Monday, April 24, 2006

sedikit bingkisan

assalamu'alaikum warahmatullah wabarakatuh.

sewaktu menatap benda ni, mesti tgh duk struggle preparing for the rest of the final exam. Didoakan semoga sentiasa berada di dalam rahmat ALLAH Ta'ala dan dimudahkan urusan jwb soalan exams olehNYA.

Ada sedikit bingkisan utk ditatap dan didengar...abaikan tarikh kat atas tu. kalu letak tarikh betul nanti bahaya...akan displayed kat muka depan blog ni... kat bawah ni ada audio-video, kena klik play button baru blh dgr. Kena g dengar kat PC yang ada speaker/headphone. Tp sebab benda ni cam privete sket, maka pi laa kat c-c mcm i-Port tu ke yg ada headphone, baru boleh dengar.

sebenarnya masa mengajar antunn tempoh hari, ana ada rasa sesuatu. rasanya semacam nak jelaskan segala apa yg ana rasa 'terhutang' dgn shbt2 terutama khamsiah. ana ingat lagi masa dalam satu tamrin masa di UPM, ana n dia & beberapa org lg duk dlm unit modul. discuss pnya discuss pasal modul, mcm jadi laa perlaksaan modul tu. Dipendekkan cerita time program berlangsung ana hilangkan diri...tak gi tamrin tu. mesti kwn2 rasa tak puas hati dsb, kan?... mmg rasa ama tertekan sgt masa tu... berat & byk jwtn/amanah yg tak semuanya mampu dipenuhi.....rasa tertekan tu sebabkan ana hilangkan diri... ana 'keluar' dari kolej, bw sehelai baju sehelai seluar di samping apa yg ana pakai, dan ana gi asingkan diri kat BJ (umah J lama....)... uzlah nafsiyyah dan jasadiyyah....entahlah... rasa bersalah tu tetap ada...

itulah hutang ana kpd khamsiah & lain2 ajk unit modul umumnya & semua yg terlibat dgn tamrin tu amnya.

ana tak pasti cara mana dan apa dia yg dapat menebus balik kesalahan tu. Mcm mana nak bayar balik hutang tu Menagajar Java tu dpt ke menebus segala2nya? Tak bukan? Jadi ana nak minta maaf banyak2.... Salah dgn manusia ni ana nak minta maaf byk2 laa...

Habis pasal tu. Perenggan ni plak pasal pengajarn dan pembelajaran tempoh hari. Entunn mesti lebih tabah sewaktu menuntut ilmu....pernah time ana mengajar t'dengar suara..., "eh hari ni tak balik bilik pun lagi....penat..bla bla bla"... kalu nak kira, sikit sgt apa yg entunn rasa.... ana dgr mcm tu ana senyum je la dalam hati... siapa yg lagi jauh & lagi lama tak balik bilik sebenarnya dalam kelas tu....

Budaya murid tunggu guru seakan sudah hilang. memanglah sangka baik mengatasi segalanya, namun adab2 menuntut ilmu ana kira tak salah untuk dipatuhi.

OKlah. Part ni plak, mcm yang diberitahu di atas, klik Play kat sini, dia akan auto-play.



Kalu video kat atas tu tak dpt dibuka/didengari, klik sini (http://tinyurl.com/2fhtnm).

Sekian. semoga berjaya dlm bidang yang diceburi...duniawi mahu pun ukhrawi.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...