Monday, September 03, 2007

Sisi lain penjelasan gambar siswi muslim memegang anjing & babi

Berkenaan perkara ini, banyak pndangan dikemukakan dan paling nyata ialah pndangan sdr. Dr. Dzulhamka (posting bawah) mengenai isu ini. Ada beberapa pandangan balas tentang perkara berkenaan yg disiarkan melalui internet.

Kat sini bukanlah nak sentuh pasal pandangan-pandangan tu.

Baru-baru ni (khamis minggu lps) ada kesempatan utk jumpa salah sorang sahabat yg baru bergelar dr. Vet (junior dr. Hamka). Bila ditanya dari sudut berkenaan isu ini, beberapa pendedahan dibuat oleh beliau. Memandangkan student Vet tdk ramai, beliau juga kenal muslimah yg tersiar gambarnya memegang binatang2 berkenaan.

Menurut sahabat ini...

[1] Muslimah berkenaan amat tertekan terhadap apa yang berlaku terhadap dirinya.
[2] Gambar-gambar yang disiarkan berkenaan sebenarnya illegally retrieved dp milik peribadi muslimah itu (tak dinyatakan dr mana sama ada friendster/myspace). Milik peribadi bukanlah utk ditayang2kan.
[3] Tidak timbul isu memberikan fitnah kpd umat Islam jika pemilik gambar berkenaan memang tidak berniat utk menyebarkan gambar berkenaan, sebaliknya ada pihak lain dengan niat tertentu cuba menyebarkan gambar-gambar berkenaan.
[4] Di kalangan student Vet, memegang anjing dan babi adalah lumrah mereka. Mereka byk bergambar bersama bukan saja dgn kedua-dua jenis haiwan berkenaan bahkan haiwan2 lain juga. Biasanya, akan ada shots dp byk2 shots gambar yg bersifat peribadi, unofficial, ada pose-pose bermotif peribadi selain dp gambar2 formal utk laporan, tugasan akademik... itu adalah kebiasaan, dan kebanyakan gambar tidak formal disimpan oleh diri mereka sendiri sebagai milik peribadi yg bukan utk disebar2kan.
Diharap penjelasan ini dapat mengubah persepsi negatif terhadap penyiaran gambar-gambar berkenaan.

Terima kasih.

No comments: