Monday, February 13, 2006

kadang-kadang aku tersumbat...

dapat dikesani bahawa terdapat suatu jurang antara diri ini dengan bebrapa sahabat muslimat sekolej yang lain... entahlah kenapa jadi mcm tu... mungkin bertitik tolak dari beberapa kesilapan diri ni sendiri.
apakah takrifan rapat tu? dlm konteks dgn muslimat klj ni, rapat ni boleh ditafsirkan secara mudahnya sbg 'kalu org tu ada masalah kita tau apa masalah tu...'
teringat masa sem 1, ada akak yg pggil & cite pasal masalah muslimin... tp rs nya skrg apabila diri cuba bertanyakan masalah pasti akan dilabel terlalu dlm sgt nak jaga tepi kain org. apa dulu mereka tak pernah menceritakn mslh mereka kepada diri ni? ada. mgkin ada kot apa yg kita buat ni yg tak berapa kena di mata muslimat...
dalam mtg, antara benda yg selalu dibangkitkan ialah ukhuwwah, min-min, mat-mat & min-mat. apa makna ukhuwwah min-mat? kita tak mau menyalah tafsirkan spt mana yang disampaikan dlm artikel ust maszlee malik dlm majalah i bulan 2 '06 br ni. just nak tau apa2 yg patut kita tau, adakah itu dikira sbg suatu kesalahan? mungkin, sesetengah berpendapat bila melangkau sempadan belainan gender, maka ia jd satu kesalahan. kalu mcm tu laa, payah laa nak wujudkan ukhuwwah min-mat tu. pd hal time ukhuwwah rapat dulu laa yg time tu kita sume 'naik'... org yg tak amik tau ni, boleh ka wujudkan ukhuwwah ni? mcmna nak wujudkan tafahhum, emphaty.... mcm dulu2?
perlu diambil berat di sini bhw, sikap amik berat tu bukanlah suatu sikap yg teruk. kadang2 sifat amik berat yg agak berlebihan tu ada dlm diri seseorang, dan org2 yg dkt dgn org jenis ni akan perasan benda ni. ke sifat amik berat tu menimbulkan sutau rasa aneh, tak senang di kalangan mslimat yg berkenaan?
boleh laa kot diri ni cuba utk tune kan sifat amik berat, caring melebih2 ni, kpd tmpt yg sewajarnya...
pernah ada sorang muslimat tegur, 'jaga2 laa hubungan dgn muslimat ni terutama dgn mereka2 yg dah berpunya.' i appreciate that, tp benarkah dah 'ada'nya sorang mslimat adalah penghalang utk terus bersahabat? tambah2 lg, dah berpunya atau tak nya sorang muslimat ni lebih sulit sket utk diketahui, berbanding dgn muslimin... mungkin bila terperasan ada tersarung cincin berbatu di jari manis kiri, boleh laa anggap mslmat tu dah ditandai seseorang. kalu cincin kosong tu... payah sket tu... (tp bukan senang nak tgk jari org ni... igt boleh ka? payah nak terperasan tu...)
ada jugak myg berpesan bukan semua benda yg kita tahu... betul juga... tp kalu ada masalah/apa2 berlaku di sebelah sana tak kena caranya terus-menerus simpan benda tu... benda2 yg org tak tahu ni, kadang2 lbh bnyk org menyangka yg bukan2....
dahlah... "aku mmg berharap persahabatan dgn semua org tak akan habis kat sini je." mana yg boleh ditolak tolak la. benda2 ni lebih bersifat local, bersifat individu & bukan menyeluruh. korang wat laa apa2 pon asal tak lari dgn 3:103 ...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...