegawai pelulus / orang yg menanda tangani LOI biasanya ialah pegawai pengurusan peringkat tertinggi, berlapis-lapis dari pegawai pengurusan peringkat tertinggi berpangkat rendah hinggalah pegawai pengurusan peringkat tertinggi berpangkat tinggi sekali, mengikut nilai LOI / kontrak yang akan dikeluarkan.

Kepada penender yang berkenaan, diharap dapat bersabar.

Najib, Pak Lah jawab jangan tak jawab!!

Tuesday, October 21, 2008

Kuliah Dhuha di Presint 15, Putrajaya setiap Sabtu

Kuliah Dhuha (Pengajian Tauhid, Tafsir, Feqah) percuma akan diadakan setiap Sabtu mulai minggu ini, bermula jam 9.00 pagi bertempat di Pusat Khidmat Komuniti Parlimen PAS Putrajaya.

Tarikh: Setiap Sabtu
Masa: 9.00 pagi
Tempat: Pusat Khidmat Komuniti Parlimen PAS Putrajaya, 41B Jalan Diplomatik, Presint 15, Putrajaya.

Dijemput hadir beramai-ramai terutama penduduk Putrajaya.

Terima kasih.

Thursday, October 09, 2008

Syawal kali ini

Sudah terlambat rasanya diri ini untuk mengucapkan selamat Hari Raya 'Idulfitri kepada semua sahabat-sahabat & para pengunjung blog ini. Namun permintaan maaf d atas segala salah dan silap masih boleh dinyatakan.

Menurut Rasulullah SAW, perayaan bagi umat Islam itu ada dua sahaja, iaitu Raya 'Idulfitri yang jatuh pada 1 Syawal hijri setiap tahun dan Raya 'Idulad-ha yang jatuh pada 10 Zulkaedah setiap tahun. Bagi saya secara peribadi, tidak tepatlah mengatakan hari raya itu sebulan. Selepas 24 tahun hidup yang jatuh pada 3 Oktober yang lepas, baru agaknya saya tersedar dengan hakikat ini. Agak keberatan untuk menerima pada mulanya, walaupun sekarang, sudah ok untuk mengatakan seperti mana yang Rasulullah SAW nyatakan.

Jadi, bagaimana ucapan-ucapan 'id pada hari-hari yang lain daripada dua hari yang dinyatakan di atas? Wallahua'lam...

Monday, September 01, 2008

Perutusan Mursyidul Am PAS sempena Ramadan

Tuan Guru Dato' Nik Aziz Nik Mat
Mon | Sep 01, 08 | 9:27:56 am MYT

Alhamdulillah kita dipertemukan kembali dengan bulan penuh rahmat dan keampunan daripada Allah Subhanawataala. Saya merakamkan ucapan selamat menyambut Ramadan al-Mubarak kepada seluruh rakyat Malaysia dan umat Islam di pelusuk dunia.
Menjadi kebiasaan kita orang Melayu mengenali Ramadan sebagai bulan puasa. Tanpa disedari sebutan yang sudah lama berakar umbi itu tidak tepat dengan pengertian sebenar Ramadan.
Ramadan bukan sekadar dihiasi dengan ibadat puasa yakni menahan diri daripada makan, minum dan apa sahaja yang membatalkan puasa kerana takrifan sebenarnya lebih luas lagi.
Puasa juga sebenarnya boleh dilakukan pada bulan lain, seperti yang menjadi amalan sesetengah daripada kita iaitu bulan Rejab dan Syaaban. Sebab itulah penggunaan istilah Ramadan lebih tepat bagi menggambarkan maksud dalam melaksanakan amal ibadat sepanjang bulan penuh berkat ini.
Ramadan juga membawa maksud bulan kebajikan di mana di dalamnya ada zakat fitrah yang menjadi kewajiban dilaksanakan setiap umat Islam. Umat Islam amat digalakkan bersedekah sebagai melengkapkan amalan ibadat puasa kita di siang hari.
Ini kerana di sekeliling kita ada mereka yang kurang bernasib baik. Maka pada kesempatan ini kita hulurkan sedikit sumbangan kepada mereka.
Oleh itu saya mengajak umat Islam menggunakan kesempatan Ramadan kali ini bagi menggandakan amal ibadat serta memohonkan keampunan daripada Allah Taala. - aza_
[Sumber asal di sini.]

Ramadhan kali ini...

Alhamdulillah, ALLAH SWT mengurniakan kesempatan untuk bertemu dengan Ramadhan kali ke-24 dalam hidup ini. Amat sangat diharapkan Ramadhan kali ini mengubah diri ini menjadi sedikit lebih baik, kalu tak dapat banyak. Bantulah aku Ya ALLAH, tasuketeikurei, Ya ALLAH...

Ramadhan mengimbau banyak jugak kenangan, terutama sewaktu memanjat pokok depan jalan surau Kolej 12&14 UPM untuk menggantung banner BARA & IHRAM satu ketika dulu. Memandangkan aku yang kecik sekali di kalangan AJK, maka aku panjat je pokok tu. Banner tergantung tinggi sampai selepas raya sebab takde orang berani nak buang. Aku pun dah lupa cam mana banner tu dibuang, dan oleh siapa.

Ramadhan di UPM jugak menyingkap pengalaman pertama kemalangan dalam compound UPM. Dengan Paan yang tak pakai helmet masa tu, nasib baiklah tak teruk. Sayang sekali baju kuning yg dapat masa jadi fasi Orientasi matrik KMPP 2003/04 terkoyak & tak boleh dah nak dipakai lagi. Begitu jugak slack John Master yg abe Li bagi yg harga 100 lebih tu, koyak dalam kemalangan tu. Aku ke pusat kesihatan sejurus selepas maghrib, buka puasa & menerima satu das suntikan. Nasib baik Paan tak apa-apa. Ye ke Paan? Kemalangan tu berlaku kat simpang 4 MTDC - Kolej 12 tu. Aku amik Paan di masjid UPM, masuk kot simpang kubur Cina tu. Bawa straight motor RC-80 tu ke arah simpang 4 tu. Then, aku cuba nak elak motor sebelah kanan yg datang potong aku kot kiri, masa dah rapat dengan simpang 4 tu. Asal motor tu follow aku dari belakang di sebelah kanan, mungkin sebab aku slow dia pun cuba potong aku dari kiri. Then aku elak la, sebab rasa cam dia tak sempat potong kalau aku tak elak. Sudahnya, aku jatuh ke kanan, adalah kereta nasib baik sempat berhenti kat belakang. Pesan driver kereta tu, "Bawak motor tu leklok dik, seminggu je lagi nak raya ni...!" Memang masa tu dekat seminggu lagi nak raya.

Masa sem 1 gi hantar Nazrul, Hadi Awang, Safwan ke Mesir, pun dalam bulan puasa juga. Dah balik dah pun Nazrul. Itulah first time g KLIA dengan kereta pinjam (thanks Izni) dan driver pinjam (thanks Raihan). Rasanya cam banyak menyusahkan pulak orang aku ni semata-mata nak gi menghantar Nazrul dan yang lain-lain tu. Takpalah, diorang tak kisah pun.

Ramadhan oh Ramadhan, aku mula kenal wira-wira keinderaan pun dalam Ramadhan la...hukhukhuk...

~Kumengharapkan Ramadhan, kali ini penuh makna...~
~Agar dapat, kulalui, dengan sempurna...~

Kematian dan Ramadan

Ahmad Lutfi Othman
Sun | Aug 31, 08 | 2:13:21 pm MYT

Ramadan datang lagi. Alhamdulillah kita sempat menyapa dan mendakapinya penuh erat. Ia kurniaan Ilahi maha hebat, cukup sempurna, menyejukkan gelisah, mententeramkan resah.

Awalannya rahmat, pertengahannya keampunan dan akhirannya bebas dari api neraka. Masya-Allah.

Namun, ini mungkin Ramadan terakhir buat kita. Penghujung nyawa adalah rahsia. Renungilah.

Berapa ramai anggota keluarga terdekat dan teman rakan, yang bersama kita Ramadan setahun lalu, kini tiada lagi, tidak sempat untuk menikmati ujian dan menjalani tarbiyah dalam madrasah penuh pengorbanan ini.

Justeru jangan terleka. Peluklah dengan penuh kecintaan - setelah rindu yang amat sangat terlerai sudah - Ramadan yang sarat dengan keberkatan ini. Pintu-pintu syurga terbuka, pintu-pintu neraka ditutup, syaitan terbelenggu. Hamparan ketakwaan dibentang seluas-luasnya.

Detik nafasmu adalah ibadah. Tidur rehatmu adalah ibadah. Apa lagi dengan bertadarus, menyantuni anak yatim, menyempurnakan silaturrahim, membela golongan tertindas, bersedekah, memuliakan ibu bapa, mengasihi orang tua, membantu golongan tidak berupaya, menyediakan bahan berbuka, selain berdoa dan memanjangkan sujud, serta menghidupkan malam dengan munajat dan taubat selepas bertarawih, sementara menanti malam seribu bulan.

Menghampiri Ramadan kerap mengingatkan saya tentang pemergian secara tiba-tiba buat selama-lamanya, jantung hati kami sekeluarga, Nurul Syafiqah, pada pagi 1 Ramadan, jam 8.15, tiga tahun lalu. Dalam usia 11 tahun, kematian Syafiqah, anak kedua kami, cukup meremukkan hati; mencampakkan saya, isteri dan empat anak yang lain ke penjuru satu dunia berbeza.

Ternyata kasih sayang buat anak kecil darah daging sendiri begitu luar biasa, tertanam jauh di dalam kalbu, menyelinap setiap denyut nadi.

Ya, Ramadan dan kematian menjadi cukup intim, saling mengingatkan, walaupun selalunya peringatan itu mudah dilupakan. Khabar kematian sering mengejutkan. Debarannya keras sekali.

Hentakannya boleh memutuskan angan-angan. Sayang, insan selalu alpa. Kematian anak kecil, apa lagi yang tidak didahului dengan sakit memanjang, lebih "istimewa" berbanding kehilangan ibu atau ayah, atau keluarga terdekat lainnya.

Ia memang menyesakkan nafas, membuntukan fikir, namun secara misteri mudah menyuntik rasa sedar-insaf bahawa panggilan Ilahi bisa datang secara tiba-tiba, tanpa bertanyakan apakah persiapan sudah beres atau masih khayal dengan hal duniawi yang tidak berkesudahan.

Benar sekali sabda nabi. Perbanyakkanlah mengingati sesuatu yang dapat merenggut kelazatan dunia, iaitu mati. Rasulullah pernah ditanya tentang orang Mukmin yang paling mulia, maka jawabnya adalah orang yang paling baik akhlaknya.

Ditanya lagi, orang Mukmin mana yang paling beruntung atau cerdas, maka jawab baginda, mereka yang paling banyak mengingati mati dan mempunyai bekal yang banyak untuk menghadapi kematian.

Ramadan menjanjikan gandaan pahala, menghaluskan jiwa dan mendorong untuk melakukan amalan kebajikan. Manakala mengingati kematian menyebabkan seseorang menyegerakan taubat, rendah hati dan rajin beribadah. Namun Ramadan bukan pula membungkus seseorang dengan aktiviti individualistik semata.

Khidmat buat masyarakat, menarik tangan masyarakat bawahan yang tertekan, terutama dalam kesempitan hidup yang menggigit ini; semuanya perlu ditingkatkan setulusnya, sebagai satu persembahan agung buat Ilahi. Sesungguhnya Allah amat mencintai makhluk yang paling penyayang pada makhluk yang lain, yang paling bersungguh-sungguh dalam memenuhi keperluannya.

Usah terlepas lagi daripada merangkul kenikmatan Ramadan yang sangat istimewa itu. Pesan saya buat diri yang sangat mudah terleka ini, walaupun Syafiqah kerap mengejutkannya. - mks._

[Sumber asal di sini.]

Tuesday, August 26, 2008

Kenyataan Media oleh DPP Pusat Membantah Konsert Avril Lavigne

Tuesday, August 26, 2008

Kenyataan Media .
BANTAH KONSERT AVRIL

Dewan Pemuda PAS Pusat mengutuk sekeras – kerasnya tindakan jemaah menteri meluluskan semula konsert Avril Lavigne walaupun sebelumnya Kementerian Kesenian dan Warisan serta PUSPAL telah membatalkan konsert yang akan diadakan pada 29 Ogos ini, malang ia diluluskan kembali apabila diangkat kepada mesyuarat jemaah menteri .

Konsert ini adalah suatu penghinaan kepada negara Malaysia dan umat Islam yang akan menyambut bulan Ramadhan al Mubarak pada bulan september ini.

Dewan Pemuda PAS Pusat sekali lagi mengutuk sekeras-kerasnya jemaah menteri yang membuat keputusan ini. Dimana ia adalah suatu tindakan yang kurang ajar dan biadab terhadap ummat Islam , walaupun Shafie Afdal menyatakan bahawa penganjur hiburan diminta menghormati prosedur permohonan permit selepas ini.

Ini menunjukkan tidak ada sedikit pun rasa hormat dan sensitif jemaah menteri kepada perasaan majoriti umat Islam dan warga pribumi di negara ini. Tarikh 29 Ogos 2008 sekurang – kurang berhadapan dengan suasana penting bagi negara ini khasnya ummat Islam .

Pertama ummat Islam bakal menghadapi bulan ibadah yang penuh kemuliaan dan keberkatan . Sepatutnya ia tidak dicemari oleh konsert seperti ini yang membawa masuk seorang artis simbol seks Avril Lavigne . Pastinya konsert ini akan membawa ummat leka dan lalai malah merosakkan moral dan akhlak mereka .

Kedua , berhadapan pula dengan ulangtahun kemerdekaan negara pada 31 ogos . Lazimnya pihak kerajaan menganjurkan majlis tahlil di seluruh negara dan forum untuk motivasi rakyat khasnya anak – anak muda supaya mewarisi semangat patriotisme . Konsert seperti ini sekali lagi tidak akan membantu motivasi rakyat untuk menjadi rakyat yang baik , bermoral dan berdaya saing , sebaliknya hanya melemahkan moral dan mental mereka sekaligus mengheret mereka tenggelam dibawah gelora nafsu.

Pembatalan konsert sebelum ini, rupanya bukanlah kerana menghormati hari kemerdekaan ke-51 tetapi hanya kerana kelewatan memohon permit. Maruah umat Islam dan rakyat Malaysia seperti dipijak-pijak dan dipermain oleh para jemaah menteri, semata-mata untuk menjaga hati Avril Lavigne.

Dewan Pemuda PAS Pusat mempersoalkan Kerajaan UMNO dan BN , di mana pemimpin-pemimpin UMNO yang kononnya hendak memperjuangkan nasib umat Melayu dan Islam di negara ini. Mana perginya konsep AL-Falah laungan Najib dan Islam Hadhari yang di banggakan oleh Pak Lah?. Apa yang Shafie Afdal buat dalam KEKKWA untuk mempertahankan hak kesenian dan warisan bangsa, atau Shafie telah menyenaraikan budaya kebebasan barat sebagai salah satu budaya warisan bangsa?

Dewan Pemuda PAS Pusat tegas menyatakan sikap bahawa konsert seperti ini mesti dibatalkan segera dan ini adalah amaran keras kepada pihak penganjur agar tidak mencabar sensitiviti ummat Islam . Andai mereka tidak peduli amaran ini , Dewan Pemuda PAS Pusat tidak teragak – agak akan mengerahkan seluruh pemuda Islam agar turun membantah Konsert tersebut daripada terus berlangsung .

Dewan Pemuda PAS Pusat juga menyeru dan mengajak NGO-NGO Islam seperti GPMS, PPIM, PEKIDA, ABIM, JIM, TERAS dan GAMIS turut bersama-sama membantah konsert tersebut. Ini bukan untuk kepentingan politik tetapi melibatkan maruah dan harga diri ummat Islam . Jika begini terus menerus sikap kerajaan UMNO dan BN , mereka bukan sahaja jauh dari rahmat dan berkat Ilahi tetapi insyaallah akan terus dibuang dan dihumban oleh rakyat yang semakin hari semakin jelak dan muak dengan sikap berpura – pura Islam mereka .

Dewan Pemuda PAS Pusat turut menggesa agar seluruh mufti menunjuk sikap dan menyuarakan bantahan mereka terhadap kerajaan yang membenarkan penganjuran pesta maksiat ini agar mereka tidak hanya responsif terhadap isu seperti sumpah saiful bahri tetapi diharap turut menunjuk sikap bagi membersihkan bumi ini dari maksiat dan mungkar .

Yang Menjalankan Tugas
Nasrudin bin Hassan at Tantawi
Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat.
(Sumber asal di sini.)

Friday, August 22, 2008

DNA Act - Kita agak lambat

Seiring dengan perkembangan semasa, DNA selalu digunakan untuk mengesan penjenayah, mencari bukti dll di tempat kejadian jenayah di samping penggunaan darah, semen, kulit, air liur atau helaian rambut. Asas penggunaan DNA ialah keunikan, sama seperti cap jari bagi manusia, yang mana setiap manusia, haiwan dan tumbuhan mempunyai DNA yang berbeza. Walaupun dua individu sama spesies mempunyai susunan DNA yang majoritinya sama, pemprofilan (profiling) DNA masih dapat dilakukan dengan meneliti salah satu susunan-susunan pemboleh ubah khusus dalam susunan DNA (VNTRs).

Kenapa baru sekarang Akta ini baru hendak digubal? Walaupun Jabatan Forensik PDRM mempunyai kapasiti untuk melakukan ujian DNA dengan kerjasama Jabatan Kimia, namun mereka masih kurang berkesan dalam mengumpul profil-profil DNA dan disimpan dalam bentuk bentuk pangkalan data (sperti CODIS). Kita tidak tahu sama ada mereka mempunyai simpanan data sedemikian rupa atau pun tidak. Lantaran itu, sampel DNA diambil berulang kali untuk diuji dan pengenal pastian identiti individu. Proses ini sedikit membazirkan masa siasatan yang diketahui amat berharga.

Dalam kes liwat terbaru Dato' Seri Anwar Ibrahim, beliau enggan sampelnya diambil kerana gusar sampel berkenaan akan dimanipulasikan untuk membentuk bukti. Beberapa tahun yang lepas, sampel DNA beliau telah pun diambil dan mustahil ianya tidak direkodkan. Jika benar apa yang didakwa Saiful Bukhari Azlan berlaku, sedikit sample (jika ada) bolehlah diambil dari si penuduh untuk dijalankan ujian profil DNA ke atasnya. Satu rekod baru DNA Saiful akan dibuka jika sebelum ini sampelnya belum pernah diambil. Jika terdapat DNA pihak lain, maka ujian profil akan dijalankan dan akan dipadankan dengan rekod sedia ada. Jika padanan terbukti sama dengan rekod profil DNA Dato' Seri Anwar, sudah pasti, dari sudut forensik dan jenayahnya, cukup untuk membuktikan Anwar bersalah. Kenapa ianya tidak menjadi semudah itu?

Berbalik kepada Akta DNA. Walaupun baru hendak digubal, itu adalah bagus. Ini akan memudahkan kerja siasatan bila adanya panduan (akta) untuk dikuatkuasakan. Rakyat sebenarnya tidak perlu risau sangat. Bukan semua orang akan diambil sampel DNA-nya melainkan kerajaan negara ini memang tidak kisah pasal privasi. Mengikut praktis semasa di negara-negara yang sudah agak lama mempunyai akta sedemikian rupa, hanya penjenayah yang ditahan atau suspek-suspek sesuatu kes yang akan diambil sampel DNA dan disimpan rekod profilnya. Hanya ada satu negara di Eropah bercadang untuk mewujudkan pangkalan data DNA yang mengandungi seluruh profil sampel DNA rakyatnya (namun masih di peringkat cadangan). Ada juga negara yang menumpukan kes-kes berkaitan jenayah seksual sahaja untuk memilih individu yang hendak disampel DNA-nya.

Isunya ialah kenapa baru sekarang Akta DNA ini hendak dibahas di dalam parlimen. Ianya amat ironik dengan suasana yang ditimbulkan akibat kes liwat kedua Anwar dan pilihan raya Permatang Pauh. Kita yakin dengan penggubalan akta ini, tiada lagi tilam yang akan diusung ke dalam mahkamah, menjadi satu tanda kebodohan pihak yang cuba untuk menegakkan benang yang basah.

--
(Ditulis secara bebas selepas merujuk Wikipedia dengan search terms DNA, forensics, trace evidence dan lain-lain)

Thursday, August 21, 2008

Al-Fatihah kepada adik Khairi

Sama-sama sedekahkan al-Fatihah kepada adik Khairi, Najmah yang telah pulang ke rahmatullah akibat lemas. Semoga almarhumah ditempatkan di kalangan orang-orang yang mendapat redha & rahmat ALLAH. Semoga Khairi sekeluarga tabah & redha menerima ujian ini.

Permatang Pauh dari jauh: Doa mengiringi calon vs Duit mengiringi calon

Senjata umat Islam yang tiada taranya seperti disebutkan ialah doa. Doa adalah kunci kekuatan selain usaha yang tidak jemu-jemu yang selari dengan syariat ALLAH Ta'ala. Melihat Tuan Guru Menteri Besar Kelantan mengiringi calon Pakatan Rakyat, Dato' Seri Anwar Ibrahim, timbul satu kelegaan di situ. Kesediaan Tuan Guru berkenaan sudah pastilah bersama-sama dengan doa beliau agar urusan DSAI dimudahkan oleh ALLAH.

Apakah yang mengiringi calon BN, Dato' Ariff Shah? Atau, siapakah yang mengiringi calon BN, Dato' Ariff Shah? Duit rakyat barangkali. Doa mungkin juga mengiringi.

Siapakah yang akan memenangi pilihan raya Pematang Pauh 26 Ogos ini? Dari segi duit, mungkin BN akan menang. Dari segi undi, kita tidak tahu. Begitu juga dari segi doa. Menjadikan doa sebagai senjata kemenangan boleh dilakukan oleh semua pihak, tapi, pihak yang lebih berduit sajalah yang mampu menang jika dikira dari segi kewangannya. Namun, undi pilihan raya tidak dikira begitu. Undi dikira dari kertas undi. Tidak bermakna, jika banyak duit digunakan, kemenangan juga yang dicapai nanti.

Banyakkan berdoa dan berusaha untuk kemenangan.

(tak tau nak tulis apa lagi...)

NCC

NCC. Plate number kereta di Neg. 9 la ni. Mungkin dah lps sikit2 kot. (Utk update no. plate terkini klik sini.)

Apa yang difikirkan masa mula-mula baca 3 huruf ni? Well, for me, I'll remember my teenhood ambition to further study at NCC. National Computing Center, kat mana lupa, London kot...Minat sangat kat komputer...sampai nak ke situ. Masa tu tak tau lagi pasal MIT atau Bell Labs.

Tapi tgk situasi skrg, lambat lagilah nak sambung belajar nampaknya.

Ada kisah pasal ni.

Masa Form 5 dulu, nak dkt2 SPM dah, ada sesi sehari Motivasi SPM dgn Dr. Shukri Abdullah. Sesi pagi sampai petang. Dalam satu slot sesi petang tu, dia panggil mana-mana student utk ke depan. Well, sorang muslimat (dulu2 panggil puteri...) keluar dulu. Then, diminta oleh Dr. Shukri sorang wakil student lelaki. Lama, 2-3 minit kot takde orang keluar lagi. Lastly aku pergi la keluar ke depan dewan yg penuh dgn student form 5 masa tu.

Malu. Segan. Semua ada. Mana taknya, muslimat tu figure di stu. Pemantun terbaik sekolah & negara (menang pertandingan Pantun anjuran BH). KP di situ. Orangnya pun boleh tahan dan menjadi tumpuan.

Well, kami disuruh kenalkan diri masing. That season went on very well until Dr. Shukri tanya nak sambung belajar kat mana. Biasalah, orang muda, target kena tinggi, darah pun masih panas, semangat pun tengah membara. Aku jawab National Computing Center @ UK. Muslimah tu pula jawab kat oversea saja atau kat UK saja aku lupa. Dia tak mentioned kat mana-mana pun tempat pengajian & I'm very sure of that.

Hari tu aku balik bilik kena gelak dengan kawan2, bukan sebab tempat aku yg aku pilih utk sambung belajar tu, tapi sebab 'keluar' ke depan. Dengan dia. Ya, dengan dia. Teruk gak aku rasa aku kena insult verbally kat bilik.

Well, tahun berganti tahun. Aku tetap di Malaysia, SPM - Matrikulasi - U... Alhamdulillah dapat sponsorship Yayasan TM di U. Masa induction course kat Bangi utk batch yg dapat scholarship tu, (sekitar Ogos/September 2003 @ Akademi Percukaian Negara), ada lagi satu slot dgn Dr. Shukri. Habis slot dia, aku jumpa dia. Tanya dia, dia ingat lagi tak aku. Dalam slot motivasi SPM yang dia buat dalam tahun 2001 yang dah lepas. Ada dia bawa pistol air sembur2 kat kitorang dulu. Ada dia panggil dua orang student, seorang lelaki seorang perempuan utk introduce dan nyatakan kat mana nak sambung belajar... Dia respon, kata dia ingat.

Aku cakap akulah pelajar lelaki tu. Aku jugak cakap yang student perempuan tu dah ke Univ. of Auckland. Aku tak ke UK, dan terus langsung tak ke luar negara. Dia? Walau pun tak dapat ke UK, dia dapat ke New Zealand. Aku minta maaf sebab aku tak dapat tunaikan janji itu.

Itulah rezeki. Aku pun lupa apa yang selebihnya dinasihatkan kepada aku oleh Dr. Shukri selain itu.

Well not later after that, in that year jugak, I managed to contact that muslimah via email & told my encounter with Dr. Shukri. I also told my regret sbb tak dapat sambung belajar ke luar negara. Well, of course, dia pun cakap itulah rezeki. Nak ke luar negara tak semestinya dengan sambung belajar saja. Well, although I accepted that kind of reasoning, I felt that pergi abroad utk study adalah meaningful daripada lain-lain tujuan (except umrah & haji).

Well, aku sekarang kerja di sini, dia di Petronas. KLCC. Dia baru je kahwin dua minggu lepas dengan kawan aku jugak...Tahniah buat kalian.

Setiap kali ternampak kereta bernombor NCC aku mesti teringat cerita ni. Memang. Negeri Sembilan, dekat di hati...

Wednesday, August 20, 2008

Sama-sama doakan family Khairi

Tadi Zali btau, adik Khairi Ismail lemas...

Sama-sama doakan adiknya dijumpai & keluarga mereka ditabahkan hati.

Kredit Kosmo.


PASUKAN penyelamat berusaha mengesan Najmah yang dikhuatiri lemas di Pantai Kem Pengakap, Pulau Pinang semalam.

PULAU PINANG - Percutian sebuah keluarga di Pantai Kem Pengakap di Teluk Bahang dekat sini berakhir dengan tragedi apabila seorang daripada mereka dikhuatiri lemas semalam.

Mangsa, seorang penuntut Universiti Sains Malaysia (USM) terjatuh ke laut selepas jet ski yang dinaiki ber sama tunangnya terbalik dalam kejadian kira-kira pukul 12.30 tengah ha ri itu.

Najmah Nor Ismail (gambar kecil), 21, yang berasal dari Kajang, Selangor adalah penuntut tahun akhir jurusan Sarjana Muda Sains Dengan Pendidikan di USM.

Ketika kejadian, mangsa bersama keluarga tunangnya, Mohd. Zulkhairy Haris, 27, menginap di sebuah banglo di tepi pantai itu sejak kelmarin selepas mereka tiba dari Kajang sempena cuti sekolah.

Menurut seorang ahli keluarga Zulkhairy, kejadian itu berlaku secara tiba-tiba.

"Ketika itu, jet ski itu ditunggang Zul khairy manakala mangsa dan adik Zulkhairy, Puteri Shamil Nabila Haris, 10, berada di belakang sebelum terbalik.

"Zulkhairy sempat memeluk Puteri Shamil manakala Najmah terus tenggelam," katanya.

Difahamkan, Najmah baru bertunang pada Mei lalu dengan Zulkhairy yang bertugas sebagai pensyarah.

Thursday, August 14, 2008

Wajah-wajah hebat...


Jawatankuasa Fatwa (JKF) Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia.

Pemuda PAS luah rasa kecewa terhadap Lim Guan Eng

Sumber: Harakahdaily.

Mohd Nor Yahya
Thu | Aug 14, 08 | 5:05:39 pm MYT

IPOH, 14 Ogos (Hrkh) - Muktamar Dewan Pemuda PAS hari ini menyaksikan luahan rasa kecewa terhadap ketua kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor dan Pulau Pinang.

Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Selangor, Mohd Sany Hamzan melahirkan rasa kecewa kerana setakat ini masih gagal menemui Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibraim.

Begitu juga wakil Dewan Pemuda PAS Pulau Pinang gagal menemui Ketua Menteri, Lim Guan Eng biar pun sudah beberapa kali menghantar surat untuk menemuinya.

"Biar pun kita sudah sambut 100 hari kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor, pemuda PAS hanya sekadar menjaga parking, mengutip sampah dan menampal poster ceramah.

"Saya melihat seperti ada masalah hubungan PAS dalam kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor dan hanya layak menjadi pemerhati di pinggiran," kata Mohd Sany.

Beliau juga berkata, ada di kalangan pemimpin KeADILan mendakwa kemenangan mereka kerana kekuatan sendiri dan bukan gadingan dengan PAS.

"Belum pilihan raya baik sahaja...bila dah menang ke mana perginya golongan muda mereka, lebih hairan lagi apabila ada menuduh PAS tidak bantu mereka masa pilihan raya.

"Masa sambutan 100 hari di Selangor tak ada satu pun bendera PAS digantung. Malah lebih mengecewakan lagi Dewan Pemuda nak jumpa Menteri Besar pun tak dapat.

"Pemimpin KeADILan kena sedar pemuda tidak rela PAS digunakan sebagai batu loncatan oleh mana-mana pihak termasuk KeADILan," katanya sebagai sokongan usul Memperkukuh Peranan PAS Dalam Pakatan Rakyat.

Beliau juga berkata, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang memang mampu dan layak untuk menjadi Perdana Menteri. - mj_

Monday, July 28, 2008

Sakit sikit..

Semalam, dah nak hujung-hujung training, cikgu suruh aku, Ihsan, Anis, Marina & sorang lg bengkung merah x kenal siapa, wat golongan 31...(entah kenapa tak sampai golongan 41 semalam w/pun baru je peringat & belajar). Bold ialah kedudukan arah asal.
  1. Kekuda menyerang kiri, tendang lurus kiri ke hadapan, mengadap kanan tapak selari.
  2. Sepak layang kaki kana ke kiri 180 darjah, then mengadap belakang.
  3. Juring kaki kiri sisi kiri. Awas
  4. Pancung kiri sisi kiri mengadap ke depan (kanan)
  5. Tumbuk kanan bertapak melangkah ke depan (kanan), tangan kiri tutup pipi kanan
  6. Juring kaki kiri sisi kiri. Awas
  7. Pancung kiri sisi kiri mengadap ke depan (kiri)
  8. Tumbuk kanan bertapak melangkah ke depan (kiri), tangan kiri tutup pipi kanan
  9. Juring kaki kiri sisi kiri. Awas
  10. Harimau simpan kuku, bertapak mengadap hadapan
  11. Tumbuk kiri lurus ke kanan balas tangkis sisi balas pancung kiri ke kiri. Bertapak mengadap depan.
  12. Tumbuk kanan ke depan, balas tangkis sisi (atas) balas kun.
  13. Cakar rajawali bertapak balas hentak
  14. Tendang lurus kiri ke depan
  15. Cakar harimau (pusing 180 darjah) ke kanan bertapak selari
  16. Cakar helang balas cucuk ke depan
  17. Juring kanan 45 darjah ke kiri, turun bertapak mengadap kanan
  18. Tumbuk bertapak ke depan (kanan) balas tangkis atas balas tangkis bawah
  19. Sepak layang kanan 180 ke kiri turun bertapak selari mengadap belakang
  20. Kuda gila ke hadapan (belakang)
  21. Berpusing ke depan, duduk anak harimau, harimau simpan kuku.
  22. Berpusing ke kanan cakar helang ke belakang
  23. Balas pusing ke kiri cakar helang ke belakang
  24. Tangkap 'pak' bawa ke sisi (lupa nama dia)
  25. Tumbuk kanan-kiri-kanan ke depan
  26. Bangun tendang lurus kanan ke depan balas juring ke depan, turun bertapak selari mengadap ke belakang
  27. Juring sisi kiri ke kiri (kanan) [tiba-tiba ppprraaakk! Allah...! Sakitnya..!! Tgk2 seluar ok je...sah dah ni....]
  28. Roda ke kiri (kanan) [tgh sakit2 ni.. Roda pun dah x cantik dah]
  29. Juring terbang kanan ke kanan (kiri) dan jatuhkan badan. Simpan kaki.
  30. Berpusing mengadap depan dan juring kiri ke kiri
  31. Bangun, duduk anak harimau, harimau simpan kuku.
Post ni menjawab soalan Fad a.k.a awan badai dalam shoutbox tu. Tengah sakit lagi ni. Cikgu kata suruh rehat, kalau otot yang terkoyak, dah tak boleh jalan dah tu. Tp alhamdulillah boleh jalan slow2 ni & bawa motor....

Thursday, July 24, 2008

Tutup fail muzakarah, hanya ada sekadar muqabalah - Mursyidul Am

Lanjusoh & Salmah Mat Husain
Wed | Jul 23, 08 | 8:19:30 pm MYT


KOTA BHARU, 23 Julai (Hrkh) - Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat menjelaskan isu muzakarah sudah tutup fail dan apa yang berlaku sekadar pertemuan biasa (muqabalah).

"Pada kenyataan yang lepas saya benarkan pertemuan di antara pemimpin PAS dan Umno berkaitan Islam dan masalah rakyat, serupa sahaja dengan kenyataan yang disebut Presiden PAS.
Image"Kalau difahami betul-betul tidak bercanggah di antara satu sama lain. Kalau ada perjumpaan hendak masuk Barisan Nasional ia langsung tidak ada. Kenyataan Presiden pun memang begitu,"katanya pada persidangan media di sini, lewat petang ini.
Sebelum itu rombongan anggota Majlis Syura Ulama mengunjungi Menteri Besar Kelantan di JKR 10 di sini. Perbincangan terbabit diadakan hampir dua jam.
Turut kelihatan Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang; timbalannya, Ustaz Nasharuddin Mat Isa; Timbalan Mursyidul Am, Dato' Dr Haron Din; Naib Presiden, Ustaz Ahmad Awang dan Ketua Dewan Ulama PAS Pusat, Dato' Mohamed Daud.
Ikut serta pertemuan tersebut Ahli Parlimen Pengkalan Chepa, Dato' Abdul Halim Abdul Rahman.
Bagaimanapun Tuan Guru Nik Abdul Aziz mahu perkataan muzakarah yang di'geger'kan sebelum ini ditukar kepada istilah muqabalah (perjumpaan biasa).
Menurutnya keputusan syura sebelum ini bersetuju diadakan pertemuan biasa dengan pemimpin Umno kerana syura sudah membuat keputusan sebulat suara.
Perkara itu diputuskan pada 23 April lalu manakala pertemuan dengan pemimpin Umno hanya diadakan pada 20 Julai lalu.
Ustaz Abdul Hadi pula berkata, apa yang sebenarnya berlaku bukan muzakarah sebaliknya muqabalah di antara PAS dengan Umno bagi menyelesaikan masalah-masalah yang dialami umat Islam dan rakyat seluruh negara.
"Masalah yang dialami di negeri-negeri yang diperintah oleh Pakatan Rakyat kita minta kerajaan pusat menyelesaikan. Itu yang kita bincangkan dalam pertemuan dengan pemimpin Umno.
"Tidak timbul masalah PAS menyertai kerajaan kerana PAS masih lagi bersama dengan Pakatan Rakyat. Kita akan terus dengan Pakatan sekarang memenuhi hikmah-hikmah politik yang kita perjuangkan,"katanya.
Bagaimanapun katanya dalam Pakatan Rakyat persefahaman kita tidak akan menjadi halangan, masing-masing memperjuangkan ideologi dan tetap berganding dalam isu-isu bersama.
Menurutnya sebagai orang Islam, PAS wajib menyuarakan kepada orang Islam lain dan dalam masa yang sama tidak mengabaikan keadilan Islam kepada semua kaum yang ada di negara ini.
Kata beliau di atas prinsip itulah diputuskan Majlis Syura Ulama di mana Timbalan Presiden dan Ketua Pengarah Jabatan Pilihan Raya PAS Pusat, Dato' Mustafa Ali bertemu dengan pemimpin Umno bagi menimbulkan isu-isu berkaitan.
Manakala Dr Haron berkata, Majlis Syura Ulama PAS menyedari masalah tersebut berlaku sebelum disedari wartawan, di mana perbincangan Majlis Syura mengenainya dibuat pada April lalu.
"Ketika itu tidak timbul isu muzakarah. Majlis Syura telah menangapi perlu diberi ruang untuk kita bermuqabalah dari face to face.
"Namun apa yang timbul sekarang perkataan muzakarah itu seolah perlawanan seperti yang berlaku di Dewan Bahasa dan Pustaka baru-baru ini di antara Menteri Penerangan dan Dato' Seri Anwar Ibrahim.
"Kita tidak mahu berlawan macam itu, kita nafikan ada muzakarah. Kalau dedahkan begitu akan menimbulkan masalah kerana akan ada yang kalah dan menang. Hanya apa yang ada sekadar pertemuan biasa," katanya.
Beliau menjelaskan mengapa hendak dilarang pertemuan biasa dan PAS bersetuju bekerjasama dalam semua perkara demi kebaikan semua rakyat di Malaysia.
Ditanya pertemuan lain bakal diadakan selepas ini, kata beliau itu mengikut keperluan.
"Bagaimanapun kita mahu lihat respon daripada Umno terhadap apa yang kita kemukakan terlebih dahulu," ujarnya.
Menurutnya juga usaha pertemuan itu sebenarnya dianjurkan pihak Umno.
Kata beliau, mereka yang mengusahakan dan bukti jelas dilihat kepada kenyataan ada tiga pertemuan sebelum ini dibuat sendiri Presiden Umno.
"Mereka yang membuat kenyataan dan merekalah yang mengusahakan pertemuan sebelum ini,"katanya. - mj/mks._

Monday, July 21, 2008

Mursyidul Am tidak mahu sejarah hitam berulang kembali - Harakahdaily

Salmah Mat Husain
Mon | Jul 21, 08 | 7:19:24 pm MYT


KOTA BHARU, 21 Julai (Hrkh) - PAS dibimbangi akan menjadi seperti kera sumbang, manakala di kiri kanan pula kena marah sekiranya meneruskan muzakarah dengan pemimpin Umno.
Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, apabila berlaku muzakarah penyokong kita marah kepada PAS dan orang Pakatan Rakyat juga curiga.
Oleh itu bagi mengelakkan kekecewaan penyokong, muzakarah antara PAS dan Umno dianggap tidak perlu bagi mengelak berulang sejarah hitam yang pernah berlaku sebelum ini.
"PAS akan lebih berhati-hati agar tidak terkena perangkap Umno kali kedua. Itu bukan cara parti yang memperjuangkan Islam berpolitik di mana cara berkenaan tidak ubah seperti menolong pihak lawan dan bukannya untuk menjaga kestabilan parti.
"Itu perangkap namanya," katanya pada persidangan media di Kota Darulnaim petang ini.
Beliau diminta mengulas kenyataan Presiden Umno, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi yang mendedahkan muzakarah bersama PAS sudah tiga kali diadakan bagi membincangkan beberapa isu berkaitan agama dan orang Melayu.
Tuan Guru Nik Abdul Aziz sebelum ini menegaskan muzakarah yang dicadangkan perlu bersyarat di mana Umno perlu meminta maaf secara terbuka kepada PAS terhadap banyak kesalahan yang dilakukan sebelum ini.
Beliau berkata, PAS tidak akan menerima nasib buruk diperangkap Umno kali kedua, cukup hanya sekali.
"Umno sekarang sudah lemas dan dia nak minta tolong PAS, sedangkan PAS sendiri bekerja keras untuk melemaskan Umno, tetapi apabila Umno lemas sekarang kita nak angkat dia balik, itu bukan kerja kita."
"Biar lemaslah dia, dah 50 tahun kita lawan Umno, bila dia lemas kita lanyak dia.. sepatutnya begitu," ujarnya.
Beliau yang juga Pesuruhjaya PAS Kelantan meminta anggota parti menyoal diri masing-masing sama ada mereka ingin menjaga parti atau Islam.
Katanya, sekiranya hanya untuk menjaga parti, ia bukan hala tuju perjuangan parti yang sebenarnya.
"Kita nak jaga Islam, jaga Umno apa yang akan kita dapat. Umno ni sebenarnya parti yang melonggarkan iman, orang Melayu selama ini longgar kerana Umno."
"Tetapi kalau PAS nak jaga Islam, bukan caranya untuk PAS bekerja sama dengan Umno, sebab parti itu parti sekular yang hanya memperjuangkan dasar untuk dunia semata-mata," ujarnya.
Katanya, soal bangkit dari kubur dan akhirat tidak pernah menjadi hala tuju dan perbincangan di kalangan pemimpin Umno.
Ditanya isu muzakarah sengaja diperbesarkan media, beliau berkata, ia sudah menjadi agenda media untuk melariskan jualan.
"Itu kerja orang surat khabar, dia akan berbuat sesuatu untuk melariskan akhbar masing-masing, itu jelas.
"Jadi untuk melebarkan perjuangan PAS hanya melalui ceramah dan internet. Apa yang menjadi isu di media sekarang kerana mereka mempunyai agenda sendiri, sebab semua suratkhabar harian proUmno belaka," ujarnya.
Beliau juga turut menafikan wujud perbezaan pendapat antara beliau dengan Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dalam isu muzakarah.
Katanya kewujudan berbezaan pandangan tidak bererti parti itu mengalami masalah kepemimpinan.
"Sehingga hari ini ia tidak menjadi masalah, sebab kita hidup tidak boleh senyap, banyak mana yang kita nak luah, kita luahkan, kemudian kita dengar balik."
"Sekarang masing-masing sudah meluahkan pandangan, jadi terpulang kepada penyokong untuk membuat penilaian," ujarnya.
Beliau juga berkata, biar pun sudah ada pertemuan pemimpin PAS dengan Presiden Umno, ia tidak bererti sudah ada persefahaman antara kedua-dua parti tersebut.
Ditanya adakah beliau kecewa dengan tindakan pemimpin PAS mengadakan pertemuan dengan pemimpin tertinggi parti Umno beliau berkata, tidak juga.
"Benda atas dunia ni begitulah, masalah perkara biasa berlaku seperti dalam rumah tangga antara suami isteri, kesilapan dilakukan suami adakalanya tidak disedari."
"Saya setuju benar biar Umno jadi pembangkang bukan sahaja di Kelantan, tetapi di seluruh negara termasuk di peringkat pusat," ujarnya.
Beliau juga meminta ahli parti dan penyokong Pakatan Rakyat bertenang dalam menghadapi situasi sekarang serta tidak mudah termakan taktik yang dimainkan musuh.
Mursyidul Am juga berharap perwakilan membahaskan isu tersebut di Muktamar PAS di Ipoh Ogos depan. - mj_

p/s Setuju benar aku dengan Tok Guru Nik Aziz!

Thursday, July 03, 2008

Selamat Hari Lahir kepada yang lahir bulan Julai...

Birthday abah ke-59 @ 18/7

Then...

09 Julai - A' Atikah Bte. Nik Mazian; exKMPP, Kelate, anok tok wakil
11 Julai - Ahmad Mukhzani Bin Mansor; exKMPP, ex-practicum mate, UTM’s
11 Julai - Nor Azura Binti Abdul Rahim; exKMPP, ex-practicum mate
11 Julai - Aimi Suhaida Binti Bakar; exKI, exKMPP, UM’s, dah habih belaja rasanya doktor gigi aku nih...
11 Julai - Zulhazmi Fitri bin Abd Razak; Ex-pimpinan UKM, MIS @ STMB, dah ada anak sorang...bila ye berpeluang nak gi lawat diorang...
12 Julai - Mohd Radzi Bin Omar; exKMPP, sekuliah
12 Julai - Siti Maisurah Binti Mohd Nor; Sejalan, exKMPP, USM’s, la ni ngaja di Johor Bahru. Cikgu Mai!
13 Julai - Ridhuan bin Othman (R-O); UPM, sejalan
16 Julai - Radhiya Binti Mohd Razif; sejalan, exKI, exKMPP, UNIMAS’s, doktor aku ni tgh tunggu posting...duk kulim la ni...
19 Julai - Noor Mazuin Binti Abu Bakar; ex SMAPL, ex JPP KMPP, UMS’s...then?
20 Julai - Nurul Hidayah bt. Awang Che Li; exKI, UPSI’s, Kurang sket dp natrium klorida (NaCl) tu dia laa...NHACL...
20 Julai - Nor Salehan Mohamad Sabli; The only pen pal yg x putus berhubung smpai skrg
21 Julai - Syahidah Binti Abdul Rahman; exKMPP, UM’s, YTM’s, jumpa kat tingkat 4 Menara TM ni...satu division rupa2nya.
25 Julai - Khairunisahasinah Bt. Zulkifli; exKMPP, UTM’s, sejalan
27 Julai - Kamaruzaman bin Mohamad (K-Z); ex Bos MIS @ STMB dulu, exUPM, oghe kuat...mantan bos...eh, alih2 jadik 'bos' balik...
27 Julai - Khairul Azizi bin Abdul Rahman; Master data-cleanup di MIS @ STMB...tahniah! baru dapat baby boy selasa lepas 1/7...


...dan lain-lain kenalan sahabat handai...

Anak tahanan ISA nazak, suasana sayu menyelebungi wad di Hospital Kajang - Harakahdaily

Anak tahanan ISA nazak, suasana sayu menyelebungi wad di Hospital Kajang

Wan Nordin Wan Yaacob
Thu | Jul 03, 08 | 4:33:21 pm MYT

Suasana di Wad Blok A Tingkat 3 Hospital Kajang cukup sayu dengan tangisan isteri tahanan ISA, Siti Fatma dan ahli keluarga tatkala anak perempuan kesayangannya, Aina Mardiah Shahrial terlantar koma dan nazak sejak semalam lagi.

Aina Mardiah dilaporkan terjatuh di rumahnya semalam hingga mengakibatkan beliau koma.

Namun paling menyedihkan, bapa kandungnya, Shahrial Sirin yang ditahan di Kem Tahanan Kamunting (Kemta) di bawah ISA sejak tujuh tahun lalu, baru sahaja mendapat pelepasan sementara daripada Menteri Dalam Negeri, Dato' Seri Syed Hamid Albar untuk menziarahi anaknya di Kajang.

Begitu pun menurut Pusat Sokongan Keluarga Gerakan Mansuhkan ISA (ISA), pelepasan itu hanya dapat diberikan selepas mereka menghadapi kerenah birokrasi yang cukup memeritkan.

"Walaupun permohonan telah dibuat awal (semalam) namun, jam 1.00 petang tadi barulah pelepasan itu dapat diberikan, inikah moral kerajaan tatkala soal nyawa anak tahanan menjadi taruhan," kata Aliza Jaffar salah seorang ahli PSK GMI yang ditemui di Hospital Kajang sebentar tadi.

Menurut Aliza, sepatutnya dalam hal 'kecemasan' seperti kes ini, pihak Kemta dan KDN tidak perlu merumitkan keadaan dengan prosedur yang merumitkan.

"Tak cukupkah dengan pengesahan doktor dan dengan kedatangan Pegawai Cawangan Khas hingga kami terpaksa menunggu jam 1.00 petang tadi baru dapat tahu ia sudah mendapat kebenaran, ini hal yang serius yang melibatkan nyawa anak tahanan," katanya geram.

Sementara itu, sewaktu Harakahdaily menziarahi wad berkenaan, kelihatan kira-kira 20 pelajar sekolah terdiri daripada rakan-rakan Aina Mardiah menziarahi beliau.

Keadaan bertambah sedih apabila rakan-rakan turut menangis teresak-esak sambil memeluk Aina yang terkapar dengan alat bantuan hayat serta bergantungan 'wire' di tangan serta hidungnya.

Kesedihan yang terpancar di wajah rakan-rakan Aina membayangkan hubungan akrab mereka lebih-lebih lagi Aina seorang insan yang dinafikan hak bapanya untuk hidup bebas seperti anak-anak yang lain.

Anak yang telah lama tidak mendapat kasih sayang daripada baoanya kerana dipisahkan oleh akta zalim ISA sememangnya sentiasa mengharapkan ribaan kasiah sayang bapa yang dirindui.

Luluh jiwa penulis apabila melihat rakan-rakan saling berpelukan menangis teresak sementar si ibu yang kering sudah airmatanya hanya mampu melihat sambil sesekali memeluk dan mencium anaknya yang terkapar kaku.

Sementara dua adik lelakinya yang setia menanti di hujung penjuru katil terus menerus membacakan ayat-ayat suci Al-Quran dan Yaasin sambil menitiskan airmata.

Wajah muda dua adiknya ini begitu sayu sekali meratapi kakak yang terlantar sementara menantikan bapa tercinta tiba selepas satu 'penyiksaan' perasaan dihadapi mereka untuk mendapatkan pelepasan bapanya itu.

Namun waktu melawat yang sudah tamat menyebabkan rombongan Harakahdaily yang diketuai Ketua Pengarang, Ahmad Luthfi Othman terpaksa beredar walaupun hasrat di hati mahu melihat detik-detik bapanya bertemu dengan anak tercinta.

Shahrial dijadualkan sampai di Hospital Kajang kira-kira jam 6.00 petang ini selepas mendapat pelepasan dari KDN untuk menziarahi anaknya itu.

Hati mula sayu tatkala meninggalkan perkarangan wad tersebut dengan melihat nasib si anak yang nazak itu sementara menanti bapa tercinta yang terpenjara selama tujuh tahun di Kemta menziarahinya.

Di kesempatan itu, Ketua Pengarang Harakah telah menyampaikan sumbangan kepada Siti Fatma sejumlah RM1000 hasil kutipan wang derma yang dijalankan Harakahdaily selama ini.

Sementara sejumlah RM5000 diserahkan kepada wakil PSK-GMI, Norlaila Othman untuk mengisi dana kempen isteri-isteri tahanan ISA untuk membebaskan tahanan ISA.

Terdahulu Norlaila Osman yang memberitahu maklumat berhubung kejadian tersbeut berkata, Aina berada dalam keadaan koma disebabkan terjatuh di rumahnya semalam.

Dalam kejadian semalam, pesakit yang tinggal bersama ibunya, Siti Fatma Masrun, di Hulu Langat, terus pengsan biarpun tidak serius semasa terjatuh.

"Saya difahamkan oleh doktor yang merawatnya semalam Aina berkemungkinan mengidap darah beku dalam otak sejak kecil lagi.

"Jadi apabila dia jatuh berkemungkinan darah bekunya itu mpecah dan merebak ke seluruh otak hingga menyebabkan dia pengsan dan seluruh organnya tidak berfungsi," cerita Norlaila.

Norlaila yang melawat Aina hari ini berkata, Aina dalam kritikal dan bergantung kepada mesin jangka hayat," katanya.

"Paling menyedihkan ayahnya tidak mendapat kebenaran untuk dibawa ke hospital walaupun anaknya dalam kritikal" katanya.

Tuesday, July 01, 2008

Sanity check: Five things we have learned from Bill Gates

With the Bill Gates era coming to an end at Microsoft, this is the perfect opportunity to look back and examine five preeminent lessons we have learned from the world's greatest computer geek.
——————————————————————————————————————
Whether or not you are a fan of Bill Gates, it is impossible to deny the impact he has made on the spread of computer technology across the planet during the past three decades. Since Friday was Gates' last day as a full-time Microsoft employee, this is the perfect time to look back at five of the most important lessons we've learned from the meteoric, tumultuous, and lucrative career of the world's most famous software engineer.

5. Geeks can be businessmen, too

Before Bill Gates, computer programmers were mostly considered to be a necessary evil for businesses. They were stereotyped as misanthropic weirdos that you stick in dark corners in the back office. However, Gates, became the most successful businessman on earth — if you judge business success by profits — and almost singlehandedly transformed the term "geek" from an insult to a badge of honor in the process.

4. You don't have to be first to win

Gates and Microsoft rarely got to the party first with new technologies and innovations, but they were simply better at bringing technology products to the masses than anyone else in the industry. Internet Explorer is the most famous example, but Microsoft Windows, Microsoft Word, and Microsoft Excel are also great examples. Microsoft was merely better at executing. It didn't hurt that Microsoft often had the most resources, but Gates and Co. showed over and over again that they knew how to best take advantage of those resources.

3. Computing will spread everywhere

In the 1980s when the computer was still mostly a novelty, Gates expressed his vision that there would one day be "a computer on every desk and in every home." That vision has nearly become a reality in the U.S. and it's in the process of coming to fruition across the globe. Plus, Gates' vision of the computing experience has continued to inspire the industry in general as well as Microsoft's product plans — from the smartphone to the Tablet PC to speech recognition to the touch-based interface.

2. Arrogance breeds failure

In the movie Pirates of Silicon Valley, the Bill Gates character says to Steve Ballmer, "Success is a menace. It fools smart people into thinking that they can't lose." He was referring to IBM and the fact that it let Microsoft sneak in and steal the thunder in the launch of the PC. A decade later, Microsoft's own success and arrogance led to its anti-trust defeat to the U.S. government. But Microsoft also remained humble and paranoid enough to always be on the lookout for the next small company that might do to it what it had done to IBM. Some of the most popular targets in its cross hairs: Apple, Netscape, Linux, and Google.

1. Software matters

The one message that Bill Gates spent his career reiterating was that software matters. Gates and Microsoft always believed in the magic of software to create amazing digital experiences. When "Micros-Soft" (as it was originally known) first launched in the 1970s, the computer business was all about the hardware. It was Gates and his vision of what people could do with computers that moved software to the center of the computing experience.
(cited from here)

Friday, June 20, 2008

Himpunan 1 juta rakyat bertempat di Padang Timur PJ, 6 Julai

Salmiyah Harun
Thu | Jun 19, 08 | 5:59:52 pm MYT

KUALA LUMPUR, 19 Jun (Hrkh) - Gabungan Memprotes Kenaikan Harga Minyak (Protes) mengumumkan bahawa perhimpunan satu juga rakyat akan diadakan pada 6 Julai 2008 bertempat di Padang Timur Petaling Jaya berhadapan Amcorp Mall pada jam 10.00 pagi.

Penyelaras Protes, Dr Hatta Mohd Ramli yakin Protes dapat mengumpul sejuta rakyat negara ini kerana keadaan negara semakin gawat dengan berbagai-bagai masalah termasuklah politik kerajaan.

Tambahan pula katanya, sudah 15 hari rakyat terus menjalani kehidupan yang terhimpit sejak kenaikan harga minyak baru-baru ini.

Katanya, kemarahan rakyat semakin memuncak dengan demonstrasi membantah kenaikan minyak merata-rata tempat termasuk di Masjid Kampung Baru dan di Kajang.

Beliau juga meminta satu juta rakyat yang akan mengikuti perhimpunan itu memakai baju berwarna merah sebagai identiti rasmi membantah kenaikan harga minyak.

Oleh itu, katanya Protes kali ini dengan slogannya 'Protes Satu Juta Rakyat Turun' akan terus menyatakan siri bantahan terhadap kerakusan kerajaan di seluruh negara.

Ketika ditanya sebab Padang Timur dipilih sebagai lokasi perhimpunan, Dr Hatta berkata Protes mengambil kira keselesaan peserta himpunan dan ia berdekatan dengan sebuah tasik rekreasi.

"Orang ramai boleh datang dari beberapa arah tanpa kesesakan seperti dari lebuh raya persekutuan dan boleh menggunakan kemudahan awam LRT yang berhenti di Taman jaya," katanya kepada wartawan di Pejabat Agung PAS Jalan Raja Laut.

Jelasnya, dalam perhimpunan itu pemimpin Pakatan Rakyat turut berucap kemudian diikuti tayangan media tentang senario kenaikan harga minyak yang akan memberi semangat dan kesedaran kepada rakyat.

"Di samping itu, kita akan menjemput beberapa artis serta mengadakan persembahan teater bergerak untuk menaikan semangat kepada para penyokong bantahan itu," katanya.

Apa yang penting Hatta menegaskan, perhimpunan itu sebagai satu mesej penting kepada Abdullah Badawi untuk menurunkan harga minyak.

Katanya, orang ramai pula tidak perlu risau dengan keselamatan di padang itu, kerana pihak penganjur akan menyediakan seramai 3,500 petugas keselamatan untuk mengawal cubaan provokasi oleh pihak tertentu.

Beliau juga menegaskan tidak berhasrat untuk memohon sebarang permit daripada pihak polis untuk perhimpunan itu.

Merujuk hari perhimpunan yang berubah, Hatta berkata hari Ahad cuti umum dan tidak ramai yang berniaga dan keadaan lalu lintas agak lengang.

"Jika tidak ada di kalangan peniaga merungut mereka kerugian ribu ringgit kerana perhimpunan oleh Protes," katanya.

Menjawab kenapa tidak membuat di tempat yang diputuskan sebelum ini iaitu KLCC, Hatta berkata, sasaran perhimpunan kali ini agak besar dan di kawasan padang berkenaan amat sesuai di samping memudahkan pihak keselamatan mengawal.

Semasa ditanya apa kemucak perhimpunan tersebut, Hatta berkata mereka akan membuat satu 'pengisytiharan' bagaimanapun beliau tidak menjelaskan apa pengisytiharan itu.

Sementara itu, Ahli Parlimen Batu, Tian Chua yang juga penyelaras Protes berkata, himpunan itu juga sebagai satu insiatif Pakatan Rakyat bahawa mereka amat serius dalam menangani masalah rakyat.

Bagaimanapun, katanya untuk menggerakkan satu juta rakyat turun sama-sama membantah kenaikan minyak adalah satu cabaran yang besar.

"Kita tunjuk kepada kerajaan kita akan menggunakan hak demokrasi untuk mengubah nasib kita sendiri," katanya.

Ketua Angkatan Muda KeADILan, Shamsul Iskandar Mat Akin mengajak semua mahasiswa dan mahasiswi untuk sama-sama menyertai perhimpunan itu sebagai satu platform menyampaikan ketidakpuasan mereka terhadap kerajaan.

"Mereka mewakili golongan muda untuk sama-sama mengembleng tenaga bagi menyatakan bantahan terhadap tindakan kerajaan memanipulasi isu minyak," katanya.

Seorang lagi penyelaras Protes S. Arultcelvan pula berkata, pada 6 Julai nanti rakyat telah membuktikan kepada kerajaan bahawa mereka menyahut cabaran Perdana Menteri untuk terus mengadakan perhimpunan bantahan. - mns_

Sunday, June 15, 2008

Merah tanda marah

Merah yang dicadangkan:

RGB: R-255, G-0, B-0
HSL: H-0, S-255, L-128
HTML: #FF0000
HSV: 0° or 360°, 100%, 100%
Wavelength: ~680-683 nm
Frequency: ~440-443 THz

Baju? Merah raincoat baru Givi atau merah jersi Manchester United atau mana-mana merah yang terang, yang striking. Merah FRU? Bolehlah!

Ya. Merah itulah warna temanya, bagi Himpunan Aman Rakyat membantah kenaikan harga minyak. 5 Julai 2008 di KLCC.

Nantikan kemunculan rasmi logo, emblem, insignia (?) Rabu ini, 18 Jun 2008.

Ada orang kata, berdemo pun minyak tetap naik, dah pun naik...! Macam mana tu? Orang macam ini memang tidak dapat memahaminya. Ditakdirkan minyak turun kerana izin ALLAH melalui demo ini, orang ini juga yang merasa faedahnya.

Oh, ya! Satu perkara lagi, dicongak satu juta orang demonstrannya, tapi realistikkah? Kita tunggu dan lihat!

Friday, June 06, 2008

TM patut kaji semula struktur gaji pekerja

TM patut kaji semula struktur gaji pekerja

TELEKOM Malaysia (TM) adalah antara syarikat berkaitan kerajaan yang pertama di Malaysia dan sudah melalui proses transformasi melalui langkah pengasingan antara sektor talian tetap dan kumpulan telefon bimbit yang diterajui Celcom.

Dengan keuntungan lumayan, TM patut menyediakan gaji lebih menarik untuk kakitangan kerana selaku kakitangan muda yang berkhidmat di TM di Lembah Klang, saya berasakan struktur gaji dikemukakan tidak membantu pekerja peringkat bawahan yang struktur gaji bermula daripada RM1,800. Struktur gaji di TM juga tidak memberi sebarang elaun tambahan yang memberi faedah kepada kakitangan muda seperti saya.

Tambahan pula, dengan kos hidup yang agak tinggi di sekitar Lembah Klang, sudah tentu ini secara tidak langsung memberi tekanan kepada pekerja untuk memberi yang terbaik terhadap perkhidmatan syarikat.
Kenyataan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) dalam media mengenai kenaikan harga petrol pada Ogos akan datang perlu dihadapi. Kenaikan itu secara tidak langsung menyebabkan kos hidup meningkat.

Ini secara relatifnya akan memberi tekanan kepada pekerja bergaji rendah. Diharapkan TM dapat menyegerakan kajian semula struktur gaji supaya pekerja dapat memberi perkhidmatan terbaik.

ADI FIMIYUN ABDULLAH,
Lembah Klang.

[quoted from Berita Harian's column here.]

Tuesday, June 03, 2008

Sedikit info tentang tender terbuka

Penulisan tersangat ringkas ini ingin menjelaskan tentang konsep tender terbuka yang ramai pihak tersalah anggap dan menyokongnya kerana ketelusannya berbanding rundingan terus yang seakan ditentang dengan beralasan pembelian/rundingan terus tidak telus.

Antara bentuk penganugerahan kontrak yang paling biasa digunakan di Malaysia ialah kontrak melalui tender terbuka (open tender), tender tertutup (closed tender) dan pembelian terus (direct award/direct purchase). Setiap syarikat mungkin mempunyai namanya yang tersendiri bagi ketiga-tiga cara pemberian kontrak seperti di atas namun ianya tidak akan lari dari asas yang berikut:
  1. Tender terbuka merupakan tawaran terbuka kepada mana-mana kontraktor yang diiklankan di dalam akhbar/media massa lain seperti laman web korporat syarikat yang menawarkan tender, untuk membekal/melaksanakan sesuatu kerja.
  2. Tender tertutup adalah tawaran terhad kepada kontraktor yang telah disenarai pendek oleh syarikat untuk membekal/melaksanakan sesuatu kerja. Tidak semua kontraktor yang disenarai pendek akan mendapat kontrak di dalam tender berkenaan. Proses penilaian yg teliti akan dijalankan sebelum pemilihan kontraktor yang sesuai. Tender tertutup tidak diiklankan.
  3. Pembelian/rundingan terus adalah proses penganugerahan kontrak untuk membekal/melaksanakan sesuatu kerja kepada pembekal/kontraktor yang telah pun dikenal pasti. Biasanya, penganugerahan ini dilakukan untuk keperluan-keperluan yang mendesak dan urgent di pihak syarikat yang menawarkan kontrak.
Tender terbuka & tertutup memakan masa untuk disempurnakan, dari proses pemilihan pembekal/kontraktor hinggalah ke penganugerahan kontrak melalui surat penganugerahan (Letter of Award - LOA) / surat niat (Letter of Intent - LOI). Sekurang-kurangnya tiga (3) bulan diperlukan untuk menyempurnakan proses berkenaan, itu pun jika tiada proses tender semua (re-tender / resubmission of tender documents). Keperluan-keperluan mendesak sesebuah syarikat/organisasi adalah mustahil untuk dilewatkan sehingga tiga bulan, jika ianya bersangkutan dengan bidang pembinaan kritikal, penjanaan kuasa, industri petroleum dan gas asli serta keperluan telekomunikasi. Lantas, rundingan terus dipilih sebagai usaha mendapatkan bekalan dengan masa yang singkat, dari pembekal yang berkualiti. Biasanya, kontraktor yang siap sedia dipilih untuk diberikan kontrak melalui rundingan terus ialah kontraktor yang mempunyai rekod yang bersih dari segi ketepatan bekalan mengikut keperluan, tempoh masa penghantaran bekalan dan servis yang memuaskan, reputasi baik berdasarkan kontrak-kontrak lepas dan beberapa faktor lain. Bukan main-main memilih kontraktor!

Isu yang timbul ialah penganugerahan kontrak melalui rundingan terus kepada syarikat-syarikat kroni. Situasi ini biasanya tidak diamalkan dalam kontrak bernilai jutaan ringgit oleh kebanyakan GLC dan organisasi besar lain memandangkan apa yang buruk bekalannya pasti akan menjejaskan imej mereka. Kronisme bukan tidak pernah berlaku dalam penganugerahan kontrak melalui tender terbuka dan tertutup, namun ianya didiamkan saja selain kes yang amat sedikit dan sukar dibuktikan. Untuk memansuhkan atau meninggalkan terus kaedah rundingan terus adalah tidak wajar. Unit atau bahagian yang merancang perlulah menilai semasak-masaknya, kaedah apa yang perlu digunakan untuk memenuhi keperluan syarikat mereka. Perancangan dan perangkaan yang tepat berdasarkan trend pengunaan-pembelian semasa boleh dijadikan kayu ukur untuk memastikan apa yang perlu dibeli melalui tender terbuka/tertutup dan apa yang perlu diperolehi melalui rundingan terus. Banyaknya rundingan terus dalam proses perolehan menampakkan perancangan tergesa-gesa dan tidak cekap yang mungkin boleh menjejaskan reputasi syarikat dalam masa yang panjang.

Kenapa Belum Berumahtangga Lagi?

cited from here.

Sekadar hiasan. Ni pasangan suami isteri kot. Husnuzhon.

Mungkin kalian pernah diajukan soalan oleh teman mahupun kenalan, “Kenapa masih belum berumahtangga lagi?” Maka gelabahlah bagi mereka yang terlalu sensitif dengan soalan ini lebih-lebih lagi bagi muslimat. Jawapan yang lazim diberi adalah, “Tidak ada jodoh lagi..” atau kadang-kadang, "Belum ada rezeki lagi.." Ada juga memberi jawapan, "Nak bantu keluarga dulu.." Baiklah, mungkin selepas ini kalian akan mempunyai jawapan yang lebih sesuai.
Jodoh, rezeki, ajal dan maut adalah ketetapan Allah s.w.t. Segala sesuatu sejak awal terciptanya Qalam sampai tiba hari Qiyamat telah tertulis di Lauh Mahfudz, kerana sejak permulaan menciptakan Qalam Allah telah berfirman kepadanya dalam hadith qudsi riwayat Bukhari dan Muslim : "Tulislah", Dia (Qalam) bertanya : "Wahai Rabb-ku, apa yang harus aku tulis?" Allah berfirman : "Tulislah segala sesuatu yang terjadi". Kemudian dia (Qalam) menulis segala sesuatu yang terjadi sampai hari kiamat. Lalu Allah memerintahkan Malaikat untuk menulis empat perkara iaitu ajal, rezeki, amal, celaka atau beruntung. Menurut Ulama' Ahli Sunnah yang dimaksud rezeki itu mencakupi rezeki zahir dan rezeki batin. Dan rezeki batin itu adalah jodoh. Syaikh Muhammad bin Shalih Al-'Utsaimin juga pernah menghuraikan perkara yang sama.
Kalau sebab miskin ataupun tiada duit, itu bukan persoalan utama. Allah menjanjikan suatu pertolongan kepada orang yang ingin bernikah, dalam surah an-Nur ayat 32 Allah berfirman yang bermaksud : “Dan kahwinkanlah orang-orang yang sendirian di antara kamu dan orang-orang yang layak (berkahwin) dari hamba-hamba sahayamu yang laki-laki dan perempuan. Jika mereka miskin Allah akan memampukan mereka dengan karunia-Nya. Dan Allah Maha Luas (pemberian-Nya) lagi Maha Mengetahui”.
Rasulullah S.A.W menguatkan janji Allah itu dengan sabdanya yang bermaksud : "Ada tiga golongan manusia yang berhak Allah tolong mereka iaitu seorang mujahid fi sabilillah, seorang hamba yang menebus dirinya supaya merdeka dan seorang yang menikah karena ingin memelihara kehormatannya”. (Hadits Riwayat Ahmad 2 : 251, Nasa’i, Tirmidzi, Ibnu Majah hadits No. 2518, dan Hakim 2 : 160 dari shahabat Abu Hurairah radliyallahu ‘anhu).
Di dalam kitab Fathul Bari, Al-Hafiz Ibnu Hajar mencerita bahwa seorang ulama sunni pernah berkata, “Jika Dia menghalangimu atas apa yang menjadi hakmu, bererti Dia telah menzalimimu; tetapi jika Dia menghalangi kerana sesuatu yang ada padaNya, maka sesungguhnya Dia memberikan rahmatNya kepada sesiapa saja yang dikehendakiNya.”
Jodoh kita telah pun ditentukan oleh Allah. Apabila Allah menghalangi sesuatu dari seseorang kerana kehendakNya, sudah tentu halangan tersebut merupakan “sesuatu yang terbaik”, kerana Allah Maha Mengetahui. Apabila Allah telah memutuskan “sesuatu yang terbaik” kepada makhlukNya, bermakna tuhan sedang melimpahkan rahmatNya kepada makhluk itu.
Nah, ini jawapan yang Aku cari dan persembahkan buat sahabat-sahabat yang bertanya, mengapa masih belum berumahtangga lagi. Sekadar perkongsian dengan sahabat-sahabat dalam soal jodoh. Mungkin selepas ini, ketika disoal oleh kaum keluarga dan sahabat-handai, “Kenapa masih belum berumahtangga lagi?”, jawapan yang sesuai adalah, “Semua ini adalah rahmat Allah.” Wallahu’alam

Sok-sek : Entri ini ditulis untuk dipersembahkan buat sahabat matrik ku, Roslan dan Kamil. Harap dapat menjawab pertanyaan antuma. Anta berdua pulak, bila nak menamatkan zaman bujang? Hehe.

Selamat hari lahir kpd kawan2 yg lahir bulan 6

1 Jun - Zulfadli Bin Ibrahim, sejalan K12, UPM’s, Kelate, 24 thn
4 Jun - Syuhrah Soleha Binti Jaafar exKMPP, duk sebelah masa hr Anugerah, dh jd cikgu, 24 thn
4 Jun -Arbaayah Binti Kamarudin exKI, exKMPP, 24 thn
7 Jun - Norazwan Nordin Fan MU di MIS @ STMB, 24 thn
10 Jun - Muhammad Taufek Bin Husin Ex Bendahari JPP KMPP, UPM’s, 24 thn
11 Jun - Mohd Norhakimi Bin Omar Ali exKMPP, sepraktikum, 24 thn
12 Jun - Mohd Najib Bin Shamsudin, Sejalan di KMPP, 24 thn
12 Jun- Mohd Hishar B. Shopian, Sejalan, exKMPP, UPM’s, a.k.a mat Yo, businessman, 24 thn
14 Jun - Abdul Syukor Bin Othman Seperjuangan, exKI, exKMPP, UKM’s, 24 thn
19 Jun - Nurliyana Binti Noor Man YTM’s, USM’s, jg exKMPP, 24 thn
23 Jun - Nor Azizah Bt Kosnin sejalan, K14, Jawa-accent, 26 thn
30 Jun - Ahmad Fitri Faizi Bin Baharuddin exKMPP, 24 thn

I'm back

Setelah agak lama tidak mengupdate blog ini, saya kembali untuk mengisinya semula dengan pengisian yg lebih berfaedah buat diri saya dan diri para pembaca sekalian.

Terima kasih,

Thursday, April 03, 2008

Selamat hari lahir kpd kawan2 yg lahir bulan 4

1 April Muhammad Fahmi Bin Md Saad AJK Surau 02/03, xKMPP
2 April Norhayati Binti Abd Rohim Oghe T’ganu! sekolej sejalan
2 April Siti Fatimah Mohamad Mokhtar - sejalan di UPM...
3 April Mohd Rizal Bin Suhaimay Ex Dip UPM, sejalan, oghe KB
7 April Nurun Najah Binti Ellias Seperjuangan, XKI, exJPP KMPP, ex USM’s
8 April Nur Amalina Bt Mohd Zaharri kak Izni. Masa dah belajar pun dh khwin ye..sejalan
11 April Muhammad Ariff Bin Aziz xKMPP, sepraktikum, skali kat UPM
11 April Nor Baizura Binti Mohamad Nazli xKMPP, sepraktikum, skali kat UPM ni
12 April Roslizawati Mohd Yusof YTM. Kenal di CIEP marang…, ex UKM’s, amik acct.
13 April Nor Haizan Bt. Ghazali @ Ibrahim exKI, exKMK, exUKM. Sejalan
19 April Mohd Syukranamri Bin Ramli seksek surau KMPP jugak…
19 April Hussain Bin Tahir exKMPP, exUPM Bintulu
20 April Ahmad Naufal Bin Md Isa Sejalan, exJPP XKMPP, exKUKUM’s
24 April Nadiah Binti Abdul Halim @ Abdul Khalid xKMPP, ex K14 UPM amik acct.
25 April Wan Mohd Faizal Bin Wan Azman ex JPP KMPP, exUKM’s... lain jiwa
26 April Nor Azlizan Bt. Ismail xKI, xKMPP
28 April Siti Nor Hasniza Che Hamzah Ex UPM jugok, ex K14, sejalan
30 April Siti Fatimah Bt Mohamed Oghe T’ganu! exUPM, sekolej sejalan, jadi bini Shuk dah la ni..

Tuesday, March 18, 2008

NUTE adakan piket bantah tatacara pemberian saham

Semalam ada demo kat perkarangan TM Annex 1 & 2. Tapi tak turun sebab banyak kerja. Ini bukanlah demo puak-puak 'Bukan-Budaya-Kita' yang buat, tapi demo kesatuan pekerja telekomunikasi.

Berita di bawah dari harakahdaily.

Harakahdaily
Tue | Mar 18, 08 | 7:17:31 pm MYT

KUALA LUMPUR, 18 Mac (Hrkh) - Kesatuan Kebangsaan Pekerja-pekerja Telekomunikasi Malaysia (NUTE) hari ini mengadakan piket di seluruh negara bagi membantah keputusan Kumpulan TM ke atas tatacara pemberian Tawaran Skim Opsyen Saham Kakitangan (ESOS).
Selain Nute, Kesatuan Pekerja Telekom Sarawak (UTES) dan Kesatuan Pekerja-pekerja Telekom Sabah (SUTE) juga mengadakan piket yang sama di tempat masing-masing serentak pada masa yang sama hari ini. Piket tersebut diadakan di 25 lokasi di Semenanjung, tiga lokasi di Sabah dan Sarawak.
Wartawan Harakah, Roy Rasul dan Salmiyah Harun yang berada di Jalan Pantai Bangsar, berhampiran Menara TM melaporkan, kira-kira 500 ahli Nute yang menyertai piket tersebut mula berkumpul pada jam 5.30 petang di kawasan tersebut.
Sungguhpun dipantau kira-kira 20 orang anggota polis, mereka menyatakan bantahan sambil memegang sepanduk dan poster yang bertulis "ESOS jangan nafikan hak kami" serta Pembahagian Esos mestilah telus, jujur dan adil. Kebanyakan peserta piket juga memakai baju dan tudung berwarna merah tanda protes.
Presiden NUTE, Mohamed Shafie BP Mammal yang turut menyertai piket tersebut sewaktu ditemui menyatakan piket tersebut diadakan berikutan cara pembahagian ESOS yang tidak adil apabila tiada cadangan telus terhadap cara pembahagian ESOS, pengurusan Kumpulan TM tidak berbincang dengan kesatuan berhubung syarat pemberian saham serta pembahagian ESOS yang kabur dan mengelirukan.
Katanya, pengendalian isu penyumberan luar oleh Kumpulan TM tidak memberi pembelaan kepada pekerja telekom, khususnya yang lama berkhidmat.
Jelas Shafie, sungguhpun saham ESOS ditawarkan hari ini, pekerja bawahan (non eksekutif ) hanya layak mendapat dua hingga tiga lot saham yang berharga RM2000 sehingga RM3000. Pekerja bukan ekselutif TM berjumlah 26,000 orang.
Bagaimanapun mereka menolak sepenuhnya cara dan tawaran ESOS kerana tiada cadangan atau pembahagian saham secara telus dinyatakan cadangan atau pembahagian saham.
Jelasnya, sebelum piket bermula, Nute telah mengadakan mesyuarat bersama CEO TM, Dato' Abdul Wahid Omar, selama dua jam, namun tiada keputusan dibuat. Jelasnya, jika mereka tidak mendapat jawapan yang sepatutnya, satu memorandum akan dihantar kepada Perdana Menteri.
Jelas Shafie, sepatutnya pembahagian saham mengikut pengalaman kerja kerana pekerja bukan eksekutif inilah yang membangunkan TM. Bahkan katanya, ada kalangan pekerja telah berkhidmat lebih 30 tahun.
Menurut Shafie, pemegang saham TM melalui mesyuarat agung luar biasa pada 6 MAc 2008 meluluskan tawaran skim ESOS khas pengasingan TM bagi anggota kumpulan TM. Kelulusan ini diterima baik oleh ketiga-tiga kesatuan dan seluruh anggota TM.
Katanya, Nute mempersoalkan adakah tawaran ESOS ini mengikut jawatan hakiki dengan mengambil kira status perkhidmatan anggota pada 31 Disember 2007.
Katanya, pihak kesatuan berpendapat bahawa pembahagian Esos harus berdasarkan tahun perkhidmatan dan jawatan kakitangan TM.
Selain Shafie, turut hadir memberi sokongan ialah Timbalan Presiden Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia ( MTUC), Mustafa Maarof.
Peserta piket bersurai pada 6.30 petang dalam suasana aman sambil melaungkan "Hidup Nute". - mns

Kabinet baru - Abdullah gugurkan tujuh menteri


Harakahdaily

Tue | Mar 18, 08 | 2:48:35 pm MYT

PUTRAJAYA, 18 Mac (Hrkh) - Bernama melaporkan Perdana Menteri hari ini mengumumkan barisan Kabinet baru tanpa tujuh menteri lama yang menang pada pilihan raya umum lepas, selain melantik dua senator sebagai menteri.

Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata separuh daripada anggota pentadbirannya kali ini terdiri daripada muka baru.

Barisan pentadbiran baru Abdullah ini adalah berasaskan "semangat perkongsian kuasa dan setiakawan Barisan Nasional" yang mampu melaksanakan agenda kerajaan dengan lebih berkesan.

Abdullah sendiri mengekalkan portfolio sebagai Menteri Kewangan manakala Timbalannya Dato' Seri Najib Tun Razak juga kekal sebagai Menteri Pertahanan.

Tan Sri Nor Mohamed Yakcop yang menang kerusi Parlimen Tasek Gelugor kekal sebagai Menteri Kewangan Kedua.

Dua orang yang dilantik sebagai senator hari ini ialah Dato' Zaid Ibrahim dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Maybank Dato' Amirsham A.Aziz, kedua-duanya sebagai Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM).

Zaid, peguam terkemuka serta bekas anggota Parlimen Kota Baharu, dipertanggungjawabkan untuk mengembalikan keyakinan rakyat kepada sistem kehakiman manakala Amirsham akan mengetuai Unit Perancang Ekonomi (EPU).

Tiga lagi menteri di JPM ialah Tan Sri Bernard G.Dompok, Dato' Seri Nazri Abdul Aziz dan Dato' Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Tujuh menteri yang tidak tersenarai ialah Ketua Pergerakan Wanita Umno Dato' Seri Rafidah Aziz yang dulunya Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri; Setiausaha Agung Umno Dato' Seri Radzi Sheikh Ahmad (Dalam Negeri); Dato' Seri Azmi Khalid (Sumber Asli dan Alam Sekitar); Dato' Seri Dr Jamaludin Jarjis (Sains, Teknologi dan Inovasi); dan Dato' Seri Tengku Adnan Mansor (Pelancongan).

Presiden MCA Dato' Seri Ong Ka Ting tidak disenaraikan setelah beliau meminta supaya tidak dipilih semula bagi menumpukan usaha kepada mengukuhkan kembali MCA.

Bekas Menteri Sumber Manusia Dato' Seri Dr Fong Chan Onn juga tidak dilantik semula.

Keseluruhannya, jumlah anggota pentadbiran Abdullah yang baru berkurangan daripada 90 orang sebelum ini kepada 69 orang sahaja setelah jawatan Setiausaha Parlimen dimansuhkan.

Perdana Menteri berkata dengan pemansuhan jawatan Setiausaha Parlimen, menteri dan timbalan menteri perlu bekerja lebih keras.

Kabinet baru juga menyaksikan Ketua Penerangan Umno Senator Tan Sri Muhammad Muhamad Taib, dilantik menjadi Menteri selepas 11 tahun meletakkan jawatan sebagai Menteri Besar Selangor, dengan memegang portfolio Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah.

Bekas Menteri Wilayah Persekutuan pada 1987 Dato' Shahrir Samad juga kembali menganggotai jemaah menteri sebagai Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna.

Menteri baru yang dilantik ialah Dato' Ahmad Shabery Cheek (Penerangan), Dato' Shaziman Abu Mansor (Tenaga, Air dan Komunikasi), Dato' Liow Tiong Lai (Kesihatan), Dato' Dr S.Subramaniam (Sumber Manusia), Dato' Douglas Uggah Embas (Sumber Asli dan Alam Sekitar), Dato' Ong Tee Keat (Pengangkutan), Dato' Dr Ng Yen Yen (Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat), Dato' Noh Omar (Pembangunan Usahawan dan Koperasi), Dato' Ir Mohd Zin Mohamed (Kerja Raya), Dato' Ong Ka Chuan (Perumahan dan Kerajaan Tempatan).

Anggota Parlimen Bera Dato' Ismail Sabri Yaakob, 48, merupakan muka baru yang dilantik terus sebagai menteri penuh iaitu memegang portfolio Belia dan Sukan.

Abdullah juga mengumumkan Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri digabungkan dengan Kementerian Keselamatan Dalam Negeri menjadi Kementerian Dalam Negeri diketuai bekas Menteri Luar Dato' Seri Syed Hamid Albar.

Selain itu, Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional di JPM diserapkan ke dalam Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Warisan yang kini dikenali sebagai Kementerian Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan yang akan diketuai Dato' Mohd Shafie Apdal, dulunya Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna.

Banyak perubahan dilakukan Abdullah dalam jemaah Menteri kali ini yang menurutnya bertujuan untuk menjadikan jentera kerajaan dapat melaksanakan tanggungjawab dengan lebih berkesan.

Senarai Penuh Kabinet Abdullah Badawi :

Perdana Menteri: Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi

Timbalan Perdana Menteri: Dato' Seri Najib Tun Razak

JABATAN PERDANA MENTERI

Menteri : Tan Sri Bernard Dompok
Menteri: Dato' Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz
Menteri: Dato' Ahmad Zahid Hamidi
Menteri: Dato' Zaid Ibrahim (senator)
Menteri: Dato' Amirsham A Aziz (senator)

Timbalan: Dato' Johari Baharum
Timbalan: Dato' Dr Mashitah Ibrahim (senator)
Timbalan: S K Devamany
Timbalan : Dato' Hasan Malek

KEMENTERIAN DALAM NEGERI

Menteri : Dato' Seri Syed Hamid Albar

Timbalan : Dato' Chor Chee Heung
Timbalan : Dato' Wan Ahmad Farid Wan Salleh (senator)

KEMENTERIAN KEWANGAN

Menteri : Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi
Menteri II : Tan Sri Nor Mohamed Yakcop

Timbalan : Dato' Ahmad Husni Mohamad Hanadzlah
Timbalan : Dato' Kong Cho Ha

KEMENTERIAN PENGANGKUTAN

Menteri : Dato' Ong Tee Keat

Timbalan : Dato' Anifah Aman

KEMENTERIAN KERJA RAYA

Menteri : Dato' Ir. Mohd Zin Mohamed

Timbalan : Dato' Yong Khoon Seng

KEMENTERIAN PERUSAHAAN PERLADANGAN DAN KOMODITI

Menteri : Dato' Peter Chin Fah Kui

Timbalan : A Kohilan Pillay (senator)

KEMENTERIAN TENAGA, AIR DAN KOMUNIKASI

Menteri : Dato' Shaziman Abu Mansor

Timbalan : Dato' Joseph Salang Gandum

KEMENTERIAN PERDAGANGAN ANTARABANGSA DAN INDUSTRI

Menteri : Tan Sri Muhyiddin Yassin

Timbalan : Dato' Liew Vui Keong
Timbalan : Dato' Jacob Dungau Sagan

KEMENTERIAN PERTANIAN DAN INDUSTRI ASAS TANI

Menteri : Dato' Mustapa Mohamed

Timbalan : Dato' Rohani Abdul Karim

KEMENTERIAN PERDAGANGAN DALAM NEGERI DAN HAL EHWAL PENGGUNA

Menteri : Dato' Shahrir Abdul Samad

Timbalan : Jelaing anak Mersat

KEMENTERIAN PELAJARAN

Menteri : Dato' Hishammuddin Tun Hussein

Timbalan : Dato' Dr Wee Ka Siong
Timbalan : Dato' Razali Ismail

KEMENTERIAN PENERANGAN

Menteri : Dato' Ahmad Shabery Cheek

Timbalan : Dato' Tan Lian Hoe

KEMENTERIAN PERPADUAN, KEBUDAYAAN, KESENIAN DAN WARISAN

Menteri : Dato' Shafie Apdal

Timbalan : Teng Boon Soon

KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA

Menteri : Dato' Dr. S Subramaniam

Timbalan : Dato' Noraini Ahmad

KEMENTERIAN SAINS TEKNOLOGI DAN INOVASI

Menteri : Dato' Dr Maximus Ongkili

Timbalan : Fadillah Yusof

KEMENTERIAN PERUMAHAN DAN KERAJAAN TEMPATAN

Menteri : Dato' Ong Ka Chuan

Timbalan : Dato' Robert Lau Hoi Chew
Timbalan : Dato' Hamzah Zainudin

KEMENTERIAN PERTAHANAN

Menteri : Dato' Seri Mohd. Najib Tun Razak

Timbalan : Dato' Wira Abu Seman Yusop

KEMENTERIAN KEMAJUAN LUAR BANDAR DAN WILAYAH

Menteri : Tan Sri Muhammad Muhd Taib

Timbalan : Tan Sri Joseph Kurup
Timbalan : Joseph Entulu anak Belaun

KEMENTERIAN LUAR NEGERI

Menteri : Dato' Seri Dr Rais Yatim

Timbalan : Dato' Seri Tengku Azlan Abu Bakar

KEMENTERIAN BELIA DAN SUKAN

Menteri : Dato' Ismail Sabri Yaakob

Timbalan : Wee Jeck Seng

KEMENTERIAN KESIHATAN

Menteri : Dato' Liow Tiong Lai

Timbalan : Dato' Dr. Abdul Latiff Ahmad

KEMENTERIAN PEMBANGUNAN USAHAWAN DAN KOPERASI

Menteri : Dato' Noh Omar

Timbalan : Dato' Saifuddin Abdullah

KEMENTERIAN PEMBANGUNAN WANITA,KELUARGA DAN MASYARAKAT

Menteri : Dato' Dr Ng Yen Yen

Timbalan : Noriah Kasnon

KEMENTERIAN PELANCONGAN

Menteri : Dato' Seri Azalina Othman Said

Timbalan Menteri : Dato' Seri Sulaiman Abdul Rahman Abdul Taib

KEMENTERIAN WILAYAH PERSEKUTUAN

Menteri : Dato' Zulhasnan Rafique

Timbalan Menteri : Dato' M Saravanan

KEMENTERIAN PENGAJIAN TINGGI

Menteri : Dato' Seri Khaled Nordin

Timbalan Menteri : Dato' Dr Hou Kok Chung
Timbalan Menteri : Dato' Idris Haron

KEMENTERIAN SUMBER ASLI DAN ALAM SEKITAR

Menteri : Dato' Douglas Uggah Embas

Timbalan Menteri : Dato' Seri Panglima Abdul Ghapur Salleh - mr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...