Friday, June 23, 2006

cara kita membaca mcm baca Al-Quran!

Membaca kunci pengetahuan.

Reading is the key of knowledge.

القراءة مفتاح العلوم

Mcm mana kita sekarang?

Kita, zaman skrg banyak dihidangkan dgn berita2 yang sumber2nya payah nak kita percaya. Terdapat segelintir masyarakat sekarang baca suratkhabar n percaya isi suratkhabar tu mcm baca Al-Quran! Sungguh2 percaya, hatta percaya kpd isi kandungan al-Quran pun tak de sesungguh tu…

Renung2 ayat Allah dlm surah al-Hujurat ayat 6, yang antara isi kandungannya menyuruh kita menyelidik berita2 yg datang dari orang2 yang fasik…bukan semua org fasik... cuma, sifat menyelidik tu dah semakin kurang. nak menyelidik nak kaji berita kena ada ilmu. pengalaman jugak byk membantu...

tlg laa tapis berita2 media massa kerajaan sekarang nih... sgt berat sebelah dan tidak adil...

hidup yang penuh dgn passwords...

Banyak laa password yang perlu diingat.. tp diri ini masih yakin, otak manusia mampu utk mengingat banyak perkara… Cuma dlm suasana kije yang semakin rushing dan mencabar ni banya perkara lain yang perlu diingat…selain dp passwords yang byk tu…
Password emel:6(satu emel utk pmi, satu main email, satu email utk friendster, satu emel yahoo yg intergrate dgn website, dan emel hotmail yg mula2 dulu buat…dan jugak emel outlook kat office…)
Password website:2(satu yg intergrated dgn yahoo mail… dan se lg password website yg berbayar tu…)
Password internet banking:2(bankislam.biz & channel-e BCB)
Password yg work related:4..(TIS, ESS, Crystal Report, DB2 admin…)
Password lain:(Friendster, blogspot, muslimspace, Brainbench, Narutofan, narutodownload, narutocentral, yahoo groups yang integrate dgn yahoo briefcase aku…adobe edge newsletter, TMNet Mall, )
Password simkad handset…
Dan passwords bg dokumen2 dlm PC kat umah yang level sekuriti dia tinggi… alahai… banyaaaaaaakk.....

Wednesday, June 21, 2006

Hari ni alhamdulillah masuk dah sebulan kije kat sini… mcm2 dpt…
Kije kat sini made me reviving back the skills dlm sql…dan belajar a little bit bnda2 baru spt DB2 database suit, Crystal report front end (no back-end exposure received till todate..), IBM iSeries…
Esok, hari khamis 22/6 akan ada course SAP kat bilik latihan…
Ntahlah… byk jugak knowledge yang diperolehi pasal insurans kat sini…

Monday, June 19, 2006

ntah?

Hai duk kat ofis ni mcm ni la….
Regards,
Tengku Mohamad Azri bin Tuan Ibrahim
Officer, MIS Department.
Syarikat Takaful Malaysia Berhad (HQ)
+ MIS Department, Level 17 Main Block, Dataran Kewangan Darul Takaful, No. 4 Jalan Sultan Sulaiman, 50000 KL.
(03-2268 1984, 03-2721 1984 ext. 7121 6 03-2273 7057 )013-2167545


DISCLAIMER:
This e-mail and any files transmitted with it is legally privileged and confidential and intended solely for the use of the individual or entity to whom it is addressed. If you are not the intended recipient, you are hereby notified that you have received this e-mail and any files transmitted with it in error and that any use, dissemination, forwarding, printing or copying of this e-mail and any files transmitted with it is strictly prohibited.
If you have received this e-mail and any files transmitted with it in error, please notify the sender immediately by reply e-mail and delete this email.
Views, opinions, conclusions or other information contained in this email not related to the business of Bank Islam Malaysia Berhad shall not be taken as reflective of or endorsed by it

Friday, June 16, 2006

SQL session plak...

SELECT AC_TRANS_DET.TXNDETAILDATE, AC_TRANS_DET.TXNDETAILPRODUCT, AC_TRANS_DET.TXNDETAILMAINCLASSFROM AUDITTABLE.AC_TRANS_DET AC_TRANS_DETWHERE (AC_TRANS_DET.TXNDETAILMAINCLASS='PERACC') AND (AC_TRANS_DET.TXNDETAILPRODUCT='TPSMTK')ORDER BY AC_TRANS_DET.TXNDETAILPRODUCT

payah ye sql ni...

Friday, June 09, 2006

World Cup

Piala Dunia dah nak mula dh....mlm ni 1st match kick-off...

tp ramai key player masih injured, nakamura, cisse (france player yg out terus dr main kat Germany musim panas ni, sbb injured masa friendly dgn China), rooney (pd match ke berapakah yang dia akan diturunkan England?), nesta dan totti, dua key player Itali...

mlm ni Ballack, kapten Jerman pun tak dpt main.... sapa yg akan ganti ntah tempat dia?

Apa pun 1st game malam ni, 11.55 mlm waktu waktu M'sia akan memberitahu kita byk benda laa kot...

Makan bola minum bola tidoq bola solat jgn igt bola

AKADEMI Al-Quran

apa cite akademi Al-Quran kita?

mmg kita seronok mendengar bacaan qari dan qariah kita. jugak kita tak kering gusi dgn telatah 3 juri taranum dan qiraah kita.

cuma pakaian pengacara perempuan (Farah Deeba) is still questionable. apa salahnya kalu dia pakai mcm pengacara Nasyid Minggu Ini-NMI (TV1) pakai? lebih sopan? kwn tu dh laa rupawan...

apa yang berlaku sepanjang 2 mggu lps di akademi Al-Quran, setiap mggu hny 1 shj peserta yang terkeluar. kenapa semalam keluar dua org peserta? hanya juri yang berhak menilai.

byk istilah yang terkonfius, blh tak bantu classify istilah ni? bayati, hijjaz, nahwan, ... apa lg lagu yang ada? then qiraah warsy, qolun, sikah... apa lg qiraah yg ada?... eh kalu silap tlg betulkan.... asyik tertukar2 antara lagu dan qiraah ni...

minta tlg ye....?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...