Monday, December 24, 2007

Al-Fatihah buat adik Kak Nurul

Sama-sama sedekahkan Al-Fatihah kepada adik bongsu lelaki kak ipar saya, Kak Nurul (Nurul Syahnnizzah bt Abdul Rahman), isteri Izzuddin (Tengku Izzuddin), yang telah pulang ke rahmatullah pada tengah hari tadi di rumah kak Nurul di Keramat AU-4

Semoga roh arwah yg baru berusia 20 tahun dicucuri rahmat. Amin.

Senior2 PMIUPM mesti kenal kak Nurul n abe Izzuddin..

Sunday, December 23, 2007

Kenduri Kesyukuran Izam di Kelantan

Alhamdulillah, segalanya berjalan lancar.

Pengantin perempuan sampai ke rumah pada pukul 2.30 petang.

Terima kasih kepada sahabat-sahabat yang datang, memang tak ajak ramai pun.

Ramai juga tetamu datang, dari mula majlis 12 tgh yang masa gulai tak siap lagi pun dah ada orang datang, hingga maghrib semalam mungkin dalam 400-500 orang kot...tak pastilah...

Yang datang (ikut turutan...) - peje, pok din, zahid, yadi, suhaizi, wana, e-pu, kembar2 wani & nani dan je.

Tuesday, December 04, 2007

Majlis Perasmian Penubuhan Dewan Pemuda PAS Kawasan Putrajaya

Penubuhan Dewan Pemuda PAS Kawasan Putrajaya telah selamat sejahtera dimasyhurkan dengan izin ALLAH SWT pada hari Ahad yang lalu, 2 Disember 2007 di Putrajaya. Majlis penubuhan berkenaan dirasmikan oleh al-Fadhil al-Ustaz Nasruddin Hasan at-Tantawi, Timbalan Ketua, Dewan Pemuda PAS Pusat.

Turut menyertai majlis berkenaan ialah Ketua Pemuda PAS Wilayah Persekutuan saudara Kamaruzaman Mohamad, Timbalan Yang di-Pertua PAS Kawasan Putrajaya, Ketua-ketua Pemuda Kawasan serta beberapa orang pemerhati-pemerhati dari PAS Kawasan sekitar Kuala Lumpur.

Berita penuh boleh dilayari di laman tranungkite.net ini.

Apa yang menarik perhatian penulis ialah penjelasan al-Fadhil al-Ustaz Nasruddin berkenaan dengan penyertaan dalam pilihan raya dan demokrasi. Bagi mereka yang tidak yakin dengan pola perjuangan PAS yang menyertai sistem demokrasi berpilihan raya di Malaysia ini, penerangan dalam video petikan ucapan di bawah akan membantu mereka lebih jelas tentang perkara ini.

Friday, November 30, 2007

Jemputan ke majlis walimah Izam

Dijemput semua sahabat yang mengenali diri ini ke majlis walimah abang aku/saya/ana/kawe seperti yang tertera di bawah (klik utk besarkan kad):



Majlis sebelah pengantin perempuan di Kuala Penyu, Sabah pada Ahad 9/12/2007.



Majlis kenduri kesyukuran sebelah pengantin lelaki di Kampung But, Ketereh, Kota Bharu, Kelantan pada Ahad 23/12/2007



Semoga majlis ini mendapat limpah rahmat dp ALLAH SWT. Amin.

Friday, November 16, 2007

Perhimpunan Aman BERSIH dari kaca mata tebalku ini...

Alhamdulillah partially uploaded....lewat seminggu baru dapat upload and update ke dalam blog ni. Sorry lah bagi kawan-kawan yang menunggu...Masa yg tidak mengizinkan utk segera upload, di samping kemudahan internet yg terbatas di rumah...Juga, kat pejabat tak boleh akses YouTube. Google Video laa jadik alternatif.

Hopefully video ke-3 di bawah mampu mengubah persepsi terhadap himpunan ini. Nak berhimpun punyalah susah, Dr Hatta nak annouce suruh bersurai pun mula-mulanya polis tu tak bagi. Apa laa polis ni.

Jangan biarkan warna kuning menenggelamkan ibu kota sekali lagi. Waraslah sikit SPR & Pak Lah!

Galeri gambar ada di sini...tak sempat ambil banyak pun...

Perhimpunan Aman anjuran BERSIH


Video yang sempat diambil
Dalam tren komuter.


Menunggu di Masjid Jamek


Bersurai juga kami. Ini himpunan aman. Lihatlah gelagat polis...


Dengan baik kami undur diri.


Asalnya hari tu nak gerak dengan motor, tapi dalam area pukul 10-11.30pagi tu ada beberapa sms yang membantutkan hasrat berkenaan. Maka pergilah ke tempat berhimpun dengan komuter, than transit di Bdr Tasik Selatan, tukar LRT ke Masjid Jamek.

Memang ramai org di luar LRT tu. Sebabkan ramainya orang, dapat naik LRT selepas satu gerombolan manusia naik...means an LRT after that. Tak ramai sangat org. Sampai di satu stesen tu 2,3 org polis naik. Nasib baik pakai baju cheetah ni...t BERSIH ada kat dalam. tak nampaklah sangat.

Sampai di masjid jamek, takda sekatan lagi. Alhamdulillah sempat. Lambat sikit je akan kena block dah entry masuk ke Masjid Jamek dr LRT station tu.

Thursday, November 01, 2007

Faktor yang memudahkan seseorang itu bangun untuk berqiyamullail

Faktor yang memudahkan seseorang itu boleh bangun untuk berqiyamullail (Insya ALLAH)

Menurut Syeikh Muhammad Solih al-Munajjid, terdapat beberapa faktor penting yang dilihat boleh membantu umat Islam untuk bangun bagi melakukan solat di tengah malam seperti di bawah ini:

  1. Ikhlas kepada Allah dalam setiap tindakan yang dilakukan bagi meraih keredaan-Nya, iaitu melakukan solat malam dengan merahsiakannya daripada pengetahuan orang ramai, ia bertujuan supaya tidak ada rasa riak dalam diri.
  2. Hendaklah bagi orang yang melakukan solat malam itu mempunyai perasaan dalaman, bahawa Allah SWT menjemputnya untuk bangun di tengah malam.
  3. Mengetahui sedalam-dalamnya ilmu mengenai kelebihan bangun di tengah malam berdasarkan pengajian dan perbincangan.
  4. Memerhati kepada kesungguhan individu-individu terdahulu daripada kita yang istiqamah dan iltizam melakukan qiyamullail khususnya para solihin di kalngan para sahabat dan ulama.
  5. Tidur di atas lambung sebelah kanan akan memudahkan seseorang itu boleh bangun di tengah malam seperti yang ditunjukkan oleh baginda Rasulullah s.a.w.
  6. Tidur dalam keadaan berwuduk seperti ditegaskan oleh Rasulullah; "Apabila anda hendak masuk tidur, berwuduklah seperti untuk menunaikan solat." Hadis riwayat Imam Bukhari dan Muslim daripada al-Barra Bin Azib.
  7. Bersegera masuk tidur (tidur di awal waktu) terutama lepas solat Isyak seperti amalan yang dilakukan oleh Rasulullah s.a.w.
  8. Berzikir dengan wirid-wirid yang Ma'thur seperti Ma'thurat sebelum tidur, kerana ia menjadi benteng diri daripada kejahatan Syaitan dan membantu untuk mudah bangun, atau ayat-ayat pilihan dari al-Quran, baca doa tidur, membaca tiga Qul dan sebagainya.
  9. Seboleh-bolehnya tidur sebentar di siang hari yang dikenali sebagai 'Qailulah', iaitu sebelum masuk waktu Zohor atau selepasnya, ala kadar setengah jam.
  10. Elak daripada banyak makan dan minum, kerana ia boleh membantutkan hasrat untuk bangun di tengah malam.
  11. Bertekad sedaya upaya untuk bangun malam dalam apa jua keadaan.
  12. Menjauhkan dosa dan maksiat, kerana ia dikenal-pasti sebagai penghalang pertama dan utama dari mudah untuk bangun di tengah malam.
  13. Membuat perhitungan diri (muhasabah) jika tidak mampu untuk bangun di tengah malam.
Ketahuilah wahai saudara-saudaraku sekalian!

Qiyamullail adalah ibadat yang menghubungkan hati kita dengan Allah selain ia adalah sunnah muakkadah yang sangat dianjurkan oleh Nabi s.a.w. Baginda bersabda : "Hendaklah kamu lakukan solat di tengah malam, sesungguhnya ia merupakan kebiasaan kepada orang-orang soleh sebelum kamu, ia boleh mendekatkan kamu kepada Tuhan kamu, ia juga penghapus segala dosa, penghalang daripada terjebak kepada maksiat dan dosa dan penawar kepada penyakit yang ada di tubuh." Hadis riwayat Imam Ahmad dan Tirmizi.

--
~ cited from egroup PMIUTM utk aku yg susah bangun malam ~

Wednesday, October 10, 2007

Salam 'Idulfitri, Maaf Zahir dan Batin

Assalamu'alaikum Warahmatullah

Alhamdulillah

Lama sudah tak menulis dan sepanjang tempoh berkenaan, banyak peristiwa yang berlaku.

Di kesempatan ini, nak ucapkan Salam 'Idulfitri kepada sesiapa saja yang mengenali diri ini, jauh atau dekat, lama atau baru..Minta maaf zahir batin di atas segala salah dan silap yang dilakukan secara sengaja atau tidak.

Jemput kawan2 sahabat2 semua datang ke rumah pada hari raya pertama hingga raya keempat ini (Rabu dah masuk kerja balik)..bolehlah sembang2 nanti.

Kepada yang hantar kad raya, terima kasih banyak2 (ada 2,3 keping...). Ada la balasannya Insya ALLAH.

Kepada yg self-drive dalam journey berhari raya ni (balik kampung ke, ziarah ke) berhati-hatilah di jalan raya.

Masa makan kuih batang buruk tu, ingat2lah diri kat sini...tu fevret tu.....

Terima kasih.
------------------------
  • Reunion sek2 CIEP Marang 1st batch Isnin 08/10 di Restoran Selera Utara Berjaya Times Square (gambar ada dlm my Picasa Web Album)
  • Sala turun rumah 6-7/10 yg lps
  • minggu lps dpt surat confirmation kerja
  • pagi td dpt sms dp Zulhazmi, zaujah dia Kak Sri selamat melahirkan sorang baby boy di Kg Baru Medical Center tengahari Isnin semalam. Alhamdulillah..
  • kelik kelate awal2 pagi Khamis minggu ni Insya ALLAH...
  • Jazakumullah khairan kathiran likulli ashabul-a'izza' for the 23rd birthday wish previously..
  • Hari mengundi PR Kampus 26/9 lepas menyaksikan pelbagai suka duka kem pro mahasiswa..overall, kerusi bertambah sedikit...Alhamdulillah...
  • Ultraseven X makes its debut on TV screen in Japan on 5th October...huhu
  • The demerger of TM into FixedCo & RegionCo successfully commenced by TM's CEO Dato' Abdul Wahid Omar on 28/9...

PAS Putrajaya Edar Juadah Berbuka Puasa Kepada Orang Ramai

oleh: AJK Penerangan Pemuda PAS Kawasan Putrajaya

Selasa, 27 Ramadhan 1428H (10 Okt 2007)
- PAS Kawasan Putrajaya petang tadi telah mengambil inisiatif dan langkah yang progresif mendekati masyarakat Putrajaya bersempena bulan Ramadhan dan Syawal yang bakal menjelang sehari dua nanti. Seramai 10 orang Pemuda dan ahli PAS kawasan Putrajaya telah bekerjasama mengedarkan juadah berbuka puasa kepada mereka yang pulang kerja lewat petang.

Inisiatif ini diambil bagi membolehkan mereka yang pulang bekerja lewat petang dapat berbuka dengan lebih selesa disamping memberikan peluang kepada PAS Putrajaya untuk memberikan penerangan mengenai perkembangan dan aktiviti terkini PAS Putrajaya.

PAS Putrajaya juga turut melancarkan kutipan zakat fitrah sesama ahli dan orang ramai yang turut ingin menyalurkan bantuan secara langsung kepada masyarakat Putrajaya yang layak menerimanya. Sedar atau tidak, kedapatan segelintir keluarga kurang upaya dan keluarga miskin yang layak menerima bantuan zakat ini. Mereka seolah-olah terpinggir dari arus pembangunan mega bangunan dan kompleks kerajaan dan taman-taman rekreasi. Majlis mengagihkan bantuan zakat itu juga turut akan diadakan oleh PAS Putrajaya. Antara mereka yang menerima sumbangan zakat fitrah PAS Putrajaya pada tahun ini ialah sebuah keluarga yang kesemua ahlinya cacat penglihatan.

Sementara itu, Pesuruhjaya PAS Wilayah Persekutuan, Haji Mohammad Nor Mohamad sewaktu berucap di dalam ucapan penutup Majlis Berbuka Puasa PAS Putrajaya menegaskan bahawa PAS Putrajaya mempunyai peranan dan tanggungjawab yang besar untuk menegakkan kehidupan yang harmonis berlandaskan perintah Allah SWT. Ini katanya dari segi prasarana dan kemudahan yang ada di Putrajaya, kerajaan yang ada tidak serius menangani masalah sosial dan juga mengabaikan pendidikan agama anak-anak bilamana tiada satu pun sekolah agama kerajaan yang didirikan di Putrajaya. Beliau dipetik sebagai mengulangi kekecewaan kepada kerajaan dan JAKIM sempena lawatan kerja PAS Wilayah Persekutuan ke JAKIM sebelumnya.

Selain itu, PAS Putrajaya ingin mengambil kesempatan mengingatkan agar penghuni Putrajaya mengambil langkah-langkah keselamatan seperti meningkatkan tahap keselamatan rumah dan harta benda sempena cuti hari raya nanti. Juga beringat-ingat dan berhati-hati semasa memandu pulang ke kampung halaman untuk beraya nanti.

Akhirnya, PAS Putrajaya di sini mengajak para penghuni Putrajaya bermuhasabah di dalam bulan Ramadhan yang mulia ini dan melakukan perubahan yang besar di dalam Pilihanraya Umum ke-12 nanti. Tiada apa yang perlu dirisaukan lagi kerana SPR baru-baru ini telah menyatakan secara jelas penggunaan nombor siri pada kertas undi akan dimansuhkan. Ini pastinya akan memberikan rasa selamat dan selesa untuk anda menunaikan tanggungjawab sebagai pengundi yang bijak.

Akhir kata, PAS Putrajaya mengucapkan Selamat Hari Raya Edul Fitri 1428 Hijrah dan Maaf Zahir Batin.

"Selamatkan Demokrasi, Pulihkan Keadilan"

Tuesday, September 25, 2007

Majlis Iftar Perdana Alumni SMKA Falahiah

Sukacita dimaklumkan bahawa, program Iftar Perdana Al-Falah akan diadakan seperti berikut:

Tarikh: 11 Oktober 2007 / 29 Ramadhan 1428H - Khamis
Masa: Bermula 5.30 petang hingga 7.30 malam
Tempat: Hotel Raudah, Kota Bharu, Kelantan (Situated right opposite the PAS office)

Untuk mengesahkan kehadiran, sila hubungi ajk pelaksana program:
- En. Hanafi (019 9686583)
- En. Mohd Firdaus (017 9226641)
- En. Hafiz (012 9656358)
- En. Jazli (019 9166405)
- En. Firdaus @ Pdaq (019 9852382)
- En. Razif (013 9200311)

juga boleh menghantar emel ke alamat: alumni.smkafalahiah@gmail.com , atau layari weblog Al-Falah: http://alumnifalahiah.blogspot.com/

Semua bekas pelajar SMKA Falahiah adalah dijemput untuk menyertai serta memeriahkan lagi majlis ini.

Terima kasih.

Alhamdulillah

Semalam, pukul 7.09 ptg time duk kat rumah prepare nak buka puasa, Din hantar mesej, Kak Nurul dah selamat melahirkan seorang baby perempuan, 3.24kg normal, melalui normal delivery di Hospital Putrjaya.

Alhamdulillah syukur...

Thursday, September 13, 2007

Due baby ketiga Din & Kak Nurul

Selepas 'Alya & Ikhwan, Din dan Kak Nurul sekali lagi bakal menerima orang baru dlm keluarga mereka. Insya Allah 14/9 ni due Kak Nurul utk baby ke-3 mereka.

Doakan semuanya selamat dan dimudahkan urusan oleh ALLAH. Amin...

Monday, September 03, 2007

10 tech certifications that actually mean something

Original post can be obtained here.

This information is also available as a PDF download.
There are hundreds of tech certification programs and exams out there, some sponsored by software vendors, some by vendor-neutral organizations, and some by educational institutions. A number of them are easy to obtain — as evidenced by the many IT pros who list a three-line string of acronyms after their names. You pay your money and you take a multiple-choice test; if you pass, you’re in.
Others are excruciatingly difficult: Cost is high; eligibility to even take the exam is dependent on having years of experience, formal education, and/or sponsorship from others who already hold the title; and the exams are grueling, multi-day affairs that require hands-on performance of relevant tasks. Most are somewhere in between.
But which certifications really provide a measure of your knowledge and skills in a particular area? And which will really help you get a job or promotion? Here’s a look at 10 of the technical certifications that actually mean something in today’s IT job market.

#1: MCSE

The Microsoft Certified Systems Engineer (MCSE) certification suffered a bad reputation several years back when numerous people were memorizing the answers to exam questions from “brain dumps” posted by test-takers on the Internet and obtaining the certification without any real understanding of the technology.
Microsoft responded by replacing the knowledge-based multiple-choice questions with a variety of performance-related scenario questions that make it much more difficult to cheat. The difficulty level of the questions was escalated, and the number of exams required to obtain the certification was increased to seven.
The MCSE has consequently regained respect in many corners of the IT community and is a useful certification for demonstrating your expertise in Microsoft server products.

#2: MCA

In addition to making the MCSE exams more difficult, Microsoft has created many new certifications. The Microsoft Certified Architect (MCA) is the premiere Microsoft certification, designed to identify top experts in the industry. To obtain the MCA, you must have at least three years of advanced IT architecture experience, and you have to pass a rigorous review board conducted by a panel of experts.
There are a number of MCA programs. The infrastructure and solutions MCA certifications cover broad architecture skills, but there are also more technology-specific programs for messaging and database skills. There are currently fewer than 100 MCAs in the world, making this an elite certification.

#3: CCIE

The Cisco Certified Internetwork Expert (CCIE) is widely recognized as one of the most difficult to obtain (and expensive) IT certifications. Like the MCSE/MCA, it’s a vendor-sponsored certification, focusing on Cisco’s products.
The CCIE requires that you pass both a written exam and a hands-on lab. To sit for the written exam, you must pay $300 and choose from one of several tracks: Routing and Switching, Security, Storage Networking, Voice, and Service Provider.
You must pass the written exam before you’re eligible to take the lab exam. This is an eight-hour hands-on test of your ability to configure and troubleshoot Cisco networking equipment and software. The lab exams cost $1,250 each. This does not, of course, include travel expenses that may be necessary since the labs are conducted only in certain locations.
As if all that weren’t enough, you don’t get to rest on your laurels after obtaining the certification. CCIEs must recertify every two years or the certification is suspended.

#4: CCSP

Another Cisco exam that’s popular with employers in today’s security-conscious business world is the Cisco Certified Security Professional (CCSP). It focuses on skills related to securing networks that run Cisco routers and other equipment.
You’re required to pass five written exams and must recertify every three years by passing one current exam. Before you can take the CCSP exams, you must meet the prerequisites by obtaining one of Cisco’s lower-level certifications, either the Cisco Certified Network Associate (CCNA) or the Cisco Certified Internetwork Specialist (CCIP).

#5: CISSP

Security certifications confer some of the highest-paying jobs in IT today, and one of the most well-respected non-vendor specific security certifications is the Certified Information Systems Security Professional (CISSP). The organization that grants the CISSP is the (ISC)2, which was founded in 1989 and has issued certifications to more than 50,000 IT professionals.
Exam candidates must have at least four years of direct full-time work experience as a security professional. One year of experience can be waived if you have a four-year or graduate degree in information security from an approved institution. Another unique feature of the CISSP is that you must subscribe to the (ISC)2 code of ethics to take the exam.
Exam fees vary based on geographic region. In the United States, standard registration is $599 ($499 for early registration). You must recertify every three years by obtaining at least 120 hours of continuing professional education, and you must pay a yearly fee of $85 to maintain the certification. The exam is a six-hour test consisting of 250 multiple-choice questions.

#6: SSCP

For those who can’t meet the rigorous experience requirements to sit for the CISSP, the (ISC)2 also offers the Systems Security Certified Practitioner (SSCP) certification. SSCP candidates need have only one year of direct full-time security work experience. The exam consists of 125 multiple-choice questions, and you have three hours to complete it.
Those who pass the written exam must be endorsed by someone who holds a current (ISC)2 certification and will attest to the candidate’s professional experience or by an officer of the corporation or organization that employs you (owner, CEO, managing partner, CIO, etc.). As with the CISSP, you must recertify every three years by submitting proof of continuing education credits and paying an annual maintenance fee.

#7: GSE

Another popular and well-regarded security certification is the GIAC Security Expert (GSE), offered by the SANS Software Security Institute. Before you can attempt the GSE, you must complete three lower-level certifications: GIAC Security Essentials Certification (GSEC), GIAC Certified Intrusion Analyst (GCIA), and GIAC Certified Incident Handler (GCIH).
The lower-level certifications require passing multiple-choice exams, and at least two of the three certifications must be at the “Gold” level, which requires that in addition to the written exam, you submit a technical report that’s approved to be published in the SANS Reading Room. A personal interview is also part of the GSE qualification process.
Pricing depends on whether you take the exam as part of SANS self-study or conference training programs or challenge the exam. Without the training, each lower-level exam costs $899.

#8: RHCE/RHCA

Many companies are looking to save money by switching to Linux-based servers, but they need personnel who are trained to design, deploy, and administer Linux networks. There are a number of Linux certifications out there, but the Red Hat Certified Engineer (RHCE) certification has been around since 1999 and is well respected in the industry.
The exam is performance-based. You’re required to perform actual network installation, configuration, troubleshooting, and administration tasks on a live system. You have a full day (9:00 a.m. to 5:00 p.m.) to complete it. The cost is $749.
The Red Hat Certified Architect (RHCA) is an advanced certification that requires completion of five endorsement exams, each of which costs $749 and range from two to eight hours. Like the RHCE exam, they are hands-on skills tests. You must have the RHCE certification to take the RHCA exams.

#9: ITIL

For those who aspire to management positions in IT services, the Information Technology Infrastructure Library (ITIL) certifications provide demonstration of knowledge and skills involved in that discipline. There are three certification levels: Foundation, Practitioner, and Manager.
The Manager level certification requires completion of a rigorous two-week training program, and you must have the Foundation certification and five years of IT management experience. Then, you must pass two three-hour exams consisting of essay questions.

#10: Certifications for special situations

Many specialist exams are available in IT subcategories that can be helpful to those who want to specialize in those areas. Some of these include:
  • Health Insurance Portability and Accountability Act (HIPAA) compliance certification
  • Sarbanes-Oxley (SOX) compliance certification
  • Database administration certification
  • Wireless networking certifications
  • Voice over IP certifications
In addition, for those who have little or no experience in IT, entry-level certifications such as those offered by CompTIA may help you get a foot in the door as you start your IT career.

Sisi lain penjelasan gambar siswi muslim memegang anjing & babi

Berkenaan perkara ini, banyak pndangan dikemukakan dan paling nyata ialah pndangan sdr. Dr. Dzulhamka (posting bawah) mengenai isu ini. Ada beberapa pandangan balas tentang perkara berkenaan yg disiarkan melalui internet.

Kat sini bukanlah nak sentuh pasal pandangan-pandangan tu.

Baru-baru ni (khamis minggu lps) ada kesempatan utk jumpa salah sorang sahabat yg baru bergelar dr. Vet (junior dr. Hamka). Bila ditanya dari sudut berkenaan isu ini, beberapa pendedahan dibuat oleh beliau. Memandangkan student Vet tdk ramai, beliau juga kenal muslimah yg tersiar gambarnya memegang binatang2 berkenaan.

Menurut sahabat ini...

[1] Muslimah berkenaan amat tertekan terhadap apa yang berlaku terhadap dirinya.
[2] Gambar-gambar yang disiarkan berkenaan sebenarnya illegally retrieved dp milik peribadi muslimah itu (tak dinyatakan dr mana sama ada friendster/myspace). Milik peribadi bukanlah utk ditayang2kan.
[3] Tidak timbul isu memberikan fitnah kpd umat Islam jika pemilik gambar berkenaan memang tidak berniat utk menyebarkan gambar berkenaan, sebaliknya ada pihak lain dengan niat tertentu cuba menyebarkan gambar-gambar berkenaan.
[4] Di kalangan student Vet, memegang anjing dan babi adalah lumrah mereka. Mereka byk bergambar bersama bukan saja dgn kedua-dua jenis haiwan berkenaan bahkan haiwan2 lain juga. Biasanya, akan ada shots dp byk2 shots gambar yg bersifat peribadi, unofficial, ada pose-pose bermotif peribadi selain dp gambar2 formal utk laporan, tugasan akademik... itu adalah kebiasaan, dan kebanyakan gambar tidak formal disimpan oleh diri mereka sendiri sebagai milik peribadi yg bukan utk disebar2kan.
Diharap penjelasan ini dapat mengubah persepsi negatif terhadap penyiaran gambar-gambar berkenaan.

Terima kasih.

Monday, August 27, 2007

Penjelasan gambar siswi muslim memegang anjing & babi

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh

Kepada yang berkenaan,

Semoga sentiasa dalam lingkungan rahmat dan kasih sayang Allah swt. Saya merasa terpanggil untuk memberikan sedikit maklumbalas berkenaan beberapa gambar yang diedarkan menerusi internet yang menunjukkan seorang siswi Fakulti Perubatan Veterinar UPM yang bergambar berdekatan serta memegang/menyentuh anjing dan babi.

Email ini saya tulis secara panjang lebar dengan harapan huraiannya dapat difahami dengan jelas dan tidak disalah tafsirkan. TETAPI buat mereka yang tidak mempunyai masa yang banyak untuk membaca cukuplah saya katakan TIADA APA-APA MASALAH PADA GAMBAR TERSEBUT!. IA TIDAK MENGHINA ISLAM SEBALIKNYA MENERANGKAN BAHAWA UMAT ISLAM BOLEH MENYENTUH ANJING DAN BABI. ADALAH MENJADI TANGGUNGJAWAB MANUSIA SEBAGAI KHALIFAH UNTUK MENGURUSKAN KESELESAAN HIDUP HAIWAN INI DENGAN MEMASTIKAN KEBEBASAN DAN KESIHATANNYA TERJAGA.

Tiada nas yang mengatakan menyentuh anjing dan babi itu haram. Yang haram ialah memakannya. Kita perlu jelas pandangan Islam terhadap 2 makhluk ini. Kedua-duanya adalah ciptaan Allah, dan Allah tidak menjadikan sesuatu itu sia-sia, sebaliknya setiap sesuatu itu ada hikmahnya. Adakah Allah menciptakan anjing dan babi ini untuk dipandang hina oleh umatnya?

Sebelum meneruskan perbincangan, izinkan saya memberi sedikit pengenalan diri, saya merupakan salah seorang graduan Doktor Perubatan Veterinar tahun 2006. Kini menyambung pelajaran dalam bidang master fisiologi di Fakulti Perubatan Veterinar UPM semester pertama. Sebelum ini, bersekolah di Sek. Men. Keb. Agama Kuala Selangor. Saya bukanlah orang yang paling sesuai untuk memberi penjelasan kerana yang terbaik adalah mereka yang mendalami ilmu agama agar dapat menjelaskan dengan menyatakan nas-nas serta tafsiran yang tepat serta mendalam. Walaubagaimanapun saya akan cuba menjelaskan dengan pengetahuan agama sedikit yang saya ada dan hasil daripada perbincangan secara peribadi dengan ustaz-ustaz serta seminar yang pernah kami adakan di fakulti sendiri berkenaan dengan isu ini.

Pertamanya, sebagai seorang doktor veterinar (doktor haiwan) sememangnya kami mungkin akan berhadapan dengan situasi merawat anjing atau babi. Bagi doktor veterinar atau ringkasnya vet, yang bekerja di klinik-klinik haiwan kebanyakannya akan merawat anjing dan juga kucing. Walaubagaimanapun terdapat sesetengahnya yang menghadkan rawatan kepada kucing sahaja. Berkenaan dengan babi, kebiasaannya tiada vet muslim yang akan bekerja di ladang ternakan babi. Walaubagaimanapun, bagi vet yang bekerja di jabatan perkhidmatan haiwan, adakalanya mereka akan ke ladang ternakan babi untuk membuat pemeriksaan bagi memastikan ladang tersebut mengamalkan amalan pengurusan ladang yang baik supaya bebas daripada penyakit-penyakit berbahaya seperti penyakit Nipah yang merebak pada tahun 1999 yang turut membahayakan nyawa manusia. Terdapat juga vet yang bekerja di makmal yang memproses sampel-sampel yang datang daripada babi atau anjing seperti darah, najis, organ-organ dan sebagainya

Justeru, dalam kurikulum Doktor Perubatan Veterinar, pelajar akan terlibat mengendalikan anjing dan babi. Bermula dengan organ-organ haiwan tersebut dalam amali bagi subjek anatomi dan fisiologi sehinggalah kepada mengendali, merawat dan membuat post mortem terhadap haiwan tersebut secara seluruhnya apabila memasuki tahun para-klinikal dan klinikal. Secara umumnya saya bersetuju dengan perkataan "desensitization" yang digunakan oleh salah seorang yang menghantar email tersebut kepada saya. Sebagai vet, proses ini perlu kerana kami tidak sepatutnya jijik untuk merawat pesakit kami kerana itu merupakan tanggungjawab kami yang juga terkandung dalam ikrar yang dilafazkan oleh setiap vet ketika bergraduan.

Apabila memasuki tahun ke 4, pelajar vet akan mengikuti subjek pengenalan terhadap klinik. Dan subjek klinik pada tahun ke 5. dalam kedua-dua subjek ini pelajar akan dibahagikan kepada kumpulan-kumpulan yang kecil dan kumpulan – kumpulan ini akan bergilir membuat praktikal dalam amalan-amalan yang telah ditetapkan. Pelajar-pelajar ini akan membuat praktis selama seminggu dalam setiap amalan. Amalan-amalan ini termasuklah amalan haiwan kesayangan yang melibatkan rawatan terhadap anjing dan amalan ternakan babi yang memerlukan pelajar ke ladang ternakan babi untuk membuat pemerhatian, diagnosis penyakit serta rawatan. Daripada apa yang saya lihat, gambar-gambar yang diedarkan menerusi internet itu adalah gambar yang diambil oleh pelajar ketika praktikal sama ada dalam subjek pengenalan klinik atau subjek klinik ini. Pada pandangan saya, pelajar itu berkongsi gambar – gambar tersebut secara umum dalam internet bukanlah bertujuan menghina agama atau sebagainya, sebaliknya sekadar berkongsi suatu pengalaman yang mungkin tidak dilalui oleh orang ramai.

Berkenaan dengan isu menyentuh, memegang, merawat anjing dan babi yang dikategorikan sebagai najis "mughollazoh" iaitu najis berat dalam feqah, ianya bukanlah haram seperti mana yang dikatakan oleh sesetengah masyarakat melayu. Ramai yang bertanya kepada saya bagaimana saya sebagai seorang muslim boleh menyentuh anjing dan babi yang haram disentuh?. Berdasarkan pelajaran feqah yang saya pelajari sejak sekolah rendah agama hinggalah sekolah menengah, menyentuh najis "mughollazaoh" tidak haram. Apa yang dinyatakan oleh hukum feqah ialah apabila kita menyentuh najis "mughollazoh" kita dikehendaki menyucikannya dengan bersamak iaitu membasuh dengan air yang telah dicampurkan dengan tanah sekali dan membilasnya dengan air "musta'mal" (air yang bersih dan suci) sebanyak 6x. Yang haram berkaitan dengan anjing dan babi ialah memakannya bukan menyentuhnya.

Sebagai seorang melayu, saya maklum pandangan masyarakat melayu yang merasakan 'geli' atau jijik terhadap anjing dan babi. Mungkin ini adalah disebabkan nilai yang diwarisi daripada ibubapa yang mungkin berasal daripada usaha untuk mengelak daripada tersentuh anjing dan babi yang mana proses menyucikannya dilihat sebagai agak leceh dan jika tidak dilakukan akan menjejaskan ibadah. Saya sendiri, walaupun telah jelas berkenaan dengan hukum menyentuh anjing dan babi, merasa kekok dan sedikit 'geli' apabila kali pertama memegang jantung babi apatah lagi ketika kali pertama mengangkat anjing untuk diletakkan di atas meja pemeriksaan yang mana tekniknya memerlukan kita merapatkan badan anjing tersebut ke badan sendiri kerana itu merupakan teknik yang selamat bagi mengelakkan kecederaan yang tidak dingini dalam proses mengangkat tersebut. Namun, kita perlu jelas pandangan Islam terhadap 2 makhluk ciptaan Allah ini. Adakah Allah menciptakan anjing dan babi ini untuk dipandang hina kerana itu ianya diistilahkan sebagai najis berat? Jika ya mengapa terdapat hukum feqah yang menyatakan haiwan buruan yang dibunuh oleh anjing buruan yang terlatih halal dimakan dengan syarat pemburu berniat kerana Allah ketika melepaskan anjing buruan tersebut. Bagaimana pula dengan kisah seorang pelacur yang diampunkan dosanya dan dimasukkan ke dalam syurga hanya kerana memberi minum kepada seekor anjing yang kehausan dengan menggunakan kasutnya?

Anjing dan babi juga merupakan makhluk ciptaan Allah yang mana termasuk dalam tanggungjawab manusia sebagai khalifah di mukabumi untuk menguruskannya. Sebagai makhluk ia juga seperti manusia memerlukan makanan apabila ia lapar, minuman apabila haus dan ia perlukan rawatan apabila ia sakit, walaupun mungkin dari sudut keutamaannya berbeza dengan manusia. Justeru saya melihat apa yang dipelajari oleh vet berkenaan dengan anjing dan babi serta kewajipan merawatnya termasuk dalam perkara fardhu kifayah dan ia memenuhi sebahagian tanggungjawab manusia sebagai khalifah.

Walaubagaimanapun menjadi tanggungjawab vet untuk mengetahui tuntutan agama yang perlu dipenuhi dalam kerjayanya. Vet dan pelajar doktor perubatan veterinar perlulah berhati-hati dan tidak sambil lewa dalam soal kesucian tubuh badan dan pakaian kerana ianya akan menjejaskan ibadah. Yang terbaik ialah mengasingkan pakaian kerja dengan pakaian harian terutamanya pakaian untuk solat jika tidak mahu menyamak pakaian kerana khuatir pakaian akan rosak dan sebagainya. Bagi orang awam pula tidak perlu risau kerana najis ini "tidak berjangkit" maksudnya jika seorang vet hanya membasuh tangannya dan telah membersihkan zat najis tersebut selepas bertugas tetapi masih belum menyamak tangannya, ia tidak "berjangkit" jika anda bersalaman dengannya kerana tiada zat najis (warna, bau dan rasa) pada tangan vet tersebut. Tetapi vet tersebut perlu menyucikan tangannya dengan bersamak sebelum solat. Hal yang sama jika anda bersalaman dengan orang bukan Islam yang mungkin memelihara anjing di rumahnya. Begitu juga dengan tapak kasut anda yang memijak mukabumi yang pernah dipijak oleh anjing atau babi. Tidak perlu risau dan terlalu was-was selagi tiada zat najis. Walaubagaimanapun terdapat cadangan daripada sesetengah ustaz untuk menyamak seluruh badan sekali sekala bagi orang awam dan mungkin berkala bagi vet seperti sebulan sekali supaya jika terdapat najis "mughollazoh" pada badan yang tidak diketahuinya, ia dapat disucikan. Namun saya kira ini adalah sekadar satu pandangan bukan kewajipan yang baik untuk mereka yang was-was praktikkan. Sebenarnya terdapat pelbagai persoalan - persoalan yang timbul yang berkait dengan kerjaya vet seperti bagaimana vet muslim merawat kuda yang terlibat dalam lumba kuda, apakah hukumnya?, bagaimana pula dengan bayaran upah perkhidmatan yang diterimanya?adakah ianya halal? Begitu juga jika vet muslim memberi perkhidmatan nasihat untuk memperbaiki usaha perladangan babi, bagaimanakah hukumnya? Adakah ianya berdosa kerana membantu orang memakan babi? Bagaimana jika membuat pembedahan yang panjang sehingga terlepas solat? Adakah sama seperti pembedahan manusia yang membolehkan solat tersebut dijamakkan? Banyak lagi soalan-soalan yang datang samada daripada orang awam, dikalangan vet atau pelajar vet sendiri yang saya sendiri tidak mampu menjawabnya dengan ilmu agama yang cetek ini. Saya kira perkara yang sama juga berlaku atau akan berlaku dalam bidang kerjaya anda jika anda mencarinya…ini kerana Islam itu adalah cara hidup yang syumul, elemennye terdapat dalam semua bidang, dan yang indahnya, Islam sudah pun ada jawapannya, terpulang pada kita untuk menyelidik dan memahaminya dengan panduan dan tunjuk ajar daripada mereka yang ahlinya.

Akhirnya, sebagai seorang muslim, marilah kita bersama mengambil tanggungjawab untuk memperbetulkan salah faham masyarakat khasnya masyarakat melayu berkaitan dengan isu ini. Perkara ini banyak dipertikaikan oleh masyarakat yang bukan Islam terutamanya mereka yang kuat memegang nilai kebajikan haiwan. Seorang senior saya dalam projek tahun akhirnya yang berkenaan dengan kebajikan haiwan, menjalankan satu soal selidik. Salah satu daripada soalannya adalah " jika anda melihat seekor anjing yang tersepit kakinya, adakah anda akan menolong melepaskan kakinya? Nyatakan alasan bagi setiap jawapan anda". Sebagai seorang muslim saya merasa sedih dan malu apabila terdapat satu jawapan yang menyatakan "Tidak, kerana saya seorang Islam". Senario ini harus kita ubah kerana sebagai seorang Islam kita perlu menjaga 3 hubungan iaitu hubungan dengan Allah, hubungan sesama manusia dan hubungan dengan makhluk yang lain. Sesungguhnya Islam itu syumul, segalanya sudah pun digariskan panduannya, terpulang kepada kita untuk mencari, memahami dan mengamalkannya. Wallahua'lam

Saya mengalu – alukan mereka yang ingin mengemuka pandangan, memperbetulkan fakta atau berkongsi maklumat baru berkenaan dengan hal ini. Anda bolehlah menghantar email kepada lapanjuta@yahoo.co.uk. Sekian moga bermanfaat untuk semua. Terima kasih.

Dr. Mohd Dzulhamka Kamaluddin

DVM, UPM

Disemak oleh,

Prof. Dr. Rasedee Abdullah

Pensyarah

Fakulti Perubatan Veterinar

Universiti Putra Malaysia

Tuesday, August 07, 2007

Anugerah pada Anwar, Persatuan Silat Pusaka Gayong digertak pimpinan Umno

Mohd Sabri Said
Tue | Aug 07, 07 | 03:32:18 PM

PERMATANG PAUH, 7 Ogos (Hrkh) - Setiausaha Agung Pertubuhan Seni Silat Pusaka Gayung Malaysia, Cikgu Majid Mat Isa digertak oleh beberapa individu tertentu agar menarik balik pengtabalan Dato' Seri Anwar Ibrahim sebagai Ketua Imam Khalifah Besar Pertubuhan Seni Silat Pusaka Gayung semalam.
Program yang diadakan di pekarangan Yayasan An-Nahdhoh, Penanti, Bukit Mertajam berjalan lancar walaupun ada gangguan daripada individu tertentu yang berlatar belakang politik pemerintah dan Special Branch (SB).
Image"Hairan sungguh politik melayu nak tabalkan orang yang pernah difitnah walaupun amanah pun sukar berbagai alasan diberikan. Tetapi, saya tegaskan bahawa saya tetap laksanakan demi amanah perguruan kami iaitu Dato' Mior Abdul Rahman Daeng Kuning Mohd Hashim, " ujarnya mengulas tindakan beberapa orang kepimpinan Umno yang membantah pertabalan Dato' Seri Anwar.
Kata beliau, seni mempertahankan diri bukan gelanggang politik sempit yang boleh menaik atau menjatuhkan seseorang sebaliknya bermatlamat memartabatkan anugerah Ilahi terhadap bangsa Melayu.
Ujarnya, beliau menafikan pandangan sekelompok kepimpinan negara yang khuatir Dato' Seri Anwar mempengaruhi supaya menyokongnya dalam pilihan raya umum yang dijangkakan tidak lama lagi.
Beliau memuji sikap yang ditunjukkan oleh Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi semasa pertemuan singkat dalam majlis di Balik Pulau baru-baru ini di mana beliau sendiri menyarankan dilakukan asalkan bermanafaat.
"Orang nombor satu negara memberi lampu hijau kenapa pula ada sekumpulan lain lebih sudu dari bubur, " tegasnya.
Di Negeri Kedah pun, beberapa orang kepimpinan negeri mendesaknya agar membatalkan pertabalan Dato' Seri Anwar jika mahu meneruskan perkhidmatan sebagai Pengawal Peribadi Keselamatan Khas di Syarikat Perbadanan Kemajuan Negeri Kedah (PKNK) yang kebetulan tamat kontrak pada bulan Julai lepas.
Pada 2 Ogos lalu beliau sendiri dijemput oleh Menteri Besar Kedah, Dato' Seri Mazhir Khalid yang mendesaknya supaya membatalkan program tersebut kerana bimbang pengaruh bekas Timbalan Perdana Menteri itu.
"Kalau nak batal kontrak saya buatlah tetapi saya tetap dengan amanat itu lagipun Pak Lah sendiri memberi lampu hijau, " terang beliau. - mks.

Anwar Ibrahim ditabal Ketua Imam Khalifah Besar Pusaka Gayong Malaysia

Mohd Sabri Said
Tue | Aug 07, 07 | 03:13:06 PM

PERMATANG PAUH, 7 Ogos (Hrkh) - Dato' Seri Anwar Ibrahim ditabalkan sebagai Ketua Imam Khalifah Besar Persatuan Seni Silat Pusaka Gayung Malaysia semperna Seminar Memertabatkan Perpaduan Gayung yang diadakan di hadapan Yayasan An Nahdhoh, Kampung Petani, Kubang Semang, Bukit Mertajam petang semalam.
ImageMajlis pertabalan itu diberikan oleh Setiausaha Agung Pertubuhan Seni Silat Pusaka Gayung Malaysia, Cikgu Majid Mat Isa yang disaksikan oleh anak pengasas Seni Silat Gayung Malaysia, Dato' Mior Abdul Rahman Daeng Kuning Mohd Hashim iaitu Siti Fadhilah.
Menurut Cikgu Majid, ada dua aspek utama kenapa Dato' Seri Anwar ditawarkan ke pangkat tersebut iaitu pesanan Dato' Mior Abdul Rahman dan bekas Ketua Imam Khalifah Besar pertama pertubuhan ini, Dato' Haji Harun Idris.
"Tindakan menabalkan Dato' Seri Anwar bukan saya pandai-pandai lakukan sebaliknya amanat daripada Dato' Mior Abdul Rahman sebelum meninggal dunia pada tahun 1990 akibat sakit tua. Dia kata kamulah yang diharapkan jagalah gayung ni baik-baik dan pimpinlah adik-adik kamu terutamanya Badekul Zaman iaitu anak angkat Dato' Mior, " tegasnya pada Harakahdaily dan Malaysia Today.
ImageMaka sebab itu katanya, sesiapa pun yang cuba menghalang tindakan ini kena ubah persepsi agar jangan mengaitkan politik sempit dengan perpaduan yang hendak dilaksanakan menerusi seni mempertahankan diri.
Lagipun, semua yang terlibat seperti anak angkat Dato' Mior, Badek dan isteri kedua Dato' Mior mempersetujui cadangan itu,katanya.
"Selepas Dato' Harun meninggal Ketua Imam Khalifah Besar Persatuan silat ini kosong sehinggalah amanat ke dua datang dari mulut Dato' Mior sendiri supaya Dato' Seri Anwar diangkat menduduki singahsana itu, " katanya lagi.
Seramai 700 ahli persatuan silat ini berkampung di Yayasan An-Nahdhoh selama dua hari bermula petang Jumaat 3 Ogos lepas.
Selain dari seminar mereka berqiamulail, mendengar kuliah perdana oleh Ustaz Mutalib Maarof, persembahan seni gayung pusaka dan pembarisan gayung. - mks.

Tuesday, July 31, 2007

10 Medical Symptoms You Shouldn't Ignore

Unexplained Weight Loss

A 5% weight loss over the course of a month or a 10% weight loss over six months to a year shouldn't be ignored. It could be a sign of a number of health issues, including overactive thyroid, depression, liver disease or cancer. Seeing a doctor could make a difference in the effectiveness of your treatment.
Persistent Fever
A persistent, low-grade fever of more than 100.4 degrees should be cause for seeing a doctor if it lasts over a week. It could be a sign of an infection, such as endocarditis, which affects the inner lining of the heart. Some cancers also can cause prolonged fevers.
Shortness of Breath
Shortness of breath after climbing a flight of stairs is somewhat normal. You should be concerned, however, if you find yourself gasping for air when you're lying down--a possible sign of congestive heart failure. Other causes could include asthma, anxiety, panic attacks or a blood clot in the lungs.
Unexplained Changes in Bowel Habits
A change in your bowel habits could be a sign of a bacterial or viral infection, an inflammatory bowel disease or colon cancer. Consider seeing a doctor if you have severe diarrhea for more than two days, mild diarrhea lasting a week, constipation for more than two weeks or bloody diarrhea.
Short-term Loss of Vision, Speaking, Movement or Control
Immediate care is crucial for stroke victims. Watch out for sudden weakness or numbness of the face, arm or leg on one side of the body, sudden dimness, blurring or vision loss, and a loss of speech, including trouble talking or understanding speech. Other symptoms include a sudden or severe headache and sudden dizziness or a loss of balance.
Flashes of Light
Suddenly experiencing a sensation of flashing lights could be a sign of retinal detachment, when the retina separates from a thin layer of blood vessels called the choroid. Without prompt surgical attention, retinal detachment can cause permanent vision loss.
Feeling Full After Eating Very Little
If you're feeling full quicker than normal after eating or have persistent nausea or vomiting for a week, see a doctor. You could have a gastrointestinal disorder. The symptoms also could be caused by pancreatic, stomach or ovarian cancer.
Hot, Red or Swollen Joints
Swelling, especially during the summer, is common. It should be cause for concern, however, if it's affecting the joint and accompanied by a red appearance, heat and pain. These symptoms may point to an infection, which needs immediate treatment to prevent the spread of bacteria.
Mental Status Changes
Changes in your behavior or the way you think could be reason to see a doctor. These symptoms could be caused by an infection, head injury, stroke, low blood sugar or medications you're taking. Watch out for confused thinking, disorientation, sudden aggressive behavior and hallucinations.
New or More Severe Headaches
Don't ignore a sudden and severe headache, particularly if you are over 50. Headaches along with a fever, stiff neck, rash, mental confusion, seizure, vision changes, weakness, numbness, speaking problems, scalp tenderness or pain with chewing are also cause for concern. Causes may include stroke, blood vessel inflammation, meningitis, brain tumor, aneurysm or brain bleeding following head trauma.

(In Pictures: Medical Symptoms You Shouldn't Ignore http://www.forbes.com/2007/07/23/health-symptoms-doctor-forbeslife-cx_avd_0724health_slide_2.html?thisSpeed=15000 )

Thursday, July 19, 2007

Siapa Lelaki Dayus?

Siapa Lelaki Dayus?

Oleh

Zaharuddin Abd Rahman

www.zaharuddin.net

Jika sebelum ini saya menulis dua artikel berkenaan aurat dan wanita. Saya juga telah mendedahkan satu email yang mengandungi artikel berkenaan bahaya nafsu lelaki dan sebagai pengetahuan am buat para wanita. Walaubagaimanapun, tidak memadai info-info tersebut tanpa menyentuh satu lagi bab yang amat berkaitan dengannya.

Bab berkenaan suami dan tanggungjawab mereka terhadap isteri mereka dan anak-anak perempuan mereka.

Sebenarnya, bab ini agak panjang kerana terlalu banyak tanggung jawab suami dan ayah terhadap ahli keluarganya. Cuma bagi memudahkan kefahaman, tulisan ringkas ini akan fokus kepada satu isu terlebih dahulu. Iaitu siapa itu lelaki dayus yang dimaksudkan oleh Nabi SAW tidak akan masuk syurga.

Nabi SAW bersabda :-

ثلاثة لا ينظر الله عز وجل إليهم يوم القيامة: العاق لوالديه، والمترجلة، والديوث. رواه أحمد والنسائي

Ertinya : Tiga golongan yang Allah tidak akan melihat (bermakna tiada bantuan dari dikenakan azab) mereka di hari kiamat : Si penderhaka kepada ibu bapa, si perempuan yang menyerupai lelaki dan si lelaki DAYUS" ( Riwayat Ahmad & An-Nasaie: Albani mengesahkannya Sohih : Ghayatul Maram, no 278 )

Dalam sebuah hadith lain pula :

ثلاثةٌ قد حَرّمَ اللهُ - تَبَارَكَ وَتَعَالَى - عليهم الجنةَ : مُدْمِنُ الخمر ، والعاقّ ، والدّيّوثُ الذي يُقِرُّ في أَهْلِهِ الخُبْثَ . رواه أحمد والنسائي .

Ertinya : Tiga yang telah Allah haramkan baginya Syurga : orang yang ketagih arak, si penderhaka kepada ibu bapa dan Si Dayus yang membiarkan maksiat dilakukan oleh ahli keluarganya" ( Riwayat Ahmad )

Malah banyak lagi hadith-hadith yang membawa makna yang hampir dengan dua hadith ini. Secara ringkasnya, apakah dan siapakah lelaki dayus?

ERTI DAYUS

suami tiada kuasa?Dayus telah disebutkan dalam beberapa riwayat athar dan hadith yang lain iaitu :-

1) Sabda Nabi : -

وعن عمار بن ياسر عن رسول الله قال ثلاثة لا يدخلون الجنة أبدا الديوث والرجلة من النساء والمدمن الخمر قالوا يا رسول الله أما المدمن الخمر فقد عرفناه فما الديوث قال الذي لا يبالي من دخل على أهله

Ertinya : Dari Ammar bin Yasir berkata, ia mendengar dari Rasulullah SAW berkata : " Tiga yang tidak memasuki syurga sampai bila-bila iaiatu Si DAYUS, si wanita yang menyerupai lelaki dan orang yang ketagih arak" lalu sahabat berkata : Wahai Rasulullah, kami telah faham erti orang yang ketagih arak, tetapi apakah itu DAYUS? , berkata nabi : "IAITU ORANG YANG TIDAK MEMPERDULIKAN SIAPA YANG MASUK BERTEMU DENGAN AHLINYA (ISTERI DAN ANAK-ANAKNYA) - ( Riwayat At-Tabrani ; Majma az-Zawaid, 4/327 dan rawinya adalah thiqat)

Dari hadith di atas, kita dapat memahami bahawa maksud lelaki DAYUS adalah si suami atau bapa yang langsung tiada perasaan risau dan ambil endah dengan siapa isteri dan anaknya bersama, bertemu, malah sebahagiannya membiarkan sahaja isterinya dan anak perempuannya dipegang dan dipeluk oleh sebarangan lelaki lain.

2) Pernah juga diriwayatkan dalam hadith lain, soalan yang sama dari sahabat tentang siapakah dayus, lalu jawab Nabi:-

قالوا يا رسول الله وما الديوث قال من يقر السوء في أهله

Ertinya : Apakah dayus itu wahai Rasulullah ?. Jawab Nabi : Iaitu seseorang ( lelaki) yang membiarkan kejahatan ( zina, buka aurat, bergaul bebas ) dilakukan oleh ahlinya ( isteri dan keluarganya)

Penerangan Ulama Tentang Lelaki Dayus

Jika kita melihat tafsiran oleh para ulama berkenaan istilah Dayus, ia adalah seperti berikut :-

هو الذي لا يغار على أهله

Ertinya : "seseorang yang tidak ada perasaan cemburu (kerana iman) terhadap ahlinya (isteri dan anak-anaknya) (An-Nihayah,2/147 ; Lisan al-Arab, 2/150)

Imam Al-'Aini pula berkata : "Cemburu lawannya dayus" ( Umdatul Qari, 18/228 )

Berkata pula An-Nuhas :

قال النحاس هو أن يحمي الرجل زوجته وغيرها من قرابته ويمنع أن يدخل عليهن أو يراهن غير ذي محرم

Ertinya : cemburu ( iaitu lawan kepada dayus ) adalah seorang lelaki itu melindungi isterinya dan kaum kerabatnya dari ditemui dan dilihat (auratnya) oleh lelaki bukan mahram " (Tuhfatul Ahwazi, 9/357)

Disebut dalam kitab Faidhul Qadir :

فكأن الديوث ذلل حتى رأى المنكر بأهله فلا يغيره

Ertinya : Seolah-olah takrif dayus itu membawa erti kehinaan (kepada si lelaki) sehingga apabila ia melihat kemungkaran (dilakukan) oleh isteri dan ahli keluarganya ia tidak mengubahnya" ( Faidhul Qadir, 3/327 )

Imam Az-Zahabi pula berkata :-

فمن كان يظن بأهله الفاحشة ويتغافل لمحبته فيها فهو دون من يعرس عليها ولا خير فيمن لا غيرة فيه

Ertinya : Dayus adalah sesiapa yang menyangka ( atau mendapat tanda) bahawa isterinya melakukan perkara keji ( seperti zina) maka ia mengabaikannya kerana CINTAnya kepada isterinya , maka tiada kebaikan untuknya dan tanda tiada kecemburuan ( yang diperlukan oleh Islam) dalam dirinya" ( Al-Kabair, 1/62 )

Imam Ibn Qayyim pula berkata :-

قال ابن القيم وذكر الديوث في هذا وما قبله يدل على أن أصل الدين الغيرة من لا غيرة له لا دين له فالغيرة تحمي القلب فتحمى له الجوارح فترفع السوء والفواحش وعدمها يميت القلب فتموت الجوارح فلا يبقى عندها دفع البتة

Ertinya : Sesungguhnya asal dalam agama adalah perlunya rasa ambil berat (protective) atau kecemburuan ( terhadap ahli keluarga) , dan barangsiapa yang tiada perasaan ini maka itulah tanda tiada agama dalam dirinya, kerana perasaan cemburu ini menjaga hati dan menjaga anggota sehingga terjauh dari kejahatan dan perkara keji, tanpanya hati akan mati maka matilah juga sensitiviti anggota ( terhadap perkara haram), sehingga menyebabkan tiadanya kekuatan untuk menolak kejahatan dan menghindarkannya sama sekali.

Dayus adalah dosa besar

Ulama Islam juga bersetuju untuk mengkategorikan dayus ini dalam bab dosa besar, sehingga disebutkan dalam satu athar :

لَعَنَ اللَّهُ الدَّيُّوثَ ( وَاللَّعْنُ مِنْ عَلَامَاتِ الْكَبِيرَةِ فَلِهَذَا وَجَبَ الْفِرَاقُ وَحَرُمَتْ الْعِشْرَةُ)

Ertinya : Allah telah melaknat lelaki dayus ( laknat bermakna ia adalah dosa besar dan kerana itu wajiblah dipisahkan suami itu dari isterinya dan diharamkan bergaul dengannya) (Matalib uli nuha, 5/320 )

Walaupun ia bukanlah satu fatwa yang terpakai secara meluas, tetapi ia cukup untuk menunjukkan betapa tegasnya sebahagian ulama dalam hal kedayusan lelaki ini.

Petikan ini pula menunjukkan lebih dahsyatnya takrifan para ulama tentang erti dayus dan istilah yang hampir dengannya :

والقواد عند العامة السمسار في الزنى

Ertinya : Al-Qawwad ( salah satu istilah yang disama ertikan dengan dayus) di sisi umum ulama adalah broker kepada zina" (Manar as-sabil, 2/340 , rawdhatul tolibin, 8/186 )

Imam Az-Zahabi menerangkan lagi berkenaan perihal dayus dengan katanya :-

الديوث وهو الذي يعلم بالفاحشة في أهله ويسكت ولا يغار وورد أيضا أن من وضع يده على امرأة لا تحل له بشهوة

Ertinya : Dayus, iaitu lelaki yang mengetahui perkara keji dilakukan oleh ahlinya dan ia sekadar senyap dan tiada rasa cemburu ( atau ingin bertindak), dan termasuk juga ertinya adalah sesiapa yang meletakkan tangannya kepada seorang wanita yang tidak halal baginya dengan syahwat" (Al-kabair, 1/45 )

Cemburu Dituntut Islam & Jangan Marah

Ada isteri yang menyalahkan suami kerana terlalu cemburu, benar cemburu buta memang menyusahkan, memang dalam hal suami yang bertanya isteri itu dan ini menyiasat, saya nasihatkan agar isteri janganlah memarahi suami anda yang melakukan tindakan demikian dan jangan juga merasakan kecil hati sambil membuat kesimpulan bahawa suami tidak percaya kepada diri anda. Kerap berlaku, suami akan segera disalah erti sebagai 'tidak mempunyai kepercayaan' kepada isteri.

Sebenarnya, kita perlu memahami bahawa ia adalah satu tuntutan dalam Islam dan menunjukkan anda sedang memiliki suami yang bertanggungjawab dan sedang subur imannya.

Selain itu, bergembiralah sang suami yang memperolehi isteri solehah kerana suami tidak lagi sukar untuk mengelakkan dirinya dari terjerumus dalam lembah kedayusan. Ini kerana tanpa sebarang campur tangan dan nasihat dari sang suami, isteri sudah pandai menjaga aurat, maruah dan dirinya.

Nabi SAW bersabda :

من سعادة ابن آدم المرأة الصالحة

Ertinya : "Dari tanda kebahagian anak Adam adalah memperolehi wanita solehah ( isteri dan anak)" ( Riwayat Ahmad, no 1445, 1/168 )

Memang amat beruntung, malangnya tidak mudah memperolehi isteri solehah di zaman kehancuran ini, sebagaimana sukarnya mencari suami yang tidak dayus. Sejak dulu, agak banyak juga email dari pelbagai golongan muda kepada saya menyebut tentang keterlanjuran mereka secara 'ringan' dan 'berat', mereka ingin mengetahui cara bertawbat.

'Ringan-ringan' Sebelum Kahwin

Jika seorang bapa mengetahui 'ringan-ringan' anak dan membiarkannya, ia dayus. Ingin saya tegaskan, seorang wanita dan lelaki yang telah 'ringan-ringan' atau 'terlanjur' sebelum kahwin di ketika bercinta, tanpa tawbat yang sangat serius, rumah tangga mereka pasti goyah. Kemungkinan besar apabila telah berumah tangga, si suami atau isteri ini akan terjebak juga dengan 'ringan-ringan' dengan orang lain pula.

Hanya dengan tawbat nasuha dapat menghalangkan aktiviti mungkar itu dari melepasi alam rumah tangga mereka. Seterusnya, ia akan merebak pula kepada anak-anak mereka, ini kerana benih 'ringan-ringan' dan 'terlanjur' ini akan terus merebak kepada zuriat mereka. Awas..!!

Dalam hal ini, semua suami dan ayah perlu bertindak bagi mengelakkan diri mereka jatuh dalam dayus. Jagalah zuriat anda.

Suami juga patut sekali sekala menyemak hand phone isteri, beg isteri dan lain-lain untuk memastikan tiada yang diragui. Mungkin ada isteri yang curang ini dapat menyembunyikan dosanya, tetapi sepandai-pandai tupai melompat akhirnya akan tertangkap jua. Saya tahu, pasti akan ada wanita yang kata.

"habis, kami ini tak yah check suami kami ke ustaz?"

Jawabnya, perlu juga, cuma topic saya sekarang ni sedang mencerita tanggung jawab suami. Maka perlulah saya fokus kepada tugas suami dulu ye.

Cemburu seorang suami dan ayah adalah wajib bagi mereka demi menjaga maruah dan kehormatan isteri dan anak-anaknya.

Diriwayatkan bagaimana satu peristiwa di zaman Nabi

قَالَ سَعْدُ بْنُ عُبَادَةَ : لَوْ رَأَيْتُ رَجُلاً مَعَ امْرَأَتِي لَضَرَبْتُهُ بِالسّيْفِ غَيْرُ مُصْفِحٍ عَنْهُ ، فَبَلَغَ ذَلِكَ رَسُولَ اللّهِ صلى الله عليه على آله وسلم فَقَالَ : أَتَعْجَبُونَ مِنْ غَيْرَةِ سَعْدٍ ؟ فَوَ الله لأَنَا أَغْيَرُ مِنْهُ ، وَالله أَغْيَرُ مِنّي ، مِنْ أَجْلِ غَيْرَةِ الله حَرّمَ الْفَوَاحِشَ مَا ظَهَرَ مِنْهَا وَمَا بَطَن.

Ertinya : Berkata Ubadah bin Somit r.a : "Jika aku nampak ada lelaki yang sibuk bersama isteriku, nescaya akan ku pukulnya dengan pedangku", maka disampaikan kepada Nabi akan kata-kata Sa'ad tadi, lalu nabi memberi respond : "Adakah kamu kagum dengan sifat cemburu (untuk agama) yang dipunyai oleh Sa'ad ? , Demi Allah, aku lebih kuat cemburu (ambil endah dan benci demi agama) berbandingnya, malah Allah lebih cemburu dariku, kerana kecemburuan Allah itulah maka diharamkan setiap perkara keji yang ternyata dan tersembunyi.. " ( Riwayat Al-Bukhari & Muslim )

Lihat betapa Allah dan RasulNya inginkan para suami dan ayah mempunyai sifat protective kepada ahli keluarga dari melakukan sebarang perkara keji dan mungkar, khasnya zina.

BILA LELAKI MENJADI DAYUS?

Secara mudahnya cuba kita lihat betapa ramainya lelaki akan menjadi DAYUS apabila :-

1) Membiarkan kecantikan aurat, bentuk tubuh isterinya dinikmati oleh lelaki lain sepanjang waktu pejabat (jika bekerja) atau di luar rumah.

2) Membiarkan isterinya balik lewat dari kerja yang tidak diketahui bersama dengan lelaki apa dan siapa, serta apa yang dibuatnya di pejabat dan siapa yang menghantar.

3) Membiarkan aurat isterinya dan anak perempuannya dewasanya terlihat (terselak kain) semasa menaiki motor atau apa jua kenderaan sepanjang yang menyebabkan aurat terlihat.

4) Membiarkan anak perempuannya ber'dating' dengan tunangnya atau teman lelaki bukan mahramnya.

5) Membiarkan anak perempuan berdua-duaan dengan pasangannya di rumah kononnya ibu bapa 'spoting' yang memahami.

6) Menyuruh, mengarahkan dan berbangga dengan anak perempuan dan isteri memakai pakaian yang seksi di luar rumah.

7) Membiarkan anak perempuannya memasuki akademi fantasia, mentor, gang starz dan lain-lain yang sepertinya sehingga mempamerkan kecantikan kepada jutaan manusia bukan mahram.

8) Membiarkan isterinya atau anaknya menjadi pelakon dan berpelukan dengan lelaki lain, kononnya atas dasar seni dan lakonan semata-mata. Adakah semasa berlakon nafsu seorang lelaki di hilangkan?. Tidak sekali-sekali.

9) Membiarkan isteri kerja dan keluar rumah tanpa menutup aurat dengan sempurna.

10) Membiarkan isteri disentuh anggota tubuhnya oleh lelaki lain tanpa sebab yang diiktoraf oleh Islam seperti menyelematkannya dari lemas dan yang sepertinya.

11) Membiarkan isterinya bersalin dengan dibidani oleh doktor lelaki tanpa terdesak dan keperluan yang tiada pilihan.

12) Membawa isteri dan anak perempuan untuk dirawati oleh doktor lelaki sedangkan wujudnya klinik dan hospital yang mempunyai doktor wanita.

13) Membiarkan isteri pergi kerja menumpang dengan teman lelaki sepejabat tanpa sebarang cemburu.

14) Membiarkan isteri kerap berdua-duan dengan pemandu kereta lelaki tanpa sebarang pemerhatian.

Terlalu banyak lagi jika ingin saya coretkan di sini. Kedayusan ini hanya akan sabit kepada lelaki jika semua maksiat yang dilakukan oleh isteri atau anaknya secara terbuka dan diketahui olehnya, adapun jika berlaku secara sulit, suami tidaklah bertanggungjawab dan tidak sabit 'dayus' kepad dirinya .

Mungkin kita akan berkata dalam hati :-

" Jika demikian, ramainya lelaki dayus di kelilingku"

Lebih penting adalah kita melihat, adakah kita sendiri tergolong dalam salah satu yang disebut tadi.

Awas wahai lelaki beriman..jangan kita termasuk dalam golongan yang berdosa besar ini.

Wahai para isteri dan anak-anak perempuan, jika anda sayangkan suami dan bapa anda, janganlah anda memasukkan mereka dalam kategori DAYUS yang tiada ruang untuk ke syurga Allah SWT.

Sayangilah dirimu dan keluargamu. Jagalah dirimu dan keluargamu dari api neraka.

Akhirnya, wahai para suami dan ayah, pertahankan agama isteri dan keluargamu walau terpaksa bermatian kerananya. Nabi SAW bersabda :

من قتل دون أهله فهو شهيد

Ertinya : "Barangsiapa yang mati dibunuh kerana mempertahankan ahli keluarganya, maka ia adalah mati syahid" ( Riwayat Ahmad , Sohih menurut Syeikh Syuaib Arnout)

Sekian

Zaharuddin Abd Rahman

http://www.zaharuddin.net/

17 Julai 2007

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...