Friday, February 17, 2006

celoteh pasal handset...dll

assalamualaikum warahmatullah...

apa kabar? diri ini nak berceloteh lg...

Jibril a.s. pernah mengingatkan Nabi SAW dengan wasiatnya, "Hiduplah kamu sebagaimana yang kamu kehendaki, tetapi ingat bahawa kamu akan mati. Dan cintailah sesiapa yang engkau kehendaki tetapi ingat, bahawa engkau akan berpisah dengannya. Dan buatlah apa sahaja yang engkau kehendaki tetapi awas, kamu akan dibalas atas apa yang dilakukan itu. Dan ketahulilah, bahawasanya kemulian orang beriman itu terletak pada qiamullailnya, dan kehebatannya bila dia tidak bergantung pada org lain." Hadis Riwayat Al-Hakim dan Abu Na'im.

firstly pasal no. handset. the change rasanya membawa byk persoalan kpd kengkawan semua. dh lama guna maxis tu, dah 4 thn. kedapatan member2 yg masih lg guna no. lama mereka. bagus laa tu. pernah seorang tny kenapa tukar, diri menjawab sbb nak lupakan kisah2 silam... byk sgt kisah2 silam dgn no. tu sama ada pahit, manis ataupun takde rasa. mgkin sbb tu adalah salah satu sbb smpingan kerana sebab utama rasanya dah dinyatakan dlm posting yg lps.
dulu, kalu ada je kengkawan (bkn semua laa) yg dirasakan mcm rapat je dgn kita tukar no. hndset dia kpd maxis, mula laa perasan org tu tukar sbb mudah nak contact kita... alangkah perasannya! alangkah naifnya ~~~! padahal ntah apa2 sbb org tu tukaq no. kita plak lbh2 perasan... huhuhu...pd hal salah sangkaan kita je kenapa org tu tukaq handset... kalu skrg ni diri tukaq no. handset, sbb spt yg dinyatakan dlm posting awal dulu.

mengulas balik rapat tak rapatnya in term of ukhuwwah ni, sebenarnya, masalah yg kita hadapi boleh menjadi salah sbb utk kita jd lbh rapat. caranya, jika ada masalah kita kena laa bgtau kat orang lain. w/pun org tu takde duit nak bg pinjam kita (kalu msalah duit) atau sbgnya, namun meluahkan masalah tu dpt meringankan beban. apa masalah yg disimpan sorg2 payah nak diselesaikan. siapa yg kita rasa percaya maka go ahead utk ceritakan masalah kita.

cuma bila dengar balik hadis ke-4 dlm album Pelita Hidup II Hijjaz ni, yang last tu "...dan kehebatannya bila dia tidak bergantung pd org lain." .... mcm mana pulak tu? kalu ada masalah, nak survive sendiri ka, nak bgtau orang lain? macam mana???

prestasi junior intake 1st sem 05/06 Jabatan Sistem Maklumat Fakulti sains komputer & tknlgi mklumat UPM pd sem lps agak kurang memberangsangkan. kekurangan merujuk senior menjadi salah satu faktor kemerosotan tu. dalam subjek programming 1 yg sepatutnya blh dpt tggi, tak berapa yg result dia impressed. blh jadikan ni sbg panduan dan pedoman kita. betapa pentingnya merujuk senior2 ni. kpd mereka2 yang membuat kerja2 yang jenis kerja tu diwarisi, jenis kije yang payah nak ada manual, dokumentasi pelaksanaan & cara nak buat kije tu, maka kena banyak2 rujuk2 dan tanya senior. sementara senior2 masih ada. kalu terputus satu generasi dalam mendapatkan maklumat sedemikian, payah tu, kena start dr zero balik. bukan senang.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...